ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος να μείνουν εκτός σχολείων αναπληρωτές

κίνδυνος-να-μείνουν-εκτός-σχολείων-αν-653298

Νέα απεργία και παράσταση διαμαρτυρίας χθες από δασκάλους και καθηγητές έξω από τα γραφεία της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας

Μία ακόμη μάχη, αν και με μονοψήφια ποσοστά συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση και τη στάση εργασίας, έδωσαν αντίστοιχα δάσκαλοι και καθηγητές της Μαγνησίας, αντιδρώντας στο νέο σύστημα διορισμών στο δημόσιο σχολείο και απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.

Το αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, όπου δάσκαλοι και καθηγητές ανήρτησαν πανό διαμαρτυρίας για το σχέδιο νόμου που απαξιώνει το βασικό πτυχίο για τους διορισμούς, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του ζήτησαν να μεταφέρει το καθολικό αίτημά τους για απόσυρση του σχεδίου νόμου στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Ο κίνδυνος εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Αποστόλη Μούσιο, να μείνουν εκτός δημοσίων σχολείων εκπαιδευτικοί που φέτος εργάζονται. «Το νομοσχέδιο θα επιφέρει ανακατατάξεις στον πίνακα των αναπληρωτών, με αποτέλεσμα πολλοί που εργάζονται φέτος να μείνουν άνεργοι την επόμενη χρονιά. Η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει σε ανακύκλωση της ανεργίας των εκπαιδευτικών», τόνισε ο κ. Μούσιος, ενώ αντέδρασε στην κλοπή προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και στην ισοβαρή αξιολόγηση της προϋπηρεσίας και των ακαδημαϊκών κριτηρίων.

«Για τρίτη φορά τις τελευταίες ημέρες διαμαρτυρόμαστε για το νομοσχέδιο που απαξιώνει το πτυχίο και εισάγει το προσοντολόγιο, ένα διάτρητο προσοντολόγιο. Δεν μπορούμε να κλέβουμε την προϋπηρεσία αναπληρωτών που στηρίζουν επί σειρά ετών την Εκπαίδευση σε κάθε γωνιά της χώρας. Μένουμε σταθεροί στις διεκδικήσεις μας για αναγνώριση της προϋπηρεσίας στο 100% και για μόνιμους διορισμούς όλων όσοι εργάζονται ως αναπληρωτές», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Μαρία Γιαννουλή.

«Το κατάπτυστο νομοσχέδιο αφορά και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς γιατί δημιουργείται ενιαίος πίνακας μέσα από τον οποίο θα γίνονται οι διορισμοί, αλλά και οι μεταθέσεις και βελτιώσεις. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας όσο κι αν προσπαθούν να «βαφτίσουν» τις απολύσεις διορισμούς», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Βασίλης Τίρχας.

«Το νομοσχέδιο μας οδηγεί σε ένα διαρκές κυνήγι προσόντων. Το ανήκουστο όμως αφορά στη δυνατότητα μεταφοράς της προϋπηρεσίας. Μπορεί δηλαδή ένας ψυχολόγος που εργάζεται σε δομές ως ψυχολόγος, αν έχει πτυχίο στα Παιδαγωγικά να μεταφέρει την προϋπηρεσία του στην γενική αγωγή και να διοριστεί ως γενικός παιδαγωγός. Αυτό θα δημιουργήσει ένα νέος ήθος στην Εκπαίδευση που μάλιστα θα είναι ανταγωνιστικό», σημείωσε ο επί 15ετίας αναπληρωτής εκπαιδευτικός Θάνος Γιαννακόπουλος.

Μονοψήφια ποσοστά

Παρά την κρισιμότητα του σχεδίου νόμου, η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργιακή κινητοποίηση στον κλάδο των δασκάλων και στην τρίωρη στάση εργασίας στον κλάδο των καθηγητών κυμάνθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό.

«Αυτό μπορούμε να το αποδώσουμε τόσο στην οικονομική αιμορραγία που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί και σκέφτονται ακόμη κι ένα ημερομίσθιο να μη χάσουν, όσο και στην πολιτική του Υπουργείου που πέτυχε το διαίρει και βασίλευε. Οι αναπληρωτές έχουν μοιραστεί σε πολλές κατηγορίες και οι διεκδικήσεις είναι διαφορετικές», σχολίασε η κ. Γιαννουλή.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου