ΤΟΠΙΚΑ

Εως τη Δευτέρα οι τροποποιητικές δηλώσεις για το κοινωνικό μέρισμα

εως-τη-δευτέρα-οι-τροποποιητικές-δηλώ-653165

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για όσους δεν πληρώθηκαν

Μέχρι και τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τους Taxis οι τροποιητικές δηλώσεις για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας Νικόλαος Πουμάνας ενημέρωσε ότι η πλατφόρμα άνοιξε χθες και όσοι δεν είχαν πληρωθεί το κοινωνικό μέρισμα επειδή δεν είχε ταυτοποιηθεί ο λογαριασμός IBAN σε σχέση με το ΑΦΜ τους μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις αφορούν σε τουλάχιστον 20.000 δικαιούχους μεταξύ των οποίων και αρκετοί Βολιώτες.

Για την πίστωση του κοινωνικού μερίσματος είναι απαραίτητο ο τραπεζικός λογαριασμός να ανήκει στον δικαιούχο. Οσοι έχουν κάνει αίτηση που έχει εγκριθεί αλλά δεν έχουν λάβει χρήματα θα πρέπει να προχωρήσουν σε ακύρωση της πρώτης αίτησης και να προχωρήσουν στη διαδικασία επαναξιολόγησης, δηλώνοντας τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο είναι κύριοι δικαιούχοι.
H δεύτερη κατηγορία δικαιούχων είναι εκείνοι για τους οποίους δεν επιβεβαιώθηκε η μόνιμη διαμονή τους στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, ενώ ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για 12 μήνες κατά το έτος μη υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Για τις περιπτώσεις που ο έλεγχος έδωσε αρνητικό αποτέλεσμα για κάποια έτη, θα πραγματοποιηθεί ένας πρόσθετος έλεγχος με διασταύρωση των στοιχείων των αιτούντων στον ΟΑΕΔ. Οσοι ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και για τους 12 μήνες για τα έτη κατά τα οποία δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, θα έχουν δικαίωμα να ολοκληρώσουν την αίτηση του κοινωνικού μερίσματος.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών ενημέρωσε ότι η πλατφόρμα για την επιδότηση ενοικίου δεν έχει ανοίξει ακόμη ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις.

Με αφορμή τηλέφωνα στους επαγγελματίες του κλάδου από πολλούς φορολογούμενους ο κ. Πουμάνας επισήμανε ότι «ενώ είχαν πει ότι οι αιτήσεις θα ξεκινούσαν στις αρχές του 2019, ωστόσο αυτό δεν έχει γίνει ακόμη».

Για τις από εδώ καις το εξής φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ο ίδιος ενημέρωσε ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου είναι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για τους φορολογούμενους που θα πληρώσουν τα τέλη στην Εφορία, ενώ στο τέλος του μηνός υπάρχει και η υποχρέωση υποβολής της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Αναφερθείς τέλος στο κλίμα που υπάρχει στην αγορά ο κ. Πουμάνας είπε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, σημειώνοντας ότι οι συντάξεις δεν έχουν καταβληθεί ακόμη με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη δυσπραγία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου