ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς πιστοποιητικά πυροπροστασίας σχολεία στον Βόλο

χωρίς-πιστοποιητικά-πυροπροστασίας-652201

Εκπαιδευτικοί Γυμνασίων συμμετείχαν σε σεμινάρια αντιμετώπισης κινδύνου πυρκαγιάς

Η πλειονότητα των σχολικών μονάδων στον Βόλο δεν διαθέτει μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας και πιστοποιητικά πυροπροστασίας, όπως προβλέπεται από τον νόμο, στο πλαίσιο της αντιπυρικής θωράκισης των σχολείων. Το παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων στο περιθώριο σεμιναρίου επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στη διαχείριση κινδύνων στο σχολείο ο προϊστάμενος πυρασφάλειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου κ. Γιώργος Κούργιας.

Χθες, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο συγκρότημα Μουρτζούκου, εκπαιδευτικοί Γυμνασίων κλήθηκαν σε πρώτη φάση να επιμορφωθούν σε ζητήματα πυρασφάλειας στα σχολεία τους.

Είναι ένα σεμινάριο που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στον απόηχο περιστατικού πυρκαγιάς που είχε σημάνει συναγερμό πριν από πέντε χρόνια στο σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού στη Ν. Ιωνία, όπου ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Η φωτιά εκδηλώθηκε στο κλιμακοστάσιο στο ισόγειο του κτιρίου και όπως καταγράφτηκε στη συνέχεια το σύστημα πυρόσβεσης στο σχολείο δεν λειτούργησε.

Στο πλαίσιο της επιμόρφωσηςοι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για το νομικό πλαίσιο στον τομέα της πυρασφάλειας, αλλά και πώς πρέπει να αντιδρούν σε τέτοια περιστατικά. «Το σημαντικό είναι να γνωρίζουν όλοι πώς πρέπει να δράσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς. Τι πρέπει να κάνουν στο αρχικό στάδιο. Κι αυτό γιατί μία μικρή πυρκαγιά μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη αν δεν υπάρξει σωστή αντίδραση σε πρώτο χρόνο, στο αρχικό στάδιο», υπογράμμισε ο κ. Κούργιας.

Στο ίδιο πλαίσιο, άναψε ελεγχόμενη φωτιά στον προαύλειο χώρο του Μουρτζούκου και στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί επιχείρησαν να τη σβήσουν με τη χρήση πυροσβεστήρων, σε μια προσπάθεια να εξοικειωθούν.

Ο κ. Κούργιας τόνισε ότι η βιωματική πρακτική είναι αναγκαία για την εξοικείωση με τη χρήση του πυροσβεστήρα και επεσήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων πυροπροστασίας από τα σχολεία, όπως η ύπαρξη πυροσβεστήρων, η χάραξη οδών διαφυγής, λειτουργία σειρήνων, αλλά και συστημάτων πυρανίχνευσης, που εξαρτώνται από το μέγεθος και τις ιδιαιτερότητες κάθε σχολικού χώρου.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στα σχολεία είναι καλύτερη από πλευράς πυρασφάλειας, κάτι που επιβεβαίωσε και η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Σοφία Κανταράκη. «Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός πάντα και παντού. Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πώς να αντιδράσουμε σωστά για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Αυτό είναι το νόημα των σεμιναρίων. Σημαντικό είναι επίσης ότι από την έναρξη του σχολικού έτους κάθε σχολική μονάδα έχει δικό της σχέδιο πυρασφάλειας που κατατίθεται στη Δ.Δ.Ε. και πάνω σε αυτό γίνονται και ασκήσεις πυρασφάλειας», υπογράμμισε η κ. Κανταράκη.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη φάση της επιμόρφωσης. Θα ακολουθήσει και νέα με εκπαιδευτικούς Λυκείων και στη συνέχεια θα γίνει κύκλος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου