ΤΟΠΙΚΑ

Ο Ιάσων, ο ήρωας της Αργοναυτικής εκστρατείας, αποβιβάζεται στον Βόλο

ο-ιάσων-ο-ήρωας-της-αργοναυτικής-εκστρ-651005

Αποβίβαση… στον Βόλο για τον ήρωα της θρυλικής Αργοναυτικής Εκστρατείας, τον Ιάσονα. Το λιμάνι αναμένεται σύντομα να αποκτήσει άγαλμα του Ιάσονα που θα τοποθετηθεί στο σημείο του λιμανιού όπου τα καλοκαίρια δένει η Αργώ. Πρόκειται για ένα όραμα που είχε από το 1996 ακόμη ο σημερινός πρόεδρος των Αργοναυτών, Νίκος Ντόκος και που δείχνει να δρομολογείται μέσα από χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τη συνεργασία τόσο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου όσο και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ντόκο πριν από 23 χρόνια από τη θέση του προέδρου του επαγγελματικού τμήματος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, είχε καταθέσει δύο προτάσεις: τη ναυπήγηση της Αργούς που ευοδώθηκε και τη δημιουργία και τοποθέτηση σε περίοπτη θέση αγάλματος του Ιάσονα που ήταν ο επικεφαλής της Αργοναυτικής Εκστρατείας.

«Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν παντού στην Ευρώπη αγάλματα του Ιάσονα κι όχι στην πόλη απ’ όπου ξεκίνησε η θρυλική Αργοναυτική Εκστρατεία», σημείωσε ο κ. Ντόκος.

Στις αρχές του 2018 ο κ. Ντόκος είχε συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, Παν. Κουρουμπλή ο οποίος εμφανίστηκε θετικός απέναντι στην πρόταση.

Η κατασκευή του αγάλματος θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οπως περιγράφει ο κ. Ντόκος το άγαλμα θα είναι ορυχάλκινο, θα έχει ύψος 4 μέτρα (μαζί με τη βάση) και κλασική μορφή. Θα τοποθετηθεί μπροστά από το σημείο όπου δένει η Αργώ και μάλιστα σε χώρο που θα μελετηθεί αρχιτεκτονικά από τους καθηγητές αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ.κ. Θεοκλή Καναρέλη και Κωνσταντίνο Μανωλίδη και θα δείχνει πώς βγαίνει ο Ιάσονας από την Αργώ.

Με τους καθηγητές αλλά και τον υπεύθυνο της τεχνικής υπηρεσίας του Ο.Λ.Β., Σπ. Φυτιλή είχε συνάντηση χθες ο κ. Ντόκος για να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Η κατασκευή του αγάλματος αναμένεται να κοστίσει 150.000 ευρώ και περίπου ίδιο ποσό θα απαιτηθεί και για τη βάση πάνω στην οποία θα μπει. Για τη φιλοτέχνηση του αγάλματος θα προκηρυχθεί πανελλήνιος διαγωνισμός.

«Είναι κάτι που οφείλουμε στην πόλη μας», σχολίασε ο κ. Ντόκος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση της μελέτης του Μουσείου της Αργούς μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα και την έναρξη κατασκευής του έργου εντός του 2019.

Την αρχιτεκτονική μελέτη του Μουσείου ως γνωστόν έχει αναλάβει η εταιρεία «Κίζης Αρχιτέκτονες».

Το Μουσείο, που προβλέπεται να δημιουργηθεί στην περιοχή του Πεδίου Αρεως, αναβαθμίζοντας και εξωραΐζοντας ακόμη περισσότερο μια εγκαταλελειμμένη, μέχρι σήμερα περιοχή, έρχεται να καλύψει μια ιστορική ανάγκη της πόλης.

Η σύνθεση προκύπτει από το δίπολο «Αργώ και Ταξίδι», χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και αίσθηση της αστικής κλίμακας και εντάσσει το κτήριο στο πολεοδομικό περιβάλλον του ως μια γλυπτική αστική πλατεία. Το βασικό έκθεμα και η υπόλοιπη μουσειολογική μελέτη είναι άρρηκτα συσχετισμένες μέσα από μια συνεχή κίνηση που συνδέει τον υπαίθριο χώρο – αστική πλατεία με το εσωτερικό του μουσείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου