ΤΟΠΙΚΑ

Το Πανθεσσαλικό ενώνει Βόλο και Νέα Ιωνία

το-πανθεσσαλικό-ενώνει-βόλο-και-νέα-ιω-851206

Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενιαίας πρότασης για την αξιοποίηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου προς τα Ολυμπιακά Ακίνητα οι Δήμαρχοι Βόλου και Νέας Ιωνίας κ.κ. Αλέκος Βούλγαρης και Παύλος Μαβίδης πήραν την πρωτοβουλία για τη σύγκληση κοινής συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων Βόλου και Νέας Ιωνίας, προκειμένου να συζητηθεί Σχέδιο Θέσεων που από κοινού επεξεργάστηκαν οι δύο Δήμοι.
Οι δύο Δήμαρχοι, υλοποιώντας τη διακηρυγμένη θέση τους για συνεργασία, μετά από πολύωρη σύσκεψη στο δημαρχείο του Βόλου προτείνουν από κοινού προς συζήτηση Σχέδιο Θέσεων σε κοινή συνεδρίαση των δύο Δημοτικών Συμβουλίων την Δευτέρα 14 Μαΐου στις 2.30 το μεσημέρι, ώστε να εκφραστεί η ενιαία πρόταση για την αξιοποίηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου. Αξίζει να σημειωθεί τα δύο συμβούλια θα συγκληθούν από κοινού μετά από 14 περίπου χρόνια, όταν ανάλογη συνεδρίαση είχε γίνει το 1993 για το θέμα δημιουργία του Διαδημοτικού Κοιμητηρίου στη σημερινή θέση “Κούκος”.
Η πρόταση αυτή θα τεθεί υπόψιν της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, που είναι οι δύο άλλοι εταίροι στον Φορέα Διαχείρισης που θα συγκροτηθεί- όπως έχει συμφωνηθεί- για να παραχωρηθεί η χρήση του Πανθεσσαλικού Σταδίου από τα Ολυμπιακά Ακίνητα.
Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα της συνδιαμόρφωσης του τελικού Σχεδίου Αξιοποίησης του Πανθεσσαλικού που θα αποτελεί και την κοινή πρόταση προς τα Ολυμπιακά Ακίνητα, για να υπογραφεί στις 18 Μαΐου το Επιχειρησιακό Σχέδιο Αξιοποίησης του Πανθεσσαλικού Σταδίου.

Το Σχέδιο
Θέσεων
Το Σχέδιο Θέσεων, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τη σύσκεψη στην οποία επίσης συμμετείχαν από το Δήμο Βόλου οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Απόστολος Φοινικόπουλος, Δημήτρης Δερβένης, Γιάννης Στάμος και από τη Νέα Ιωνία οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιάννης Καουνάς και Φώτης Λαμπρινίδης, και ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Βόλου κ. Σωτήρης Κυριάκος, περιλαμβάνει τα εξής :«Το Π.ΘΣ αποτελεί μια υποδομή με χαρακτηριστικά που της προσδίδουν τρισυπόστατο χαρακτήρα: τοπικό, περιφερειακό και εθνικό-διεθνή. Με βάση αυτή την παραδοχή πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για την τύχη του ΠΘΣ.
• Ο τοπικός χαρακτήρας προκύπτει από την απαίτηση ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών και από την αναγκαιότητα λειτουργικής σύνδεσης με τις υπόλοιπες τοπικές αθλητικές υποδομές (συγκρότημα Ν. Ιωνίας, εγκαταστάσεις Βόλου και λοιπού Νομού), έτσι ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά.
• Ο περιφερειακός χαρακτήρας προκύπτει από την έλλειψη παρόμοιας υποδομής σε περιφερειακό επίπεδο και την ανάγκη των άλλων νομών της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας να χρησιμοποιούν υποδομή τέτοιου μεγέθους για τις δικές τους ανάγκες.
• Ο εθνικός-διεθνής χαρακτήρας προκύπτει από τον σχεδιασμό του ΠΘΣ που ασφαλώς υπερβαίνει τις ανάγκες του Νομού και της Περιφέρειας, εντάχθηκε από την αρχή της δημιουργίας του σε ευρύτερο, υπερτοπικό σχεδιασμό (Ολυμπιακοί και Μεσογειακοί Αγώνες) και αποτελεί κόμβο ενός εθνικού δικτύου αθλητικών υποδομών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα, Ηράκλειο). Αυτό το δίκτυο διαθέτει προδιαγραφές για μεγάλα διεθνή γεγονότα είναι αρμονικά χωροθετημένο σε επίπεδο επικράτειας (Βόρεια Ελλάδα, Κεντρική Ελλάδα, Λεκανοπέδιο, Νότια Ελλάδα, Κρήτη) και οφείλει να λειτουργεί συμπληρωματικά και με συνέργειες για αυτά τα μεγάλα γεγονότα.

Οι στοιχειώδεις παράμετροι που πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας μιας υποδομής είναι:
• Το στρατηγικό σχέδιο (στόχοι και επιδιώξεις-προσδοκίες του κοινωνικού συνόλου από την υποδομή αυτή, έστω και σε μορφή επιθυμιών και οραμάτων)
• Το σχήμα διοίκησης
• Η χρηματοδότηση της λειτουργίας του
• Το επιχειρησιακό σχέδιο (business plan), το οποίο θα προβλέπει και τις επιτρεπόμενες χρήσεις της υποδομής.
Τα παραπάνω πρέπει να αναλυθούν διεξοδικά στη μελέτη σκοπιμότητας.

Ο χαρακτήρας του ΠΘ, έτσι όπως προτείνεται πιο πάνω, επηρεάζει άμεσα τα 4 βασικά στοιχεία. Ενδεικτικά:
• Το στρατηγικό σχέδιο δεν αρκεί να εκφράζει τις επιδιώξεις της τοπικής κοινωνίας. Χρειάζεται συναίνεση και συνδιαμόρφωση τόσο με τους φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όσο και με αυτούς της κεντρικής εξουσίας. Κατά τη γνώμη μας το ΠΘΣ πρέπει να χαρακτηριστεί υποδομή «εθνικής σημασίας». Επίσης, πρέπει να διασφαλίζεται ο «δημόσιος – κοινωφελής» χαρακτήρας του, κυρίως στο επίπεδο της διασφάλισης της προσβασιμότητας του ευρύτερου δυνατού φάσματος πολιτών (αθλητικοί – πολιτιστικοί φορείς, φοιτητές – μαθητές, κοινό).
• Στο σχήμα διοίκησης πρέπει να εκπροσωπούνται τρεις ομάδες φορέων (τοπικοί, περιφερειακοί, κεντρικοί) με ισότιμο ειδικό βάρος.
• Η χρηματοδότηση είναι προφανές ότι πρέπει να είναι εξασφαλισμένη από μία σύγχρονη και αποτελεσματική διαχείριση, ώστε να εξασφαλίζει σημαντικά έσοδα για τη λειτουργία και τη συντήρηση του Σταδίου. Σε κάθε περίπτωση η βιωσιμότητα του Πανθεσσαλικού Σταδίου πρέπει να διασφαλίζεται από κεντρικούς πόρους.

• Στο επιχειρησιακό σχέδιο λειτουργίας πρέπει να προβλέπονται δράσεις τοπικής, περιφερειακής και εθνικής-διεθνούς εμβέλειας.
Οι χρήσεις του Π.Θ.Σ πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο αθλητικές και πολιτιστικές. Όσον αφορά στις εμπορικές χρήσεις θα έχουν προτεραιότητα όσες έχουν σχέση με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, όπως ( συνεδριακές εκδηλώσεις και λειτουργίες αθλητικού-ολυμπιακού μουσείου). Θα πρέπει να αποκλειστούν ρητά χρήσεις που αλλοιώνουν τον δημόσιο-αθλητικό-πολιτιστικό χαρακτήρα (π.χ. SUPER MARKET, Νυχτερινά Κέντρα, κλπ.), και βεβαίως αποκλείονται τυχόν σκέψεις για οικιστική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος χώρου, (οικοπεδοποίηση) κλπ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου