ΤΟΠΙΚΑ

Οργή και αγανάκτηση των Μακεδόνων του Βόλου για τα δακρυγόνα στο Σύνταγμα

οργή-και-αγανάκτηση-των-μακεδόνων-του-651020

«Παιδάκια έκλαιγαν, άνθρωποι λιποθυμούσαν, επικρατούσε μία κατάσταση που δεν υπήρχε λόγος να συμβαίνει. Ηταν απαράδεκτο».

Με αυτά τα λόγια περιγράφουν Μακεδόνες του Βόλου την εμπειρία που έζησαν χθες συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με σκοπό να υψώσουν ειρηνική φωνή διαμαρτυρίας για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Στην Αθήνα ταξίδεψαν με τέσσερα λεωφορεία τουλάχιστον 200 Μακεδόνες του Βόλου μέλη του Συλλόγου «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». «Υπήρχαν πάρα πολλά επεισόδια. Κόντεψα κι εγώ να μείνω στον τόπο. Ημασταν 50 μέτρα από την εξέδρα και ωστόσο μας έριξαν δακρυγόνα. Ηταν κάτι το αδιανόητο», λέει η πρόεδρος του Συλλόγου, Βενετία Μπελιτσιώτη.

Εκφράζοντας αγανάκτηση η ίδια περιέγραψε: «Ηδη από τη 1.15 το μεσημέρι που κατεβαίναμε στο Σύνταγμα είχαν αρχίσει να ρίχνουν χημικά. Το συλλαλητήριο τελείωσε πολύ νωρίς. Μας διέλυσαν από τις 4 το απόγευμα, ενώ οι ομιλίες είχαν ξεκινήσει γύρω στις 3», επισήμανε.

«Τη στιγμή μετάδοσης του μηνύματος του Θεοδωράκη δίπλα μας έπεφταν χημικά μέσα στην πλατεία του Συντάγματος. Είχαν φέρει και τη μεγάλη σημαία του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα που στις 28 Οκτωβρίου δολοφονήθηκε από την αλβανική αστυνομία στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου. Με το που ήρθε η σημαία, έσκασε δακρυγόνο», περιγράφει η ίδια.

Στιγμές χάους και πανικού ακολούθησαν. «Κατευθυνθήκαμε προς την οδό Μητροπόλεως. Αλλοι έτρεχαν στην Ερμού. Από εμάς δεν λιποθύμησε κανένας , εγώ λίγο κόντεψα. Ούτε έβλεπα, ούτε ανέπνεα. Ηταν κάτι που πρώτη φορά το συνάντησα. Ευτυχώς, στην πορεία έβρεξε», συνεχίζει.

Τα χημικά διέλυσαν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο. Προκάλεσαν διάχυτη δυσαρέσκεια. «Η Χούντα δεν έκανε τίποτα μπροστά σε αυτά τα οποία έγιναν σε φιλήσυχους ανθρώπους . Πήγαμε να διαμαρτυρηθούμε. Να φωνάξουμε για τη Μακεδονία και αυτοί μας χτυπούσαν με χημικά», πρόσθεσε η ίδια.

Ανάλογη εμπειρία περιγράφει και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Χατζίρης. «Το συλλαλητήριο είχε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία. Εγώ υπολογίζω ότι είχε πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμο. Ολα εξελίσσονταν ομαλά και υπήρχε ένα ωραίο κλίμα καθαρά πατριωτικό για τη Μακεδονία μας. Και ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού με στόχο να διαλυθεί η μεγαλειώδης συγκέντρωση», ενημέρωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος είπε ότι «λέγεται ότι κάποιοι έριξαν πέτρες στα ΜΑΤ που βρίσκονταν παραταγμένα στη Βασιλίσσης Σοφίας. Εγώ προσωπικά δεν είδα κάτι τέτοιο. Το αποτέλεσμα όμως ήταν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Οταν έφθασε σχεδόν στο τέλος της η διοργάνωση, έπεσαν τόσα πολλά δακρυγόνα που το συλλαλητήριο διαλύθηκε βίαια».

Πυκνά σύννεφα καπνού υπήρχαν πίσω από το σημείο όπου βρισκόταν ο κ. Χατζίρης λίγα μέτρα πιο μακριά από την εξέδρα της παρουσιάσεως της διοργάνωσης.

«Δάκρυζα και έκαιγε ο λαιμός μου. Ολοι ήμασταν με σκυμμένο το κεφάλι. Δεν μπορούσαμε να σηκώσουμε τα μάτια», είπε ο ίδιος μεταφέροντας την αποπνικτική κατάσταση.

«Ηταν πραγματικά απαράδεκτο αυτό που συνέβη», σχολίασε ακόμη, ενώ πρόσθεσε: «Είχαμε παιδιά που έκλαιγαν. Λιποθυμίες. Επικρατούσε μία κατάσταση που δεν υπήρχε κανένας λόγος που να τη δικαιολογεί. Ολος ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και εξοργισμένος».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου