ΤΟΠΙΚΑ

Σε χαμηλά ποσοστά η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία

σε-χαμηλά-ποσοστά-η-συμμετοχή-των-εκπα-657712

Επί ποδός για την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου δάσκαλοι και καθηγητές – Μιλούν για κλοπή προϋπηρεσίας και απαξίωση του βασικού τους πτυχίου

Σε χαμηλά ποσοστά κυμάνθηκε η συμμετοχή δασκάλων και καθηγητών στη χθεσινή νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου ενάντια στο σύστημα διορισμών στα δημόσια σχολεία, που προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Μόλις στο 2,5% ανήλθε η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία και στο 1% στη στάση εργασίας, ενώ στην Πρωτοβάθμια οι δάσκαλοι απήργησαν σε ποσοστό 8%.

Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης περίπου 40 εκπαιδευτικοί αναχώρησαν χθες το πρωί με λεωφορείο από το Δημαρχείο του Βόλου για την Αθήνα, προκειμένου να ενώσουν τις φωνές τους σε πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, που επρόκειτο να συζητηθεί χθες στη Βουλή, ωστόσο η συζήτηση αναβλήθηκε λόγω των πολιτικών εξελίξεων για μεθαύριο Πέμπτη.

Δάσκαλοι και καθηγητές εξακολουθούν να βρίσκονται υπ’ ατμόν για νέα απεργιακή κινητοποίηση. Μάλιστα χθες εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Μαγνησίας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, όπου επέδωσαν ψήφισμα.

Σημείο αιχμής για τον εκπαιδευτικό κόσμο και ο τρόπος διορισμού των εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολείο που συνιστά «κλοπή της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών» από τη στιγμή που μπαίνει «ταβάνι» στους 120 μήνες, δηλαδή 12 χρόνια. Επίσης τίθεται ζήτημα απαξίωσης του βασικού πτυχίου και εξαναγκασμού των εκπαιδευτικών σε διαρκές κυνήγι προσόντων. Για τις προσλήψεις πέρα από το βασικό πτυχίο και την προϋπηρεσία θα μοριοδοτούνται διδακτορικό με 40 μόρια, πρώτο μεταπτυχιακό με 20 μόρια, δεύτερο μεταπτυχιακό με 7 μόρια, δεύτερο πτυχίο με 16 μόρια και ο βαθμός του πτυχίο από 7 έως 21 μόρια. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε απολύσεις εκπαιδευτικών που επί σειρά ετών εργάζονται στην αναπλήρωση καλύπτοντας ανάγκες των σχολείων και σε ανακύκλωση της ανεργίας στον κλάδο.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου