ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση στα κρούσματα trafficking

αύξηση-στα-κρούσματα-trafficking-653321

Το σοβαρό πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων θέμα της διαβαλκανικής συνάντησης που αρχίζει σήμερα στον Βόλο με πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας

Τις σκοτεινές πτυχές του trafficking που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς το 2018 καταγράφηκαν περισσότερες από 1.200 τηλεφωνικές καταγγελίες στη γραμμή 1109, επιχειρεί να αναδείξει η διήμερη διαβαλκανική συνάντηση που αρχίζει σήμερα στον Βόλο, με τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων και την πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας. Εξι από τις κλήσεις που δέχθηκε η ειδική τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή ήταν υψηλού κινδύνου, ενώ 42 περιστατικά εμπορίας ανθρώπων αντιμετωπίστηκαν άμεσα χάρη στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει το πρόβλημα, το οποίο συνδέεται εν μέρει με το προσφυγικό και τη μετακίνηση των πληθυσμών, σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί το επίκεντρο της διαβαλκανικής συνάντησης με θέμα ««Εμπορία Ανθρώπων – Trafficking, η σύγχρονη μορφή δουλείας».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι διοργανωτές υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα η καθοριστική συνδρομή των πολιτών, οι οποίοι μόλις αντιληφθούν το πρόβλημα πρέπει να το καταγγείλουν, προκειμένου να σωθούν δεκάδες ανθρώπινες ψυχές.

Μιλώντας κατ’ αρχάς ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση, ανοιχτή για το κοινό, με διαβαλκανικό και κυρίως πανελλήνιο χαρακτήρα, στην οποία έχουν προσκληθεί να παραστούν εκπρόσωποι από 20 Μητροπόλεις της Εκκλησίας και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών, προκειμένου η πληροφόρηση να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε επίσης ότι διοργανώνεται κατόπιν συνεργασίας της Μητρόπολης Δημητριάδος με τους λειτουργούς Υγείας της Αγάπης, την οργάνωση Α21 που ασχολείται με το Trafficking, την οργάνωση Agape και το γραφείο εθνικού εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Ο κ. Ιγνάτιος επισήμανε τη σημασία της πληροφόρησης, προκειμένου να επιτευχθεί στην πράξη η αντιμετώπιση της δουλεμπορίας που «δεν έχει πάψει δυστυχώς να υφίσταται και σήμερα στον σύγχρονο και τόσο προοδευμένο κόσμο μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης αναφέρθηκε στον σημαίνοντα ρόλο της Εκκλησίας που αντιμετωπίζει τον κάθε άνθρωπο ως εικόνα Θεού και ειδικά στην περίοδο που διανύουμε εντείνει τις προσπάθειες και τείνει χέρι βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.

Υπαρκτό το πρόβλημα

Στις παραμέτρους της διαβαλκανικής συνάντησης αναφέρθηκε η Λητώ Καραγκούνη, υπεύθυνη προγραμμάτων ενημέρωσης της οργάνωσης Α21, η οποία στα δέκα χρόνια δράσης έχει βοηθήσει 300 άτομα, κυρίως γυναίκες, να ξεφύγουν από τον επικίνδυνο κλοιό, να σταθούν στα πόδια τους και να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή.

Οπως σημείωσε η κ. Καραγκούνη, η οργάνωση Α21 τα δέκα τελευταία χρόνια ασχολείται με την καταπολέμηση του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα σε τρία επίπεδα, μέσω της πρόληψης και της ενημέρωσης, του εντοπισμού και της ταυτοποίησης των θυμάτων και μέσω της προστασίας και φροντίδας των επιζώντων του trafficking. «Θα προσεγγίσουμε το θέμα σφαιρικά και πιστεύουμε ότι ο καθένας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση. Ελπίζουμε ότι σε αυτή τη συνάντηση θα προκύψουν ιδέες που θα μπορέσουν να μεταλαμπαδευτούν στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος», είπε.

Γραμμή καταγγελιών

Στην 24ωρη γραμμή καταγγελιών, αλλά και πληροφόρησης 1109 για την εμπορία ανθρώπων αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κοντούδης, συντονιστής της συγκεκριμένης τηλεφωνικής γραμμής.

«Μπορεί ο καθένας να καταγγείλει ανώνυμα το πρόβλημα κι εμείς έχουμε αναπτύξει πολύ καλή συνεργασία με το τμήμα αντι-trafficking Θεσσαλονίκης και Αθήνας, στο οποίο μεταφέρουμε τις πληροφορίες απευθείας για να μπορέσουν να αναλάβουν δράση. Είμαστε κοντά στα θύματα εμπορίας ανθρώπων για να τα βοηθήσουμε, να τα στηρίξουμε ώστε να μπορέσουν να επανενταχτούν στην κοινωνία», υπογράμμισε.

Ο ίδιος τόνισε ότι το πρόβλημα αφορά σε όλους γιατί μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά μας. Παράλληλα εξήρε τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στην ανάδειξη του προβλήματος και προέτρεψε τους πάντες να καταγγέλλουν όποιο περιστατικό αντιληφθούν.

Μέτρα καταπολέμησης

Σημαντική παράμετρος της διήμερης συνάντησης είναι η ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τις πρακτικές λύσεις και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένα να βοηθήσει, προκειμένου να εξαλειφτεί το πρόβλημα.

Ο π. Ιωήλ Ποδαρόπουλος, εκπρόσωπος των λειτουργών Υγείας της Αγάπης είπε χαρακτηριστικά ότι στόχος της δράσης που αναπτύσσεται, πλην των καθαρά ιατρικών πράξεων, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε σύγχρονα θέματα όπως της εμπορίας ανθρώπων. «Μέσα από τη συνάντηση, ειδικότερα, θα παρουσιαστούν και πρακτικές λύσεις για την αναγνώριση των θυμάτων trafficking και πρακτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πιστεύω ότι όλοι μαζί οι φορείς κάτι καλύτερο θα δώσουμε στην κοινωνία», ανέφερε.

Πρόγραμμα διαβαλκανικής συνάντησης

Οι εργασίες αρχίζουν σήμερα Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο (Ανθ. Γαζή και Κ. Καρτάλη) με κεντρικό ομιλητή τον Εμμανουήλ Σφακιανάκη, αντιστράτηγο ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικό ερευνητή και αναλυτή ηλεκτρονικών εγκλημάτων και πρόεδρο του Cyber Security International Institute (CSI), ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Επικίνδυνες διαδρομές υψηλού ρίσκου – Διαδικτυακά μονοπάτια Trafficking. Μέθοδοι και τεχνικές – Τι μέλλει γενέσθαι».

Αύριο Σάββατο 19 Ιανουαρίου στις 10.15 το πρωί οι εργασίες συνεχίζονται στο Συνεδριακό της Μητρόπολης Δημητριάδος στα Μελισσάτικα.

Θέμα της πρώτης ομιλίας είναι «Συμβαίνει και εδώ – Η εμπορία ανθρώπων: Τι είναι, πώς λειτουργεί, τι μπορεί ο καθένας μας να κάνει» με εισηγητή τον Δημήτρη Κοντούδη, χειριστή κλήσεων της γραμμής πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων 1109 και εκπαιδευτή της Α21.

Ακολουθεί η ομιλία με θέμα «Η κλινική εικόνα των θυμάτων trafficking – Η αναγνώριση του θύματος και συμπεριφορές βοήθειας» με εισηγήτρια την Ειρηάννα Πεκοπούλου – Γκολέτσου, ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια CBT.

Η τρίτη ομιλία έχει ως θέμα «Σύγχρονες μορφές δουλείας: Η πρόταση της χριστιανικής Θεολογίας» με εισηγήτρια την Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Ακολουθεί εισήγηση με θέμα «Η εμπορία ανθρώπων και η Αγία Γραφή» με τον Εμμανουήλ Τουφεξή, γενικό διευθυντή της Agape Hellas.

Στις 13.40 προγραμματίζεται η καταληκτική ομιλία από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου