ΤΟΠΙΚΑ

Φως στον ορίζοντα της οικοδομής

φως-στον-ορίζοντα-της-οικοδομής-651298

Αναγκαία η μείωση των φόρων για να πάρει μπρος η οικοδομική δραστηριότητα λένε επαγγελματίες της Μαγνησίας

Επιτέλους φως στον ορίζοντα της οικοδομικής δραστηριότητας. Το 2018 σε σχέση με το 2017 κατέγραψε αύξηση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών στη Μαγνησία της τάξεως του 15%. Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή τονίζουν ότι η κατάσταση σταθεροποιήθηκε με μία αυξητική τάση. Χτυπούν «καμπανάκι» λοιπόν ότι τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η μείωση των φόρων, ώστε η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία επηρεάζει δεκάδες επαγγέλματα, να πάρει επιτέλους μπρος.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Στα χρόνια της κρίσης η οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε κατακόρυφη βουτιά και στη Μαγνησία απώλεσε 4.485 θέσεις εργασίας. Σήμερα σε σχέση με το 2008, τον χρόνο δηλαδή που ξεκίνησε η κρίση στην οικοδομή, το ποσοστό πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας παραμένει θεαματικό αφού ανέρχεται στο -90%. Όμως, επαγγελματικοί κλάδοι της οικοδομής έχουν αρχίσει να αισιοδοξούν ότι δεν θα υπάρξει και περαιτέρω μείωση.

Επισημαίνεται ότι στα χρόνια της κρίσης στη Μαγνησία έκλεισε το 70% – 80% των κατασκευαστικών γραφείων, ενώ όλα τα συναφή επαγγέλματα της οικοδομής συρρικνώθηκαν δραματικά και σήμερα οι επαγγελματίες πέραν των οικονομικών δυσκολιών έχουν να αντιμετωπίσουν και τον αθέμιτο ανταγωνισμό της μαύρης εργασίας όπου μοιραία οδηγήθηκαν πολλοί επαγγελματίες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Οικοδομών Μαγνησίας, Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία σταθερή οικονομική πολιτική και επιπλέον να δοθούν κίνητρα. «Δεν μπορεί το φορολογικό των ακινήτων να συνεχίζει να είναι η «αγελάδα» που αρμέγουμε καθώς έχει στερέψει πια», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο ΦΠΑ στην οικοδομή είναι στο 24% από 0% που ήταν και ότι απαιτείται ένας εξορθολογισμός στους φόρους. Μία γενναία μείωση στον συμπληρωτικό φόρο και στον ΕΝΦΙΑ και βέβαια προώθηση προγραμμάτων όπως το Εξοικονόμηση κατ’ οίκον.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι ενέργειες στην Ομοσπονδία Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε ότι «εμείς θεωρούμε ότι δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω στις καλές εποχές, αλλά σήμερα φαίνεται ότι μπορούμε να κρατούμε τα γραφεία μας ανοικτά ή ότι τελικά άξιζε ο κόπος που παραμείναμε όρθιοι».

«Υπάρχει μία σταθεροποίηση στην αγορά με μία αυξητική τάση. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αυτό το στοιχείο είναι ακόμη πιο έντονο. Η επανάχρηση κτιρίων, η επισκευή ξενοδοχειακών μονάδων που είχαν εγκαταλειφθεί και ήταν κλειστές και οι νέες κατασκευές διαμερισμάτων δίνουν ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα», εξήγησε, τονίζοντας ότι ο κόσμος πλέον έχει μπει στη λογική επένδυσης κεφαλαίων για απόδοση χρημάτων από τα ακίνητα με κάθε τρόπο.

Εξάλλου, τα μικρά διαμερίσματα στον Βόλο έχουν εξαντληθεί, ενώ ζήτηση έχει αρχίσει να παρουσιάζεται και στα μεγαλύτερα διαμερίσματα, όπως τα δυάρια και τα τριάρια.

«Αν μιλούσαμε πριν από δύο χρόνια αυτή την κίνηση δεν θα την είχαμε. Ηδη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται αυξητικές τάσεις στις τιμές πώλησης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπάρχει αύξηση στην οικοδομική δραστηριότητα όσον αφορά στα τουριστικά δωμάτια και τα ξενοδοχεία και σε παλιά κτίρια στο κέντρο του Βόλου, τονίζει από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συλλόγου Υδραυλικών Μαγνησίας Αποστόλης Τσούπρος.

«Κινούμαστε όλοι οι επαγγελματίες που σχετίζονται με την οικοδομή. Φαίνεται ότι κάτι έχει αρχίσει να γίνεται. «Τρέχει» και το ΕΣΠΑ», ανάφερε ο ίδιος. Οι υδραυλικοί έχουν αρχίσει πλέον να βγάζουν τα έξοδά τους όχι όμως και να τακτοποιούν παλιές οφειλές, καθώς ο κλάδος πέρασε δύσκολες μέρες.

«Οι υποχρεώσεις που υπήρχαν από παλαιά έχουν παραμείνει απλήρωτες. Πρέπει να ανοίξει η οικοδομή, να δώσουν και άλλες επιδοτήσεις, άλλα προγράμματα», είπε, ενώ επισήμανε ότι «θέλουμε από τους καταναλωτές να προτιμούνται οι αδειούχοι υδραυλικοί».

Ο κλάδος των υδραυλικών συρρικνώθηκε δραματικά στα χρόνια της κρίσης. Πλέον έμειναν 65 επαγγελματίες στη Μαγνησία από 150 που ήταν στην προ κρίσης εποχή.

Αλλοι συνταξιοδοτήθηκαν, άλλοι όμως έκλεισαν τα βιβλία τους και πλέον εργάζονται παράνομα.

«Είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να ανοίξει η εργασία. Να αλλάξει η φορολογία και τα τέλη επιτηδεύματος. Η οικοδομή δίνει απασχόληση σε δεκάδες επαγγέλματα, σε ψυκτικούς, μαραγκούς, πλακάδες», είπε ο ίδιος.

«Ο ΦΠΑ κρατά απαγορευτική την οικοδομική δραστηριότητα, την πεθαίνει», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοδηγών, Εργοληπτών, Ηλεκτρολόγων
Ηλεκτρολόγων Σεραφείμ Μαουσίδης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη παραοικονομία. Λόγω των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών και του τσουχτερού ΦΠΑ πολλοί επαγγελματίες κλείνουν τα βιβλία τους, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται παράνομα. Εάν βοηθήσει η Πολιτεία με τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚΑ, αμέσως λύνονται τα χέρια από πολύ κόσμο.

Εμείς θέλουμε οι επαγγελματίες του κλάδου να λειτουργούν νόμιμα για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Δύσκολα κρατιόμαστε και επιβιώνουνε. Αγωνιούμε κάθε μέρα».

Επισημαίνεται ότι ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων αριθμούσε προ κρίσης περί τα 250 μέλη, ενώ σήμερα στον κλάδο έχουν μείνει 140 επαγγελματίες.

Εντούτοις ο κ. Μαουσίδης τόνισε ότι υπάρχει μία ηλιαχτίδα με την αύξηση του τουρισμού. Επιπλέον επισήμανε ότι «η ηλεκτρολογία δεν πεθαίνει ποτέ, δεν σταματά ποτέ. Υπάρχει καινούργια ηλεκτρολογία, ψηφιακή δικτύωση δίκτυα με προηγμένη τεχνολογία που κρέμονται από τον ηλεκτρολόγο».

Τα στατιστικά στοιχεία

Το 2018 στη Μαγνησία εκδόθηκαν 240 άδειες που αφορούσαν σε οικοδομές σε συνολική έκταση 25.000 τετραγωνικών μέτρων. Σε σχέση με το 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση που παρατηρήθηκε ήταν ύψους 15%. Πανελλαδικά η αύξηση αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ενδεικτικά τον Οκτώβριο παρουσιάστηκε αύξηση 23,4% με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να συμβάλλουν ιδιαίτερα στη διαμόρφωση αυτού του ποσοστού.

Ειδικότερα στο σύνολο της χώρας εκδόθηκαν 1.595 οικοδομικές άδειες εμφανίζοντας αυξητική πορεία σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.
Αυξητική είναι η πορεία και μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2018.
Συνολικά στη Θεσσαλία το διάστημα Ιανουάριος – Οκτώβριος 2018 εκδόθηκαν 720 οικοδομικές άδειες έναντι 623 το αντίστοιχο διάστημα του 2017, μια αύξηση που φτάνει το 15,6%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου