ΤΟΠΙΚΑ

Στην ομάδα έρευνας του Brexit ο Γ. Πετράκος

στην-ομάδα-έρευνας-του-brexit-ο-γ-πετράκος-658963

Προσκλήθηκε ως επισκέπτης καθηγητής στο London School of Economics για να μελετήσει τις επιπτώσεις της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Στην «καρδιά» των γεγονότων που συνοδεύουν την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα βρεθεί το επόμενο διάστημα ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Γιώργος Πετράκος. Το ιστορικό Brexit που αναμένεται να αλλάξει τόσο την Αγγλία, όσο και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης του κ. Πετράκου, ο οποίος με ομάδα επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics θα ερευνήσουν τις επιπτώσεις της εξόδου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ερχόμενη Τρίτη 15 Ιανουαρίου έχει οριστεί ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών για το Brexit. Στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης οι εξελίξεις είναι ραγδαίες αυτές τις ημέρες.

Το Κοινοβούλιο ζήτησε προ ημερών από την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι να παρουσιάσει ένα «plan B» σε περίπτωση που χάσει την ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Μέι έχει δηλώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου και ότι η συμφωνία που έχει επιτύχει η ίδια είναι η μοναδική εναλλακτική λύση που υπάρχει. Η πιθανότερη έκβαση της ψηφοφορίας της 15ης Ιανουαρίου είναι και πάλι η απόρριψη της συμφωνίας, καθώς οι βουλευτές του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP επιμένουν ότι θα την καταψηφίσουν. Η Μέι δεν έχει επίσης καταφέρει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με την ΕΕ, καθώς οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι είναι αδιαπραγμάτευτη.

«Το Brexit είναι αυτή την περίοδο το φλέγον ζήτημα στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Πετράκος που κλήθηκε από το London School of Economics ως επισκέπτης καθηγητής για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, προκειμένου να δώσει διαλέξεις, να οργανώσει σεμινάρια αλλά και να συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τέως πρύτανης του Π.Θ. συνεργάζεται με το διεθνώς αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο. Και το 2000 είχε προσκληθεί επίσης ως επισκέπτης καθηγητής.

Ο ίδιος αναχωρεί το ερχόμενο Σάββατο για το Λονδίνο όπου θα παραμείνει σε πρώτη φάση τουλάχιστον έως τέλος Φεβρουαρίου. Θα συνεργαστεί με το τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου αλλά και το European Institute του London School of Economics.

Οι περιφερειακές ανισότητες στην Ευρώπη που αυξάνονται και πώς αυτές επηρεάζονται από την οικονομική κρίση θα είναι ένα από τα ζητήματα αιχμής που θα περιληφθούν στο ερευνητικό αντικείμενο του κ. Πετράκου. Το φλέγον όμως ζήτημα είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων του Brexit. «Θα ερευνήσουμε τις επιπτώσεις της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. σε επίπεδο πολιτικών, ισορροπιών μέσα στην Ενωση αλλά και οικονομικών σχέσεων», σημείωσε ο κ. Πετράκος.

Οπως σχολίασε, το Brexit σίγουρα δεν αποτελεί καλή εξέλιξη. «Σηματοδοτεί μία στροφή σε έναν οργανισμό, την Ε.Ε., που αναπτυσσόταν σε εύρος και βάθος. Οταν ένα μέλος φεύγει, αποτελεί μία καμπή. Και μένει να δει κανείς τις επιπτώσεις», ανέφερε.

Πέρα από τη σπουδαιότητα της συμμετοχής του κ. Πετράκου στην έρευνα των επιπτώσεων του Brexit, η πρόσκληση και μόνο ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από ένα μεγάλο στο διεθνές στερέωμα Πανεπιστήμιο αποτελεί σημαντικό γεγονός. Η ποιότητα ενός Πανεπιστημίου μετριέται μεταξύ άλλων από την ποιότητα του επιστημονικού προσωπικού του και τέτοιες προσκλήσεις ενισχύουν και το ίδιο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε επίπεδο συνεργασιών και δικτυώσεων σε διεθνές επίπεδο.

Το δημοψήφισμα για το Brexit

Στις 23 Ιουνίου 2016 διεξήχθη δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραμονή της χώρας ή την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ενωση ήταν αμφιλεγόμενο ζήτημα ήδη από την ένταξή της, το 1973.

Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα έκαναν καμπάνια υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, όπως οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι Πράσινοι και το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα. Αντιθέτως, υπέρ της αποχώρησης αγωνίστηκε κυρίως το Κόμμα Ανεξαρτησίας και κάποια μικρότερα κόμματα. Τα αποτελέσματα τους δημοψηφίσματος είχαν ως εξής:

Αποχώρηση: 51,9% (17.410.742 ψήφοι)

Παραμονή: 48,1% (16.141.241 ψήφοι).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου