ΤΟΠΙΚΑ

«Μπλόκο» στους διακινητές στη Μαγνησία

μπλόκο-στους-διακινητές-στη-μαγνησ-659141

Διπλάσιες οι ποσότητες της ηρωίνης που περιήλθαν στα χέρια της Αστυνομίας μέσα στο 2018

Σημαντικές επιτυχίες κατέγραψαν το 2018 το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου και οι αστυνομικές υπηρεσίες, όπως η ΟΠΚΕ και η ΔΙΑΣ στον αγώνα για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Οι υποθέσεις κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών παρουσίασαν αύξηση ύψους 18,12%, ενώ οι συλληφθέντες αυξήθηκαν κατά 14,12%.

Το 2018 κατασχέθηκε διπλάσια ποσότητα ηρωίνης, ενώ μεγάλη ήταν και η αύξηση που καταγράφηκε στις κατασχέσεις κάνναβης.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, τον περασμένο χρόνο οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου κατέσχεσαν ηρωίνη συνολικού βάρους 1.323 γραμμαρίων από 637 γραμμάρια ηρωίνης που είχαν κατασχεθεί το 2017. Στη δίωξη της διακίνησης των ναρκωτικών μεγάλες ήταν συγκριτικά με το 2017 και οι ποσότητες χασίς που κατασχέθηκαν στις επιχειρήσεις του Τμήματος Δίωξης.

Σε εφόδους οι αστυνομικοί κατέσχεσαν κάνναβη βάρους 16.808 γραμμαρίων το περασμένο έτος από κάνναβη βάρους 12.184 γραμμαρίων που είχε εντοπιστεί το 2017.

Εντούτοις δεν συνέβη το ίδιο και με τις κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης που μειώθηκαν στα 92,6 γραμμάρια από 204,34 γραμμάρια που ήταν το 2017. Επίσης, αισθητά μικρότερος ήταν και ο αριθμός των δενδρυλλίων κάνναβης που εκριζώθηκαν τα οποία το 2018 ήταν 22 ενώ το 2017 ήταν 63, ενώ τα ναρκωτικά χάπια που κατασχέθηκαν ήταν 1.582 το 2018 από 1.828 που ήταν το 2017.

Εξάλλου, οι υποθέσεις που εξιχνίασε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου με τις υπόλοιπες αστυνομικές υπηρεσίες, όπως την ΟΠΚΕ και τη ΔΙΑΣ ήταν συνολικά 352 το 2018 από 298 το 2017, ενώ τα άτομα εναντίον των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες ήταν εκατοντάδες.

Το 2018 οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε 404 άτομα που κατελήφθησαν να κατέχουν ή να διακινούν ναρκωτικές ουσίες, ενώ το 2017 σχημάτισαν δικογραφίες κατά 354 ατόμων.

Ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου Στυλιανός Βαρβάρης είπε ότι η αύξηση των εξιχνιασθέντων υποθέσεων οφείλεται στη μεθοδικότητα και στον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας.

«Οι αστυνομικοί που επανδρώνουν το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου θεωρούν την εργασία τους λειτούργημα και ποτέ δεν εφησυχάζουν. Είμαστε δίπλα στους πολίτες της κοινωνίας και παράλληλα με τις επιχειρήσεις αναπτύσσουμε και δράσεις με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τη μάστιγα των ναρκωτικών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι το 2018 ήταν για την Ελληνική Αστυνομία έτος κατά των ναρκωτικών. Στο μήνυμά της η Ελληνική Αστυνομία έλεγε «όχι στα ναρκωτικά, όχι στην περιθωριοποίηση, όχι στον θάνατο, ναι στη ζωή» και είχε αναρτήσει βίντεο στο You Tube.

Οι επιτυχίες

Στις 8 Δεκεμβρίου 2018 αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου συνέλαβαν έναν 37χρονο, κατηγορούμενο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε στον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων Ν. Μαγνησίας, κατελήφθη ο 37χρονος να κατέχει τρεις νάιλον συσκευασίες με ποσότητες ηρωίνης, συνολικού βάρους 1.022,73 γραμμαρίων, οι οποίες κατασχέθηκαν.

Από την κατοχή του 37χρονου κατασχέθηκε επίσης το χρηματικό ποσό των 140 ευρώ.

Στις 22 Οκτωβρίου το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβε έναν 55χρονο σε περιοχή του Πηλίου με 7,5 κιλά χασίς και μία σημαντική ποσότητα δυναμίτη.

Στις 29 Οκτωβρίου 2018 οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης σε ευρύτερη περιοχή του Βόλου που είχε στήσει ένας 21χρονος.

Επειτα από αξιοποίηση στοιχείων για διακίνηση ποσοτήτων κάνναβης από τον δράστη, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας εντόπισαν τον 21χρονο στην πόλη της Λάρισας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία νάιλον συσκευασία με μικροποσότητα κάνναβης, βάρους 2,3 γραμμαρίων, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.

Σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του 21χρονου στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, από αστυνομικούς της προαναφερόμενης Υπηρεσίας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, εντοπίστηκε ένας κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για καλλιέργεια και ανάπτυξη δενδρυλλίων κάνναβης με τη μέθοδο της υδροπονίας.

Από τον χώρο της καλλιέργειας κατασχέθηκαν δώδεκα δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 1,20 μέτρου, δέκα πλήρως αποψιλωμένα δενδρύλλια, ύψους έως 20 εκατοστών μέσα σε ισάριθμες γλάστρες και ποσότητα αποξηραμένης κάνναβης, βάρους 731,8 γραμμαρίων.

Ακόμη κατασχέθηκαν ποσότητες αποξηραμένων φύλλων και κλώνων κάνναβης, συνολικού βάρους 63,9 γραμμαρίων, μία ηλεκτρονική ζυγαριά, ένας τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης, μικροποσότητα σπόρων κάνναβης και διάφορα σύνεργα καλλιέργειας κάνναβης (αφυγραντήρες, λαμπτήρες, μετασχηματιστές, γλάστρες, πλαστικά δοχεία ποτίσματος κ.ά.).

Στις 27 Ιουλίου το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου πέτυχε γερό χτύπημα στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Μετά από πολύμηνες, στοχευμένες, μεθοδικές έρευνες οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση και εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μεγάλες ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης.

Οι αστυνομικοί τσάκωσαν στο σπίτι τον αρχηγό της οργάνωσης, ενώ συνέλαβαν και τα μέλη που είχαν κομβικό ρόλο. Βρήκαν ακόμη και τους αγοραστές των ναρκωτικών. Η εγκληματική οργάνωση δρούσε στη Μαγνησία από τα μέσα του περασμένου Απρίλη. Σε αυτό διάστημα από τα μέσα Απριλίου μέχρι και τον Ιούλιο διακίνησε πάνω από πέντε κιλά κάνναβης και 100 γραμμάρια κοκαΐνης με συνολικό κέρδος τις 25.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, αρχηγός της οργάνωσης φερόταν ένας υπήκοος Αλβανίας ηλικίας 30 ετών, ο οποίος έδινε εντολές σε πολυμελές κύκλωμα, που δρούσε στον Βόλο και τη Μαγνησία, προμήθευε τα ναρκωτικά, τα αποθήκευε, καθοδηγούσε τα μέλη, λάμβανε τις εισπράξεις.

Παράλληλα, κομβικό ρόλο στο κύκλωμα είχαν πέντε μέλη. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν στον αρχηγό της οργάνωσης και δύο από τα πέντε μέλη που είχαν κομβικό ρόλο στη συμμορία. Πρόκειται για δύο ημεδαπούς ηλικίας 19 και 25 ετών. Τα άλλα τρία μέλη, δύο ημεδαποί ηλικίας 28 ετών και 29 ετών και ένας υπήκοος Αλβανίας ηλικίας 27 ετών, ήταν ήδη προφυλακισμένοι από παλαιότερες υποθέσεις ναρκωτικών.

Οι δύο πρώτοι είχαν συλληφθεί από το Αστυνομικό Τμήμα Θηρών για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ενώ ο τρίτος είχε συλληφθεί από το Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου, καθώς κατελήφθη να έχει καβάτζα με ένα κιλό χασίς στον Κατηγιώργη.

Αντίστοιχα στις 16 Απριλίου 2018 η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξιχνίασε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην αποθήκευση, νόθευση, επανασυσκευασία και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών στην Αθήνα, αλλά και στην περιφέρεια, τον Βόλο, τα Ιωάννα και το Ρέθυμνο.

Αστυνομικός είχε ενημερώσει αναλυτικά για τον τρόπο δράσης. Τα μέλη της οργάνωσης είχαν αναπτύξει το πεδίο δράσης τους σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, της Αττικής και της επικράτειας και συγκεκριμένα σε Πεδίο του Άρεως, την Κυψέλη, κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού, το Παλαιό Φάληρο, την Παιανία, τον Πειραιά και περιφερειακά στα Ιωάννινα, τον Βόλο και το Ρέθυμνο.

Ως μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας πέντε υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 29 έως 48 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, καθώς και παράβαση των νόμων για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τα όπλα και την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια. Στην επιχείρηση είχε κατασχεθεί μεταξύ άλλων ηρωίνη βάρους 1 κιλού και 464 γραμμαρίων περίπου και κοκαΐνη βάρους και 705,7 γραμμαρίων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου