ΤΟΠΙΚΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία άφεση αμαρτιών»

ο-συριζα-δεν-έχει-καμία-άφεση-αμαρτιώ-659884

Ο Νίκος Παπανδρέου μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με αφορμή την έλευσή του στον Βόλο σήμερα Δευτέρα

Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να τον γνωρίζει μέσα από το συγγραφικό του έργο, ο Νίκος Α. Παπανδρέου όμως αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά και με την πολιτική, ακολουθώντας την παράδοση της μεγάλης οικογένειας των Παπανδρέου.

Γιος του ιδρυτή τού ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, αδερφός του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο Νίκος Παπανδρέου μιλά σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με αφορμή την έλευσή του στον Βόλο σήμερα Δευτέρα στην πολιτική εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του «Ανδρέας Παπανδρέου – Ο οικονομολόγος» στις 19.00 στο Μεταξουργείο.

Τοποθετείται με σαφήνεια στις πολιτικές εξελίξεις, αναφέρεται στα προβλήματα της Ευρώπης και το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών, ενώ εξαπολύει πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «αφενός δεν έχει άφεση αμαρτιών επειδή δεν κυβέρνησε στη μεταπολίτευση, διότι ασπάστηκε τις χειρότερες πρακτικές της και υιοθέτησε το σκληρότερο μνημόνιο από όλα και το εφάρμοσε χωρίς έλεος».

Οσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Παπανδρέου είναι κατηγορηματικός: «Είναι μία λάθος συμφωνία που αναγνωρίζει στους γείτονές μας μακεδονική εθνότητα και γλώσσα».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Κύριε Παπανδρέου, οι περισσότεροι στην Ελλάδα σάς γνωρίζουν κυρίως ως συγγραφέα. Εφτασε η ώρα όμως της ενεργούς ανάμιξης με την πολιτική. Θα είστε τελικά υποψήφιος στις ευρωεκλογές;

Ναι. Εκεί θέλω να βρεθώ. Το μέλλον της Ελλάδας περνά μέσα από την Ευρώπη. Η μεγάλη πρόκληση βρίσκεται εκεί.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πολιτικό διακύβευμα των ευρωεκλογών του Μαΐου;

Γκρίζα σύννεφα μαζεύονται στη Ευρώπη, τα σύννεφα του λαϊκισμού και της μισαλλοδοξίας. Το παράλογο είναι ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Δεξιά έχει τεράστιες ιστορικές ευθύνες για την κρίση, η Ευρώπη φαίνεται να πηγαίνει ακόμη πιο δεξιά. Για αυτό τον λόγο νομίζω ότι τούτες οι ευρωεκλογές είναι οι πιο σημαντικές απ’ όλες.

Εχετε πολλές φορές τοποθετηθεί ενάντια σε όσους επιμένουν να επιτίθενται στην περίοδο πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου. Εκτιμάτε ότι αυτό γίνεται από υστεροβουλία ή πράγματι θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι καλύτερα για τη χώρα αν οι χειρισμοί της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν διαφορετικοί, ειδικά στον τομέα της οικονομίας;

Τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα αν δεν είχε σηκώσει τη σημαία του λαϊκισμού η Νέα Δημοκρατία με τις πύρινες ομιλίες στο Ζάππειο. Η πολιτική αυτή εξέθρεψε και ενίσχυσε και τον άκρατο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Στο τέλος και τα δυο κόμματα υπέγραψαν δεύτερο και τρίτο μνημόνιο, «ξεχνώντας» ότι είχαν και τα δύο υποσχεθεί να τα σκίσουν.

Αν υπήρχε στοιχειώδης συναίνεση θα είχαμε τελειώσει με την κρίση πολύ νωρίτερα. Ετσι έκαναν στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο.

Η δήθεν περήφανη διαπραγμάτευση των Τσίπρα και Βαρουφάκη έγινε με το «μαξιλάρι» των δανείων από το πρώτο μνημόνιο, που πλήρωνε τους μισθούς των Συριζαίων βουλευτών. Σκεφτείτε το, η «επανάσταση» των Συριζαίων το πρώτο εξάμηνο χρηματοδοτήθηκε από τα δάνεια που μας έδωσε η Ευρώπη και τον μηχανισμό στήριξης που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ! Ενώ το 2009 δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ ανάσας για τέτοια παιχνίδια. Ετσι φτάσαμε στο τρίτο μνημόνιο και αχρείαστο.

Εχετε ταχθεί υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, στις οποίες ωστόσο «δεν συγκαταλέγεται ο ΣΥΡΙΖΑ». Ποιες δυνάμεις εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να συγκροτήσουν αυτό το προοδευτικό «μέτωπο»; Η ΝΔ αποτελεί κατά τη γνώμη σας «συνομιλητή»;

Υπάρχουν κεφαλαιώδεις διαφορές ανάμεσα στο Κίνημα Αλλαγής και τα άλλα δύο κόμματα, ειδικά στην αντίληψη του ρόλου του κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταλύσει τη διάκριση των εξουσιών και να συνθλίψει την οικονομία σε ένα τεράστιο κράτος, κάτω από την κομματική του επίβλεψη. Στον αντίποδα, η ΝΔ θέλει ένα ακρωτηριασμένο κράτος με στόχο να εξυπηρετεί τα μεγάλα και ολιγαρχικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για το οργανωμένο κοινωνικό κράτος.

Εμείς ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Θέλουμε ένα έξυπνο, λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος που προστατεύει τον πολίτη και προωθεί την ανάπτυξη της βιώσιμης και περιβαλλοντικά ευαίσθητης ιδιωτικής οικονομίας.

Εχετε δηλώσει ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να φέρει πίσω τον κόσμο που έχασε «χωρίς διαχωρισμούς». Σε ποιο πλαίσιο μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, το Κίνημα Αλλαγής είναι εξαιρετικά σημαντικός φορέας. Είναι θεματοφύλακας της προοδευτικής πολιτικής και ανάχωμα στην ακροδεξιά.

Το Κίνημα Αλλαγής θα φέρει πίσω τον κόσμο που έχασε μέσα από ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση. Θέλετε τη δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ή το μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ που μοιάζει όλο και περισσότερο με αυταρχικό κόμμα; Δεν έχει άφεση αμαρτιών ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν κυβέρνησε στη μεταπολίτευση. Ασπάστηκε τις χειρότερες πρακτικές της και υιοθέτησε το σκληρότερο μνημόνιο από όλα. Το εκτέλεσε δε χωρίς έλεος.

Εχετε εκφράσει τη διαφωνία σας με τη συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος απέδωσε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για το ίδιο θέμα. Την ίδια στιγμή η πλειονότητα του ελληνικού λαού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι αντίθετη…

Λάθος συμφωνία, με λάθος τρόπο και σε λάθος χρόνο. Επί της ουσίας της συμφωνίας, δώσαμε κάτι που δεν είχαν οι γείτονές μας, τους αναγνωρίσαμε τη μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Ανοίξαμε τις πόρτες τού ΝΑΤΟ και της ΕΕ και δεν πήραμε τίποτα. Πέραν της ουσίας, η διαχείριση του ζητήματος ήταν εντελώς λανθασμένη. Στα εθνικά θέματα συζητάς με όλους τους φορείς και όλα τα κόμματα. Να περνούσε στη Βουλή με ενισχυμένη πλειοψηφία 180 ψήφων και όχι με το ζόρι 151 από βουλευτική ψαριά… Η κυβέρνηση υπογράφει συμφωνία, με την οποία διαφωνεί πάνω από το 60% του λαού!

Το τελευταίο σας βιβλίο «Ανδρέας Παπανδρέου – Ο οικονομολόγος» παρουσιάζει μία διαφορετική οπτική για την οικονομία από αυτή που βιώνουμε σήμερα. Η έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτεί και έξοδο από την κρίση. Βλέπετε ανάταση της οικονομίας σύντομα;

Μια πρόταση που βγαίνει από τα οικονομικά του Ανδρέα είναι ότι χώρα μεγέθους Ελλάδας πρέπει να στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ορισμένες απ’ αυτές μάλιστα πρέπει να μετατραπούν σε «πρωταθλητές» για να αντέξουν στις αδυσώπητες πιέσεις της παγκόσμιας αγοράς, όπως η ελληνική Ζάρα και η ελληνική ΙΚΕΑ. Είμαι αισιόδοξος όμως επειδή υπάρχει ήδη μία βάση «πρωταθλητών» που μπορούν, αν δεν τους «πνίξουμε» στους φόρους. Είμαι αισιόδοξος, επειδή, παρά τις προσπάθειες του αντιθέτου, υπάρχουν φωτεινά σημεία και αυτά δεν πρέπει να σβήσουν.

Πρόσφατα επισημάνατε πως έτσι όπως πάνε οι παροχές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα πάμε σε 4ο μνημόνιο. Γιατί το λέτε αυτό;

Διότι οι κυβερνώντες έπεσαν σε ψύχωση με το πλεόνασμα. Γιατί; Γιατί αφελώς πίστεψαν ότι το μέτρο της πολιτικής τους παρακαταθήκης είναι οι έπαινοι των δανειστών, οι επισκέψεις και οι προσκλήσεις. Αν ήταν μαζί μας ο Ανδρέας θα τους εξηγούσε ότι οι δανειστές επαινούν μόνο αν εξυπηρετείς τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά τους. Προέχουν όμως τα συμφέροντα του λαού.

Πρέπει να αλλάξουμε τη συλλογική μας αντίληψη και τη διαλεκτική για την οικονομία.

Αντί να έχουμε εθνικό στόχο το 3,5% πλεόνασμα, πρέπει να έχουμε εθνικό στόχο το 3,5% ανάπτυξη. Από εκεί και μετά όλα τα άλλα έπονται. Η πολιτική της υπερφορολόγησης «πνίγει» την ανάπτυξη. Για όσους από τους φίλους αναγνώστες ενδιαφέρονται, το πρόβλημα στην οικονομολογία περιγράφεται σχηματικά και συνοπτικά από την καμπύλη Λάφερ.

Ρωτήστε κάποιον Συριζαίο: Ποιο είναι το σχέδιό σας για την ανάπτυξη της χώρας; Δεν έχει απαντήσεις. Εμείς έχουμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου