ΤΟΠΙΚΑ

Καρέ – καρέ η επιχείρηση στη Νέα Ιωνία

καρέ-καρέ-η-επιχείρηση-στη-νέα-ιωνία-449854

Το χθεσινό πρωινό στην οδό Ελλησπόντου δεν ήταν το ίδιο με όλα τα άλλα. Με το πρώτο αχνό φως της ημέρας η ήσυχη γειτονιά της Νέας Ιωνίας βρέθηκε στο επίκεντρο της Ελλάδος και της επικαιρότητας. Γερανοί της Αστυνομίας, κλούβες των ΜΑΤ και περιπολικά, άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και της ΟΠΚΕ, επιβεβαίωναν την αποκάλυψη της γιάφκας της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πυρήνες της Φωτιάς», 100 μέτρα πιο πέρα από το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Ιωνίας στην οδό Θράκης με Κάδμου.

Η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής ήταν πολύ καλά στημένη. Από τις 11.30 το βράδυ της Κυριακής ξεκίνησε «ο αποκλεισμός» περιμετρικά των οικοδομικών τετραγώνων. Από την οδό Ραιδεστού μέχρι και την Ισιδώρου και από την Εθνικών Αγώνων μέχρι την Ιασονίδου οι δρόμοι «φράχτηκαν» με τις γνωστές πορτοκαλί κορδέλες. Ανυποψίαστοι οδηγοί εκτίμησαν αρχικά ότι ο αποκλεισμός έχει να κάνει με σχετική προετοιμασία για να ξεκινήσουν έργα. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στην οδό Ελλησπόντου με Σαγγαρίου είχαν στήσει το στρατηγείο τους οι δράστες που κατηγορούνται για εμπλοκή σε τρομοκρατική δραστηριότητα. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη γειτονιά έφτασαν πέντε μαύρα τζιπ με αλεξίσφαιρα τζάμια της Αντιτρομοκρατικής και πέντε ακόμη που μετέφεραν άνδρες της ΕΚΑΜ. Οι πάνοπλοι αστυνομικοί ήταν έτοιμοι για όλα. Για περισσότερες από δύο ώρες είχαν τον «έλεγχο» του διαμερίσματος στον πρώτο όροφο με τη χρήση θερμοκαμερών. Μόλις σιγουρεύτηκαν ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός και ενώ η ώρα είχε φτάσει 3.00 τα ξημερώματα, εισέβαλαν μέσα στη γιάφκα παρουσία δύο εισαγγελέων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σπάζοντας την πόρτα πέταξαν μία χειροβομβίδα κρότου – λάμψης. Οι δράστες πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν προέβαλαν καμία αντίσταση. Σε μηδέν χρόνο και αστραπιαία τους πέρασαν χειροπέδες. Πυροτεχνουργοί, άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και της σήμανσης έκαναν φύλλο και φτερό το διαμέρισμα, έρευνες που θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Το κομβόι με τα μαύρα τζιπ αναχώρησε από την οδό Ελλησπόντου με τους «επιβάτες» σχεδόν δέκα λεπτά μετά την επιχείρηση. Γύρω στις 7.00 το πρωί άνδρες της Αντιτρομοκρατικής άρχισαν να κατεβάζουν σε σάκους και μπλε σακούλες όπλα, πιστόλια, δισκέτες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα ευρήματα.

Την ίδια ώρα ταυτόχρονα στην οδό Ιασονίδου εντοπιζόταν ένα μαύρο αυτοκίνητο μάρκας Polo, το οποίο φέρεται να ανήκει στους δράστες. Αμέσως κλήθηκε γερανός από τη Λάρισα για να το απομακρύνει προκειμένου η σήμανση να προχωρήσει στον απαιτούμενο έλεγχο.

Στο ισόγειο, όπου λειτουργεί χρόνια τώρα καφενείο, το οποίο από νωρίς το πρωί χρησιμοποιήθηκε ως «επιχειρησιακό κέντρο» της Αντιτρομοκρατικής και των δύο Εισαγγελέων που άρχισαν να καλούν ενοίκους και ιδιοκτήτες των άλλων διαμερισμάτων της οικοδομής για τις πρώτες καταθέσεις. Μία πρόχειρη ταμπέλα στην είσοδο του καφενείου «μαρτυρούσε» το νέο ρόλο του, ενώ πολύ γρήγορα και μόλις έπεσε το πρώτο φως της ημέρας τραβήχτηκαν και οι πορτοκαλί κουρτίνες προκειμένου να μην γίνεται «στόχος» των περιοίκων που σταδιακά άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι κάτι πολύ σοβαρό έχει συμβεί.

Οι βάρδιες των αστυνομικών και των ανδρών της Τροχαίας που είχαν αναλάβει να διατηρούν αποκλεισμένο από πρόσβαση το δρόμο και να εμποδίζουν τη διέλευση πεζών και Ι.Χ. εναλλάσσονταν από την Κυριακή το βράδυ μέχρι και χθες το βράδυ, ενώ αντί των πολύχρωμων κορδελών νωρίς το μεσημέρι τοποθετήθηκαν σιδερένια κιγκλιδώματα, τόσο στο ύψος της Ιασονίδου, όσο και στην οδό Εθνικών Αγώνων. Για τις ανάγκες των ερευνών τροποποιήθηκαν τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ και ειδικότερα της γραμμής Νο1 και όλων όσων από τις Δυτικές Συνοικίες της Νέας Ιωνίας ήθελαν να προσεγγίσουν το κέντρο της πόλης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου