ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά το στήσιμο για το νέο Π.Θ.

ξεκινά-το-στήσιμο-για-το-νέο-π-θ-652128

Αγώνας δρόμου για τις πρυτανικές αρχές προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή τον νέο νόμο

Αγώνας δρόμου ξεκίνησε από χθες από τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το στήσιμο του νέου μεγάλου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που μετά τη συνένωσή του με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας θα αποτελέσει τον τρίτο μεγαλύτερο ακαδημαϊκό πόλο στη χώρα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προχθές Πέμπτη ψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».

Σε σύνολο 273 ψηφισάντων βουλευτών, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 149, 121 κατά και 3 «παρών».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για 65 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ και επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ.

Από χθες στην έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο επικρατεί «πυρετός» για την προετοιμασία του στησίματος του νέου ακαδημαϊκού «οικοδομήματος». Επισήμως ο νόμος θα ισχύσει μετά τις 21 Ιανουαρίου οπότε και αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, η πρυτανεία όμως του ιδρύματος δεν χάνει χρόνο.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Ζήση Μαμούρη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη διαδικασία ένταξης των καθηγητών των ΤΕΙ στα δύο γενικά τμήματα που προβλέπει ο νέος νόμος και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία σειρά ενεργειών. Θα γίνει προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη των προέδρων και αναπληρωτών προέδρων των δύο γενικών τμημάτων μέσα στον μήνα, στη συνέχεια θα γίνουν εκλογές για τα έξι μέλη που θα συμμετέχουν στο συμβούλιο μετάβασης, ενώ θα οργανωθούν και οι πενταμελείς επιτροπές που θα λειτουργούν ως προσωρινές γενικές συνελεύσεις των 17 νέων τμημάτων από το σύνολο των 20 που θα τεθούν σε λειτουργία, θα υποδεχθούν δηλαδή τους πρώτους φοιτητές από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Αποστολή των γενικών συνελεύσεων θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη, η διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών των τμημάτων, η ένταξη των καθηγητών από τα γενικά τμήματα στα νέα τμήματα και γενικά η προετοιμασία της λειτουργίας του από 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Σε δεύτερη φάση το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αναλάβει να οργανώσει τα Ινστιτούτα.

Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Με βάση τον νέο νόμο στον Βόλο ιδρύονται τρία νέα Τμήματα (Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών και Ψυχολογίας), στη Λάρισα ιδρύονται οκτώ νέα Τμήματα (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας, Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Νοσηλευτικής, Συστημάτων Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Ψηφιακών Συστημάτων), στην Καρδίτσα ιδρύονται τέσσερα νέα Τμήματα (Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας, Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία), στη Λαμία ιδρύονται τέσσερα νέα Τμήματα (Φυσικοθεραπείας, Φυσικής, Μαθηματικών, Λογοθεραπείας) και στα Τρίκαλα ένα νέο Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας. Σε Λάρισα και Λαμία ιδρύονται από ένα γενικό Τμήμα.

Επίσης ιδρύεται Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Πανεπιστημιακό Κέντρο Ερευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης «Ιάσων») ως ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος, με έδρα τον Βόλο και δημιουργείται το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας (ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ.) στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια της Λάρισας.

Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα κληθεί να λειτουργήσει από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020 με 8 συνολικά Σχολές και 35 από τα 38 συνολικά Τμήματα στις πέντε πόλεις όπου δραστηριοποιείται. Στον Βόλο θα λειτουργήσουν 15 Τμήματα, στη Λάρισα 10, στην Καρδίτσα 5, στα Τρίκαλα 2 και στη Λαμία 6. Δεν θα λειτουργήσουν από το νέο ακαδημαϊκό έτος τα Τμήματα Ψυχολογίας (στον Βόλο), Λογοθεραπείας (στη Λαμία) και Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (στην Καρδίτσα).

Ενωτικός ο πρύτανης

Οπως ανέφερε ο κ. Μαμούρης «μετά από 18 μήνες διαβούλευσης, διαφωνιών και ανταλλαγής απόψεων το σχέδιο ψηφίστηκε. Στόχος είναι να οικοδομηθεί ένα νέο, μοντέρνο και δυναμικό Πανεπιστήμιο. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας. Ολοι χρειάζονται. Και αν λειτουργήσει σωστά, θα έρθει να ανατρέψει πολλές παθογένειες του παρελθόντος».

Ο ίδιος χαρακτήρισε απόλυτα θετικές και τις ανακοινώσεις του υπουργού για τα νέα μέλη ΔΕΠ, που πλέον θα φθάσουν στις 85 νέες θέσεις (μαζί με αυτές που είχαν ήδη ανακοινωθεί), αλλά και τη χρηματοδότηση που θα συμβάλλει στην κάλυψη των εξόδων απορρόφησης των δύο ΤΕΙ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Τμήματα των ΤΕΙ θα συνεχίσουν να υφίστανται για τα επόμενα έξι χρόνια, μέχρι δηλαδή την αποφοίτηση των φοιτητών που έχουν ήδη περάσει σε αυτά.

Αντιδράσεις

Πάντως ακόμη και στο «και πέντε» της ψήφισης του νομοσχεδίου δεν λείπουν οι αντιδράσεις για το νέο Πανεπιστήμιο. Στην αρχή της εβδομάδας, το Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος με επιστολή του προς τον πρύτανη Ζήση Μαμούρη επαναδιατύπωσε την αντίθεσή του στο εγχείρημα, θέσεις που ακούστηκαν εκ νέου και στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Τμήματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου