ΤΟΠΙΚΑ

Φωτοβολταϊκά στις αποθήκες του λιμανιού Βόλου

φωτοβολταϊκά-στις-αποθήκες-του-λιμαν-656047

Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τον ΟΛΒ

Στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις αποθήκες του λιμανιού προχωρεί ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, ο οποίος διενεργεί διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 155.000 ευρώ, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Παράλληλα θα ενισχύσει και τα οικονομικά του Οργανισμού, αφού η ΔΕΗ θα συμψηφίζει την παραγόμενη ενέργεια με το κόστος της αντίστοιχης ηλεκτρικής.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Γεώργιος Τοζίδης ενημέρωσε ότι «οι τρεις μεγάλοι μας στόχοι είναι να αυξήσουμε τη δραστηριότητα στο εμπορικό κομμάτι και να κάνουμε το λιμάνι μας «έξυπνο» και πράσινο».

Η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου πιστεύει ότι οι τρεις στόχοι θα βοηθήσουν και τις υπόλοιπες δραστηριότητες του λιμανιού, όπως μεταξύ άλλων την κρουαζιέρα και την ακτοπλοΐα.

«Από κει και πέρα η εν λόγω επένδυση αποτελεί πιλότο για να δούμε και πού αλλού θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», επισήμανε ο ίδιος.

Εξάλλου η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου εξετάζει την ένταξη προτάσεων του λιμανιού σε ευρωπαϊκά προγράμματα και για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του λιμανιού και για την αύξηση της αποδοτικότητάς του.

Η διοίκηση του ΟΛΒ μελετά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει ο καθαρισμός του βυθού του λιμανιού του Βόλου από φερτές ύλες και άλλα αντικείμενα που μεταφέρονται από τους χείμαρρους, αλλά και από την εμπορική δραστηριότητα.

Ακόμη ο Οργανισμός ενδιαφέρεται να εκπονήσει και μία μεγάλη μελέτη για την τροφοδοσία των πλοίων που έρχονται στο λιμάνι του Βόλου με ηλεκτρική ενέργεια, που έχει μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή συγκριτικά με το πετρέλαιο ή άλλα καύσιμα που χρησιμοποιούνται.

Ο διαγωνισμός για τα φωτοβολταϊκά συστήματα

Διακήρυξη του Οργανισμού Λιμένος Βόλου προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού με αντικείμενο την επιλογή αναδόχου για την προμήθεια και εγκατάσταση φ/β συστημάτων για υλοποίηση ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) και κριτήριο ανάθεσης τη συμφερότερη και οικονομικότερη προσφορά.
Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα και σε περίπτωση ενώσεων οικονομικών φορέων τα μέλη αυτών,τα οποία ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα συναφή με το αντικείμενο και μπορούν να
αποδείξουν ότι έχουν προμηθευτεί και εγκαταστήσει τουλάχιστον ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος τουλάχιστον 100kW την τελευταία δεκαετία.

Ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου είναι διαστήματος έξι μηνών.

Οι προσφορές υποβάλλονται από τους οικονομικούς φορείς ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr, του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. μέχρι την καταληκτική ημερομηνία 11 – 2 -2019 και ώρα 23:59’.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στον ιστότοπο www.promitheus.gov.gr.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου