ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτυρίες για καθυστέρηση προνοιακών

διαμαρτυρίες-για-καθυστέρηση-προνοι-660860

Σε αναμονή 2.800 δικαιούχοι στη Μαγνησία – «Τα επιδόματα καλύπτουν σημαντικές ανάγκες», αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών ΑμεΑ

Εντονες διαμαρτυρίες για καθυστέρηση στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων που λαμβάνουν κάθε δίμηνο δικαιούχοι στη Μαγνησία, που έως και χθες δεν είχαν δει το χρώμα του χρήματος. Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ανακοίνωσε χθες ότι η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων θα γίνει από 18 έως 25 Ιανουαρίου, σχεδόν με ένα μήνα καθυστέρηση δηλαδή, βυθίζοντας στην απόγνωση δικαιούχους που περιμένουν τα συγκεκριμένα χρήματα για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες.

Οπως είναι γνωστό από 1η Ιανουαρίου 2019 η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων πέρασε από τους Δήμους στον ΟΠΕΚΑ. Στη Μαγνησία υπάρχουν τουλάχιστον 2.800 δικαιούχοι που λάμβαναν ποσό περίπου 2 εκατ. ευρώ κάθε δίμηνο. Πρόκειται για 1.448 δικαιούχους με βαριές αναπηρίες, 200 με μεσογειακή αναιμία, 3 με εγκεφαλική παράλυση, 397 με βαριά νοητική υστέρηση, 233 δικαιούχους επιδομάτων κίνησης, 16 στεγαστικής συνδρομής, 27 αφορούν σε παραπληγικούς ανασφάλιστους, 70 σε παραπληγικούς του δημοσίου, 291 σε τυφλούς, 78 σε κωφάλαλους, 5 σε χανσενικούς και 35 σε ομογενείς πρόσφυγες.

Οι δικαιούχοι μετρούν τις μέρες αντίστροφα μέχρι να ξεκινήσει η καταβολή των επιδομάτων με το νέο σύστημα μέσω ΟΠΕΚΑ. Κανονικά τα επιδόματα θα έπρεπε να καταβάλλονται το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του δεύτερου μήνα. «Το ζήτημα είναι να πληρωνόμαστε στην ώρα μας. Οι καθυστερήσεις έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε δικαιούχους και τις οικογένειές τους, που μέσα από τα χρήματα αυτά καλύπτουν βασικές ανάγκες. Τα επιδόματα ιδίως για τα παιδιά με αναπηρία διατίθενται κυρίως για φύλαξη, αλλά και για θεραπείες που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά. Μέσα όμως στην οικονομική κρίση από τα χρήματα αυτά ζουν ολόκληρες οικογένειες ανέργων. Οι καθυστερήσεις προκαλούν σοβαρά προβλήματα ειδικά για τα άτομα με αναπηρίες», αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες Ράνια Καρανικόλα.

Το θετικό πάντως σύμφωνα με την ίδια είναι ότι σύντομα τα επιδόματα θα καταβάλλονται μηνιαίως κι όχι ανά δίμηνο. «Ηταν ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον ερχόμενο Απρίλιο. Τον Μάρτιο θα πληρωθούμε το δίμηνο Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου και από τον Απρίλιο θα πληρωνόμαστε κάθε μήνα. Μόνο που και πάλι θα είμαστε έναν μήνα μέσα, θα πληρωνόμαστε δηλαδή για τον προηγούμενο μήνα, σε αντίθεση με τις πληρωμές του δημοσίου», εξήγησε η κ. Καρανικόλα.

Ο ΟΠΕΚΑ

Με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΑ έκανε γνωστό ότι οι πληρωμές όλων των προνοιακών, αναπηρικών και διατροφικών επιδομάτων θα γίνει από 18 έως 25 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την πρώτη πληρωμή από τον Οργανισμό, που εξελίσσεται στον κεντρικό βραχίονα άσκησης κοινωνικής πολιτικής στη χώρα, αναλαμβάνοντας τις πληρωμές και τη διαχείριση του συνόλου των προνοιακών και αναπηρικών επιδομάτων.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η πρώτη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ που αφορά στους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2018 (για τους δικαιούχους διατροφικών επιδομάτων αφορά στον Δεκέμβριο 2018) θα πραγματοποιηθεί για όλους τους δικαιούχους την ίδια ημέρα και εντός του διαστήματος από τις 18 έως τις 25 Ιανουαρίου το αργότερο.

Τον Μάρτιο θα πληρωθούν τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα για το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2019.

Σύμφωνα δε με τους σχεδιασμούς της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου και της διοίκησης του Οργανισμού, μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2019, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα θα καταβάλλονται κάθε μήνα, σε σταθερή ημερομηνία, κοινή για όλη την Ελλάδα.

Βάσει αυτού του σχεδιασμού, όλα τα άτομα με αναπηρία στη χώρα θα λαμβάνουν τα προνοιακά επιδόματα που δικαιούνται μέσω ηλεκτρονικών διαδικασιών ώστε να υπάρχει διαφάνεια. Για τη χορήγηση των προνοιακών παροχών από τον ΟΠΕΚΑ ακολουθείται το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και τα ποσά που καταβάλλονται παραμένουν ακριβώς τα ίδια χωρίς καμία απολύτως μεταβολή στο ύψος των παροχών και χωρίς καμία περικοπή.

Να σημειωθεί ότι σήμερα λαμβάνουν προνοιακά, αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα περίπου 160.000 πολίτες. Βάσει της χθεσινής ανακοίνωσης του Οργανισμού, όλοι θα συνεχίσουν να εισπράττουν ακριβώς τα ίδια ποσά. Οι πολίτες που έχουν γνωματεύσεις εφ΄ όρου ζωής εντάσσονται εφ΄ όρου ζωής στις καταστάσεις καταβολής προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ.

Οι δικαιούχοι που έχουν σε ισχύ γνωμάτευση από ΚΕΠΑ ορισμένης διάρκειας, εντάσσονται στις καταστάσεις καταβολών του ΟΠΕΚΑ και θα επανεξεταστούν από ΚΕΠΑ όταν λήξει η ισχύς της γνωμάτευσής τους, όπως συνέβαινε και το 2018. Στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας θα κληθούν εγκαίρως από τον ΟΠΕΚΑ να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση επανεξέτασης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου