ΤΟΠΙΚΑ

Συναρπαστική καλλιτεχνική συνάντηση Εύης Καπάταη-Μαχαιρίτσα

συναρπαστική-καλλιτεχνική-συνάντηση-651437

Το καλλιτεχνικό πάντρεμα της σαγηνευτικής φωνής της με τη μελωδία και τη φωνή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, σε ένα τραγούδι – ύμνο στον απόλυτο έρωτα

Χρειάστηκαν μόλις τρία λεπτά για να «συναντηθούν» καλλιτεχνικά μια βελούδινη φωνή και η μελωδία ενός ατσαλένιου τραγουδοποιού και μεγάλου συνθέτη. Σ’ αυτόν τον μικρό χρόνο έκλεισε μια μεγάλη συμφωνία για το «Βελούδο και Ατσάλι». Σε ένα μαγευτικό τραγούδι, γεμάτο εικόνες, που σε συνεπαίρνει, βρέθηκαν μαζί η φωνή της Εύης Καπάταη και του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Το τραγούδι, που εξυμνεί τον έρωτα, είναι τους τελευταίους μήνες στον «αέρα», ενώ εβδομάδες τώρα έκανε δυναμικό ντεμπούτο σε ραδιοφωνικούς σταθμούς του Βόλου και όχι τυχαία, αλλά εξαιτίας και της καταγωγής που έλκει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας από την περιοχή.

Η ερμηνεύτρια Εύη Καπάταη, Κύπρια στην καταγωγή, έχει μέχρι σήμερα πλήθος συνεργασιών με κορυφαίους του ελληνικού πενταγράμμου, όπως οι Μίμης Πλέσσας, Κώστας Χατζής, Γιάννης Σπανός, Ζακ Ιακωβίδης και άλλους σημαντικούς συνθέτες. Σημαντικές συνεργασίες για τις οποίες πάλεψε και ποτέ δεν τις διέψευσε και που δυνάμωσαν την καλλιτεχνική της διαδρομή, κάνοντας τη σαγηνευτική φωνή και το ταλέντο της αναγνωρίσιμο σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μια γυναίκα δυναμική, χειμαρρώδης στον λόγο της, με ταπεραμέντο που σε μαγνητίζει, αλλά ταυτόχρονα με ευαισθησία και τρυφερότητα ψυχής, η Εύη Καπάταη.

Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό, η τρυφερότητα προσωπικότητας και φωνής, ήταν που ξύπνησε ακαριαία τα αντανακλαστικά του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, όταν σε μια τυχαία συνάντησή τους ο συνθέτης της είπε: «Εχω ένα τρυφερό τραγούδι για σένα».

«Δεν υπάρχει κανένα παρασκήνιο χρόνων, ούτε κάτι κρυφό», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Εύη Καπάταη, όταν τη ρωτήσαμε για τη «διαδρομή» του νέου της τραγουδιού.

«Ολοι γνωρίζουν», λέει, «την εκτίμηση που έχει στη φωνή μου ο σπουδαίος Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και έλεγε πάντα ότι θέλω να σου γράψω κάτι πολύ τρυφερό. Και έγινε εντελώς τυχαία. Μέσα σε 3 λεπτά το συμφωνήσαμε. Και να που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και όχι μόνο μου έγραψε το «Βελούδο κι Ατσάλι», όπως πολύ καλά ξέρεις, αλλά κυρίως το τραγουδήσαμε και μαζί». Στο τραγούδι, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συμμετέχει με τη φωνή του. Η χημεία των δύο είναι απίστευτη και το αποτέλεσμα μοναδικό.

Η Εύη χαρακτηρίζει δώρο Θεού για την ίδια την καινούργια της συνεργασία. «Το τραγούδι είναι καθαρά ένας ύμνος στον απόλυτο έρωτα. Το μήνυμά του ξεκάθαρο και τρυφερό, αλλά και γεμάτο πάθος, όπως ο ίδιος ο έρωτας», περιγράφει.

«Τι σημαίνει αυτό το τραγούδι για σένα», τη ρωτάμε.

«Σημαίνει πολλά», απαντά. «Είναι ένα ιδιαίτερο και πολύ προσεγμένο τραγούδι, που με επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο, μετά από ηθελημένη μου απουσία από τα μουσικά δρώμενα. Η ξεχωριστή μελωδία του Λαυρέντη, ο προχωρημένος στίχος του Μιχάλη Μαρματάκη «παντρεύονται» με τη δική μου φωνή και το αποτέλεσμα το απολαμβάνουμε όλοι».

Η μουσική υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της. Οπως εξηγεί, «δεν θα μπορούσα να υπάρξω, να κάνω κάτι χωρίς να υπάρχει μουσική. Η καλή μουσική πάντα παίζει ρόλο θετικό. Αυτό πρεσβεύω πάντα και αυτό θα συνεχίσω να πρεσβεύω και τώρα και θα υπάρχει πάντα στην πρώτη γραμμή σε ό,τι κάνω!».

Εκτός από ερμηνεύτρια, με μια λαμπρή διαδρομή με βραβεία και με σημαντικές συνεργασίες με κορυφαία ονόματα, η Εύη Καπάταη έχει μία ακόμη εξέχουσα θεσμική ιδιότητα, απόλυτα ταιριαστή στην ευγενική φυσιογνωμία της και μαχητική προσωπικότητά της. Είναι πρέσβειρα τουρισμού της Κύπρου.

«Ο θεσμικός μου ρόλος», λέει, «από το 2012 ως πρέσβειρα τουρισμού Κύπρου με την υπέροχη ιδιότητά μου ως ερμηνεύτρια ένωσαν πολιτισμούς και κουλτούρες. Αυτό είναι πάντα το επιπλέον συν και στον τομέα του τουρισμού. Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια».

Σχετικά με το νέο της απόκτημα, αναρωτιέται αν το βελούδο και ατσάλι τη γεμίζει με αντιφατικά συναισθήματα… Σπεύδει, όμως, με αφοπλιστικό τρόπο να προσθέσει, όλο νόημα, ότι «ναι, η ζωή πρέπει να είναι βελούδο, αλλά και ατσάλι»!

«Σε μένα αυτό το τραγούδι δημιουργεί συναισθήματα και ισορροπίες. Πρέπει να μάθω να ζω και με τα δύο, γιατί είμαι ιδιαίτερα συναισθηματικό και βελούδινο πλάσμα», κλείνει τη συνέντευξή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Info: Η Εύη Καπάταη θα παρουσιάσει για πρώτη φορά ζωντανά σε κοινό το ολοκαίνουργιο τραγούδι της, που φέρει την υπογραφή του σημαντικού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, με τίτλο «Βελούδο και Ατσάλι», το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019, στις 21:30, στην ατμοσφαιρική Ρότα ArtBar (Σόλωνος 124, Αθήνα).

Who is who

  • Η Εύη Καπάταη γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου, με καταγωγή των γονιών της από τα σημερινά κατεχόμενα. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στη γενέτειρά της. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Παρακολούθησε σεμινάρια Ψυχολογίας, με θέματα γύρω από τις διαπροσωπικές σχέσεις.
  • Παρακολούθησε ειδικά μαθήματα θεωρίας – σολφέζ στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου και μαθήματα φωνητικής μουσικής στην Κυπριακή Μουσική Ακαδημία. Στο Κεντρικό Ωδείο του Κώστα Κλάββα, μαθήματα μονωδίας. Μονωδία και σολφέζ, παρακολούθησε επίσης στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
  • Η πρώτη της επαγγελματική επαφή με το τραγούδι έγινε στο πλευρό του Γιώργου Μαρίνου.
  • Συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες (Γιώργο Κατσαρό, Χρήστο Νικολόπουλο, Μίμη Πλέσσα, Τάκη Σούκα, Γιάννη Σπανό, Μάριο Τόκα, Κώστα Χατζή κ.ά.) και μοιράστηκε προγράμματα με γνωστούς τραγουδιστές (Τόλη Βοσκόπουλο, Γλυκερία, Δάκη, Αγγελο και Στέλιο Διονυσίου, Γιάννη Ζουγανέλη, Αντώνη Καλογιάννη, Χάρρυ Κλυνν, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Κώστα Μακεδόνα, Δημήτρη Μπάση, Λάκη Παπαδόπουλο, Λάκη Χαλκιά κ.ά.).
  • Η πρώτη της δισκογραφική εμφάνιση ήταν στο album των ΟΡΑ «ΘΕΛΩ ΜΕΣ’ ΣΤΑ ΔΥΟ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ», με «πρώτη εκτέλεση» του ομώνυμου τραγουδιού. Η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική της παρουσία έγινε με το CD «ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ», που μεταξύ άλλων της εμπιστεύθηκαν τραγούδια τους οι Νίκος Βαξεβανέλλης, Μάκης Γιαπράκας, Βασίλης Κελαιδής, Στέφανος Κυπριώτης, Αντώνης Πετρίδης.
  • Ακολούθησαν τα CD «ΣΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ», σε μουσική του Γιάννη Σπανού και του Θανάση Καργίδη, σε στίχους Ανδρέα Νεοφυτίδη και το CD «ΥΠΟΠΤΑ», σε τραγούδια των Νεκτάριου Σφυράκη, Σοφίας Βόσσου, Κωνσταντίνου Χριστοφόρου, Πάνου Καπίρη, Λευτέρη Χαψιάδη κ.ά.

Συμμετείχε επίσης σε δισκογραφικές παραγωγές, ερμηνεύοντας τραγούδια των Φίλιππου Νικολάου, Θανάση Πολυκανδριώτη, Παναγιώτη Στεργίου, Ηλία Φιλίππου κ.ά.

  • Πρόσφατα κυκλοφόρησε το CD «ΤΑ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ», σε στίχους Κώστα Κινδύνη, Κώστα Πρετεντέρη, Σοφίας Φίλντιση, καθώς και ένα τραγούδι σε δημοτική κυπριακή ποίηση.
  • Το 1992 έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, με το τραγούδι «ΔΩΣ’ ΜΟΥ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΠΙΣΩ», σε μουσική του Ζακ Ιακωβίδη και στίχους της Κικής Σεγδίτσα, το οποίο απέσπασε τέσσερα (4) συνολικά Βραβεία.
  • Ενίσχυσε αφιλοκερδώς με την παρουσία της Φιλανθρωπικές Εκδηλώσεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό (Κάνε μια Ευχή, Ραδιομαραθώνιους, Σπίτι της Κύπρου, Υπατη Αρμοστεία (Λονδίνο), Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Βρετανικό Κοινοβούλιο, Κόκκινη Πλατεία Μόσχας) και ανταποκρίθηκε πάντοτε με προθυμία σε προσκλήσεις όλων των κομμάτων της ιδιαίτερης πατρίδας της, για την καλλιτεχνική της στήριξη σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  • Εμφανίστηκε κατ’ επανάληψη στο ΗΡΩΔΕΙΟ, στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ και σε άλλους σοβαρούς χώρους πολιτισμού, στο πλαίσιο αφιερωμάτων.
  • Συνεργάστηκε με την Εκκλησία της Κύπρου (Ιερές Μητροπόλεις), ερμηνεύοντας μονωδίες και σύγχρονους ύμνους από τη θεματική ορατοριακή εργογραφία του ποιητή Δημήτρη Ι. Μπρούχου, στο πλαίσιο αφιερωμάτων προς τιμήν του.
  • Το 2012, ο πρόεδρος της Κύπρου, την ονόμασε πρέσβειρα τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμβάλλοντας η ίδια στην προώθηση των σχέσεων κατανόησης και φιλίας μέσω του τουρισμού και του πολιτισμού, ανάμεσα στους λαούς του κόσμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου