ΤΟΠΙΚΑ

Στα ύψη οι αντικειμενικές αξίες

στα-ύψη-οι-αντικειμενικές-αξίες-449738

Οι αυξήσεις που θα γίνουν σε δύο δόσεις, τον Ιούλιο του 2011 και τον Ιούλιο του 2012, θα συμπαρασύρουν αυξήσεις και στα έξοδα αμοιβής των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων για τις μεταβιβάσεις (αγορές, δωρεές και γονικές παροχές) οικοπέδων και ακινήτων, στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), την αύξηση του «πόθεν έσχες», την αύξηση του ελάχιστου κόστους οικοδομών, το τεκμήριο πρώτης και δεύτερης κατοικίας κ.ο.κ.
Σύμφωνα με το συμβολαιογράφο Βόλου Γιάννη Γαβαλά η μεσοσταθμική αύξηση των αντικειμενικών αξιών που πρόκειται να ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2011 θα είναι της τάξεως του 30% – 40%. Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές οικιών και οικοπέδων εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερες σε περιοχές όπως αυτές που αφορούν στο παλαιό Σχέδιο Πόλης της Αγριάς και της Νέας Αγχιάλου. Στην μεν πρώτη περίπτωση οι αντικειμενικές τιμές είναι πολύ χαμηλές, μόλις 550 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν ήδη οι αντικειμενικές τιμές που ισχύουν στην περιοχή «Αστέρια» Αγριάς και οι οποίες ισχύουν από 1η Ιανουαρίου 2011 είναι ήδη 900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Μεγάλη εκτιμάται ότι θα είναι η αύξηση που πρόκειται να ανακοινωθεί και για τα ακίνητα στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, καθώς σήμερα η τιμή ζώνης στην περιοχή είναι 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν οι αγοραπωλησίες ακινήτων που ισχύουν δεν είναι μικρότερες από 1.400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (σ.σ. οι αντικειμενικές τιμές αφορούν σε καινούργιο και ισόγειο διαμέρισμα και διαφοροποιούνται προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με την παλαιότητα, τον όροφο, αν το ακίνητο έχει πρόσοψη σε πάρκο ή πλατεία κ.ο.κ.).
Στο Δήμο Βόλου οι τιμές στις αντικειμενικές κυμαίνονται από 1.100 – 1.400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι αντίστοιχες τιμές στη Νέα Ιωνία είναι 700 – 800 ευρώ το τ.μ. Υπάρχουν περιοχές όπου οι αγοραίες τιμές είναι χαμηλότερες από τις αντικειμενικές τιμές, λέει ο κ. Γαβαλάς, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι διαμέρισμα στη συνοικία της Νέας Δημητριάδος με αντικειμενική τιμή 55.000 ευρώ πουλήθηκε 50.000 ευρώ. Διαμετρικά αντίθετη είναι η εικόνα στον πρώην Δήμο Αρτέμιδας, όπου η φορολόγηση σε ακίνητο με αγοραία αξία 100.000 ευρώ με τις αντικειμενικές τιμές είναι μόλις για 20.000 ευρώ. Και αυτό γιατί οι αντικειμενικές τιμές ακόμη και μετά την αύξηση που ισχύει από 1.1. 2011 στα Κάτω Λεχώνια είναι μόλις 900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν μέχρι τον περασμένο χρόνο οι αντικειμενικές τιμές στην περιοχή ήταν μόλις 380 ευρώ. Οι ίδιες τιμές με τα Κάτω Λεχώνια ισχύουν και για τα Άνω Λεχώνια. Η ίδια σημαντική διαφορά ισχύει και για τα Πλατανίδια, όπου οι αντικειμενικές τιμές που ισχύουν από 1.1.2011 είναι 1.200 ευρώ το τ.μ., όταν μέχρι το περασμένο χρόνο οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή ήταν 500 ευρώ το τ.μ.
Αντικειμενικές αξίες έχουμε επίσης για πρώτη φορά από την 1.1. 2011 και στην Πορταριά και τη Μακρινίτσα.. Στην Πορταριά οι αντικειμενικές τιμές για τα ακίνητα που είναι πάνω στον κεντρικό δρόμο είναι 1.300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα του πρώην δημοτικού διαμερίσματος είναι 1.100 ευρώ το τ.μ. Αντίστοιχες είναι οι τιμές και στην Μακρινίτσα.
Σημειώνεται πως από 1η Ιανουαρίου 2011 ισχύουν για πρώτη φορά αντικειμενικές τιμές και στις τιμές των οικοπέδων σε όλους τους εκτός και εντός σχεδίου οικισμούς της Μαγνησίας.
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου