ΤΟΠΙΚΑ

Θεμιστοκλής Κυρλίδης: Ο βηματοδότης σώζει ζωές

θεμιστοκλής-κυρλίδης-ο-βηματοδότης-σ-653204

Η έγκαιρη διάγνωση και οι κατεπείγουσες εμφυτεύσεις παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην υγεία του ασθενή

Η τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη σώζει ζωές, αφού εκτός από ότι βελτιώνει τη ζωή των ασθενών που πάσχουν από καρδιακά προβλήματα, αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής τους.

Ομως δεν «προσφέρεται για πάσα νόσο», ούτε είναι πανάκεια. Αυτό επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καρδιολόγος Θεμιστοκλής Κυρλίδης, υπεύθυνος λειτουργίας του εργαστηρίου τοποθέτησης βηματοδοτών στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου.

«Εάν ο ασθενής είναι υγιέστατος χωρίς συμπτώματα, αλλά τυχαία βρίσκεται να έχει χαμηλούς παλμούς, τότε συνήθως δεν υποβάλλεται σε εμφύτευση βηματοδότη. Στις περιπτώσεις αυτές αναλύουμε το καρδιογράφημα και το χόλτερ ρυθμού και εάν δεν βρούμε συγκεκριμένα προβλήματα δεν χρειάζεται να μπει βηματοδότης», εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καρδιολόγος Θεμιστοκλής Κυρλίδης. «Είναι όμως ωφέλιμος για τον ασθενή» συνεχίζει ο ίδιος «όταν παρουσιάζει συμπτώματα, όπως λιποθυμία ή σκοτοδίνη σε συνδυασμό με χαμηλούς καρδιακούς παλμούς, συνήθως κάτω από 45. Σπανιότερα υπάρχουν άλλα συμπτώματα, όπως έντονη αδυναμία, εύκολη κόπωση ή ακόμη και δύσπνοια, που εάν δεν οφείλονται αλλού, π.χ. σε χαμηλό αιματοκρίτη, και συνδυάζονται με χαμηλούς παλμούς πάλι τοποθετείται βηματοδότης».

Η τοποθέτηση του μόνιμου βηματοδότη στον ασθενή διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Οι καρδιοπαθείς εισέρχονται στο Νοσοκομείο την παραμονή της επέμβασης και επιστρέφουν στο σπίτι μια μέρα μετά την τοποθέτηση του βηματοδότη. Η διάρκεια ζωής του κάθε βηματοδότη εξαρτάται από το πόσο συχνά ενεργοποιείται στην καθημερινότητα του καρδιοπαθούς. Ο μέσος χρόνος διάρκειας των βηματοδοτών είναι 8 – 10 χρόνια.

Το τμήμα εμφύτευσης βηματοδοτών στο Αχιλλοπούλειο έχει ήδη σπάσει το «φράγμα» των 100 βηματοδοτών, ενώ έχει τη δυνατότητα να εμφυτεύει βηματοδότες συμβατούς με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας και έτσι οι ασθενείς μπορούν άφοβα να υποβάλλονται σε εξετάσεις στον μαγνητικό τομογράφο.

Μαζί με τον κ. Κυρλίδη, στο εργαστήριο ο ειδικευμένος καρδιολόγος Αλεξ. Λαλίτσας και οι νοσηλεύτριες Αθηνά Παπαδοπούλου και Αναστασία Γκοτζαμπασοπούλου, οι οποίες μαζί με τους γιατρούς φροντίζουν τους ασθενείς πριν και μετά την εμφύτευση. Μεγάλη εξάλλου είναι η συνεισφορά του καθηγητή Καρδιολογίας Φίλιππου Τρυποσκιάδη, διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Εκτός από την τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη, σύμφωνα με τα όσα επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κυρλίδης, το ιατρείο βηματοδότη που έχει συσταθεί προγραμματίζει και ελέγχους σε καρδιοπαθείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε εμφύτευση νωρίτερα σε άλλα Νοσοκομεία και πρέπει να ελέγχονται. Υπολογίζεται πως περίπου 50 Βολιώτες, στους οποίους έχουν εμφυτευθεί μόνιμοι βηματοδότες σε άλλες μονάδες, συνεχίζουν πλέον τα τσεκ απ τους στο Νοσοκομείο Βόλου.

Το εργαστήριο εμφύτευσης μόνιμου βηματοδότη στην Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΒ λειτουργεί με τις πιο σύγχρονες υποδομές σε ειδική αίθουσα θωρακισμένη με μόλυβδο. Διαθέτει όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό, όπως ακτινοσκοπικό, προστατευτικές ποδιές, απινιδωτή, τράπεζα, χώρους απολύμανσης, που προέρχεται από δωρεές, αλλά και μέσα από άλλες χρηματοδοτικές πηγές.

Τέλος, ραντεβού ελέγχου βηματοδότη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προγραμματίζουν στα τηλ. 2421352001 και 4.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου