ΤΟΠΙΚΑ

ΑΓΕΤ για αέριους ρύπους: Χωρίς υπερβάσεις οι εκπομπές

αγετ-για-αέριους-ρύπους-χωρίς-υπερβάσ-654705

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων διοξινών και φουρανίων που αναρτώνται πλέον σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα

Διαθέσιμα για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων για διοξίνες και φουράνια, που γίνονται στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στον Βόλο. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι πλέον διοχετεύονται στη ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης www.heracles-footprint.gr όλα τα στοιχεία για τις μετρήσεις διοξινών και φουρανίων των απαερίων καύσης του περιστροφικού κλιβάνου της τοπικής τσιμεντοβιομηχανίας.

Η ΑΓΕΤ όπως είναι γνωστό από τον περασμένο Ιούλιο έχει τοποθετήσει νέο σύστημα συνεχούς δειγματοληψίας, με στόχο τη συνεχή παρακολούθηση των αέριων εκπομπών του για τυχόν περιεκτικότητά τους σε διοξίνες και φουράνια.

Η δειγματοληψία γίνεται με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα συνεχούς δειγματοληψίας Dioxin Monitoring System που εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στην ελληνική βιομηχανία, ενώ στα αποτελέσματα των μετρήσεων μπορεί να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με την ΑΓΕΤ, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ δίνει την ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να παρακολουθεί εύκολα και γρήγορα την συνολική εικόνα των αέριων εκπομπών του εργοστασίου στον Βόλο, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα αντιπαραβολής των στοιχείων με τα όρια που περιλαμβάνονται στην περιβαλλοντική αδειοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Dioxin Monitoring System λειτουργεί σύμφωνα με τα πλέον αυστηρά, διεθνή πρότυπα ποιότητας ικανοποιώντας πλήρως τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού προτύπου δειγματοληψίας διοξινών (ΕΝ 1948-1). Επιπλέον, σημειώνεται ότι τα δείγματα αποστέλλονται σφραγισμένα στο διαπιστευμένο κατά ISO 17025 εργαστήριο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για τη μέτρηση της περιεκτικότητας τους σε διοξίνες και φουράνια.

Με αφορμή τον εμπλουτισμό της πλατφόρμας και με τα αποτελέσματα των μετρήσεων για διοξίνες και φουράνια, ο διευθυντής του εργοστασίου της ΑΓΕΤ στον Βόλο Μιχάλης Βλάχος, επισήμανε ότι «με ευθύνη και σεβασμό προς την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αρχές, προχωρούμε ένα βήμα παραπέρα εμπλουτίζοντας την ψηφιακή πλατφόρμα καταγραφής του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος για την ολοκληρωμένη και έγκυρη πληροφόρηση κάθε ενδιαφερόμενου. Οι προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας, καθώς και η διαφάνεια και ο σεβασμός στο περιβάλλον και στην υγεία και ασφάλεια τόσο των εργαζομένων μας, όσο και των κατοίκων του Βόλου θα συνεχίσουν να αποτελούν την πυξίδα που καθοδηγεί όλες τις δράσεις μας», καταλήγει η δήλωσή του.

Ενδεικτικά αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν αναρτηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα όλες οι μετρήσεις είναι κάτω από τα όρια που θέτουν η νομοθεσία και η περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Ενδεικτικά, επισημαίνεται πως την περασμένη Τρίτη 15 Ιανουαρίου σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν αναρτηθεί, η σκόνη ( με μέγιστο όριο:20 mg/Nm3) μετρήθηκε στα 3mg/Nm3, το ΝΟx (διοξείδιο αζώτου, με μέγιστο όριο:500) μετρήθηκε στα 468mg/Nm3, το SO2 (διοξείδιο θείου, με μέγιστο όριο 200),μετρήθηκε στα 0,14 mg/Nm3, ο TOC(οργανικός άνθρακας με μέγιστο όριο:40) μετρήθηκε στο 0, η ΝΗ3( αμμωνία, με μέγιστο όριο:50) μετρήθηκε στο 1,31mg/Nm3, το HCl(υδροχλώριο, με μέγιστο όριο:10) μετρήθηκε στο 0,19mg/Nm3 και τέλος το HF( υδροφθόριο, με μέγιστη τιμή:1) μετρήθηκε στο 0,1mg/Nm3.

Aντίστοιχα την περασμένη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου η σκόνη τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν 3mg/Nm3, το ΝΟx στα 469mg/Nm3, το SO2 μετρήθηκε στα 0,14 mg/Nm3, ο TOC 0, η ΝΗ3 1,35, το HCl μετρήθηκε στο 1,14 /Nm3 και τέλος το HF επίσης στο 0,1mg/Nm3.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου