ΤΟΠΙΚΑ

Καταζητούνταν από το Νοέμβριο

καταζητούνταν-από-το-νοέμβριο-449831

 

Η συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση με ταυτόχρονες έρευνες σε διαμερίσματα της οδού Ελλησπόντου 53 στη Ν. Ιωνία και στην οδό Ορφέως 21 στο Χολαργό Αττικής από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας σε συνεργασία με την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα οδήγησε αρχικά σε προσαγωγή επτά ατόμων, εκ των οποίων οι έξι συνελήφθησαν.

Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι με τη διπλή επιχείρηση σε Βόλο και Χολαργό έχουν βάλει στο χέρι τον «σκληρό πυρήνα» της Οργάνωσης «Πυρήνες της Φωτιάς», ενώ υποστηρίζουν ότι τρεις από τους συλληφθέντες και καταζητούμενους από τον περασμένο Νοέμβριο ίσως αποτελούν την άκρη του νήματος που θα οδηγήσει στην οργάνωση Σέχτα Επαναστατών.

Το ενδεχόμενο η νέα γενιά τρομοκρατών να διασυνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα και με τις ομάδες των παρανόμων του κοινού Ποινικού Δικαίου παρουσίασε ο Χρ. Παπουτσής. Εμφανώς ικανοποιημένος από τις εξελίξεις, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θεώρησε σχεδόν σίγουρη τη διασύνδεση για την διακίνηση όπλων και ειδικά όπλων που έρχονται από την Αλβανία (καλάσνικοφ).

Το μεσημέρι η Ελληνική Αστυνομία έδινε στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των συλληφθέντων. Στο διαμέρισμα της Ν. Ιωνίας συνελήφθησαν πέντε άτομα, τέσσερις άντρες και μία γυναίκα. Μεταξύ τους τρεις καταζητούμενοι με εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Πρόκειται για τους Γιώργο Π. Νικολόπουλο, 25 ετών, Χρήστο Γ. Τσάκαλο, 32, και Νταμιάνο Μπολάνο, 24 ετών, οι οποίοι φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με τη Σέχτα.

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τις πράξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης, της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών βομβών κατά συναυτουργία για να προξενήσουν κοινό κίνδυνο σε ξένα πράγματα και κίνδυνο για άνθρωπο κατά συρροή και της έκρηξης κατά συναυτουργία με τη χρήση εκρηκτικών υλών από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο κατά συρροή.

Το απόγευμα μετά από σχετική άδεια του εισαγγελέα ανακοινώθηκαν τα ονόματα των άλλων δύο συλληφθέντων στη Ν. Ιωνία: Ολγα Δ. Οικονομίδου, 30 ετών και Γεώργιος Α. Πολύδωρος, 29 ετών, καθώς και του συλληφθέντα στο Χολαργό Κωνσταντίνου Μ. Παπαδόπουλου, 26 ετών.

Μία γυναίκα η οποία προσήχθη από το διαμέρισμα στο Χολαργό αφέθηκε ελεύθερη, καθώς σε βάρος της δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία.

Καταζητούμενοι

Η άκρη του νήματος για τον εντοπισμό των δύο γιαφκών φαίνεται να βρέθηκε πριν από περίπου δύο μήνες μετά από έφοδο των αρχών στο διαμέρισμα της Νέας Χαλκηδόνας.

Οι φωτογραφίες των καταζητούμενων Γ. Νικολόπουλου, Χρ. Τσάκαλου και Ντ. Μπολάνο δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές Νοεμβρίου του 2010, όταν στο Παγκράτι συνελήφθησαν δύο άτομα να ταχυδρομούν πακέτα – βόμβες σε ξένες πρεσβείες και ξένους ηγέτες.

Μετά από έρευνες της αστυνομίας και τις μαρτυρίες των υπαλλήλων ταχυμεταφορικής εταιρίας φέρεται πως αναγνωρίστηκαν οι δύο απ’ αυτούς.

Ο 23χρονος Νταμιάνο Μπολάνο ερευνάται ως ο αποστολέας του φακέλου βόμβα στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, ενώ ο 24χρονος Γιώργος Νικολόπουλος για το δέμα βόμβα που ταχυδρομήθηκε προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι τρεις συλληφθέντες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την αστυνομία ως «εκτελεστικός βραχίονας», δεν είχαν χθες καμία σχέση ως προς τα φυσιογνωμικά τους χαρακτηριστικά με τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Νταμιάνο Μπολάνο είχε κουρευτεί και έχει πάρει κιλά, ενώ ο Χρήστος Τσάκαλος είχε αφήσει μουσάκι. Μακρύ μαλλί και γένια είχε αφήσει ο Γιώργος Νικολόπουλος.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο στο Βόλο να διαμένει ένας εκ των δημιουργών της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», αφού όπως υπενθυμίζουν, στην ίδια περιοχή είχε συλληφθεί στις 26 Μαρτίου 2010 ένας 22χρονος φοιτητής, ο οποίος κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για συμμετοχή στην ίδια οργάνωση.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο ορισμένα από τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοικία στη Ν. Ιωνία Βόλου να σχετίζονται και με τη δράση της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών», πιθανώς και με την επίθεση που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2009 στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής.

Η ΕΛ.ΑΣ. συγκέντρωσε στοιχεία για πλαστές ταυτότητες και άλλα στοιχεία που χρησιμοποιούσαν για τις ενοικιάσεις αυτών των κατοικιών, όπως και άλλων σπιτιών, τα μέλη της οργάνωσης. Σημαντικά στοιχεία προέκυψαν και από ανάλυση κλήσεων κινητών τηλεφώνων.

Στους τρεις συλληφθέντες στο Βόλο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδουν κεντρικό ρόλο στην οργάνωση. Μάλιστα πριν από λίγες ώρες δόθηκε εντολή σε όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και κυρίως σε όσους υπηρετούν στη φρούρηση διαφόρων στόχων για γενική επιφυλακή υπό τον φόβο ανταποδοτικού κτυπήματος από ένοπλη οργάνωση.

 

 

 

 

________________________________________________________________________

Τα τελευταία ίχνη

Iχνη του καταζητούμενου για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» Νταμιάνο Μπολάνο είχαν εντοπίσει την περασμένη άνοιξη στην Αλβανία οι διωκτικές αρχές της χώρας. Με έγγραφο χαρακτηρισμένο ως «άκρως απόρρητο» η Ελληνική Αστυνομία εκείνο το χρονικό διάστημα ενημέρωσε τις αλβανικές αρχές, ζητώντας επιτακτικά τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 23χρονου.

Από το περιεχόμενο έγγραφου της Γενικής Εισαγγελίας της Αλβανικής Δημοκρατίας με ημερομηνία 26 Μαρτίου 2010 προκύπτει ότι ο Νταμιάνο Μπολάνο «εντοπίστηκε στο αλβανικό έδαφος και συγκεκριμένα στη Χειμάρρα».

Με παρέμβαση του ειδικού εφέτη ανακριτή, ο οποίος ερευνά την υπόθεση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», είχε ζητηθεί από τις αρχές της Αλβανίας να ασκήσουν ποινική δίωξη κατά του 23χρονου για τις πράξεις που διώκεται ποινικά στην Ελλάδα. Ανώτατος αξιωματικός έλεγε «διαβιβάσαμε τις σχετικές πληροφορίες στις αλβανικές αρχές, ωστόσο, οι έρευνες για τον εντοπισμό του στην περιοχή της Χειμάρρας δεν είχαν αποτέλεσμα».

Στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνεται μάλιστα ένορκη κατάθεση αστυνομικού, από το περιεχόμενο της οποίας βεβαιώνεται η παρουσία του 23χρονου στην Αλβανία.

Ταξίδι με συνοδεία

Το γεγονός ότι ο 23χρονος τελικά δεν εντοπίστηκε στη Χειμάρρα, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ο Μπολάνο επέστρεψε έπειτα από άγνωστο χρονικό διάστημα στην Αθήνα. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη αναφέρουν ότι ο 23χρονος δεν είχε μεταβεί μόνος του στην Αλβανία, αλλά συνοδευόμενος από έναν ακόμα καταζητούμενο για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων».

Ο 23χρονος δεν έχει συγγενείς στη Χειμάρρα (οι γονείς του μένουν στο Χαλάνδρι) και ως εκ τούτου τα κίνητρα του ταξιδιού του εκεί αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί ότι ένα από τα πιθανά σενάρια είναι ο 23χρονος να ταξίδεψε την άνοιξη στην Αλβανία προκειμένου να προχωρήσει στην προμήθεια όπλων ή και εκρηκτικών και κατόπιν να επέστρεψε στην Αθήνα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τη δικογραφία αφορά στην προσπάθεια του καταζητούμενου για την εμπλοκή του στην τρομοκρατική οργάνωση, Νταμιάνο Μπολάνο, να καλύψει τροχαίο που είχε προκαλέσει στην Αλβανία δίνοντας χρηματικό ποσό στο θύμα.

Ωστόσο σύμφωνα με την κατάθεση ενός αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας το θύμα αρνήθηκε να λάβει το χρηματικό ποσό, το ύψος του οποίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου