ΤΟΠΙΚΑ

Σε δίκη δύο Βολιώτες αδέρφια που άσκησαν βία στη μητέρα τους

σε-δίκη-δύο-βολιώτες-αδέρφια-που-άσκησ-658328

«Καμπάνες» χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε δύο Βολιώτες αδέρφια που δικάστηκαν για ενδοοικογενειακή βία και απειλή σε βάρος της μητέρας τους.

Ειδικότερα, ο ένας αδερφός, ηλικίας 42 ετών, κρίθηκε ένοχος για ενδοοικογενειακή βία τον Ιούλιο του 2018 οπότε και φέρεται να πέταξε πέτρα στη μητέρα του και να την τραυμάτισε στον αγκώνα. Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως.

Ο άλλος αδερφός, ηλικίας 40 ετών, δικάστηκε για ενδοοικογενειακή απειλή που σημειώθηκε σε βάρος της μητέρας του τον περασμένο Απρίλιο. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως.

Αμφότεροι οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην. Παρούσα στο Δικαστήριο ήταν μόνο η μητέρα της οικογένειας που ισχυρίστηκε ότι δεν την χτύπησε ο 42χρονος και ότι έπεσε μόνη της και τραυματίστηκε στον αγκώνα. Η μάρτυρας δεν αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους σημειώθηκε το επεισόδιο. Για τον δεύτερο γιο της τον 40χρονο διατύπωσε μόνο την επιθυμία της να αποχωρήσει εκείνος από το σπίτι.

Η ενδοοικογενειακή βία τιμωρείται από τον Ποινικό Κώδικα και συγκεκριμένα από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου, το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος αυτής σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, υπό την έννοια του εδαφίου α’ της παρ. 1 του άρθρου 308 του Ποινικού Κώδικα, ή με συνεχή συμπεριφορά προξενεί εντελώς ελαφρά κάκωση ή βλάβη της υγείας του, με την έννοια του εδαφίου β’ της παραπάνω διάταξης, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, ενός έτους, ενώ το άρθρο 2 αναφέρει ότι αν η πράξη της πρώτης παραγράφου είναι δυνατόν να προκαλέσει στο θύμα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών. Αν επακολουθήσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του, τιμωρείται με κάθειρξη. Τέλος το άρθρο 3 του παρόντος νόμου ορίζει ότι αν η πράξη της πρώτης παραγράφου τελέσθηκε σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών και αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, ενός έτους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου