ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά η αποκατάσταση της Κίτρινης Αποθήκης στην Αν. Γαζή

ξεκινά-η-αποκατάσταση-της-κίτρινης-απ-662642

Συνάντηση με εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας του έργου «Αποκατάσταση του κτιρίου της Κίτρινης Αποθήκης για την εγκατάσταση και ανάπτυξη της Technopolis ΙΑΣΩΝ», συνολικού προϋπολογισμού 10.500.000€, είχε σήμερα Παρασκευή 11-1-2019, στο γραφείο της στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, παρουσία του Διευθυντή των Τεχνικών Έργων της ΠΕΜΣ κ. Φλαμπούρη.

Πρόκειται για ένα έργο πνοής για την πόλη και σημαντικής αναβάθμισης για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο ανήκει το κτίριο, όπου θα στεγασθεί η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου. Τον περασμένο Ιούλιο και μετά από συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Βλαζάκη υπεγράφη προγραμματική σύμβαση για την παραχώρηση της Κίτρινης Αποθήκης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που με συντονισμένες και γρήγορες διαδικασίες ανέλαβε να το δημοπρατήσει και να το ολοκληρώσει. Το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 10.500.000,00€.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες γραφειοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν, αλλά και τεχνικά θέματα του έργου.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη ανέφερε στους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας ότι θα πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα το χρονοδιάγραμμα του έργου και να μην υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των ημερομηνιών έναρξης και ολοκλήρωσης του έργου, αλλά και να εξασφαλισθεί η ποιότητα των εργασιών, ενός τόσου σημαντικού έργου.

Όπως ανέφερε η ίδια, η επανάχρηση της Κίτρινης Αποθήκης θα στηριχθεί στη γενική φιλοσοφία περί ήπιων επεμβάσεων σε ιστορικά – διατηρητέα κτίρια. Οι ήπιες αυτές παρεμβάσεις, θα δώσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του κτιρίου με τις νέες χρήσεις και την απόλυτη ασφάλεια εργαζομένων και επισκεπτών σε σχέση με τις ανάγκες της πυροπροστασίας, των εξόδων διαφυγής κ.λπ

Το έργο αφορά σε γωνιακό πενταόροφο κτίσμα, το οποίο βρίσκεται εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, επί των οδών Βασάνη και Ανθίμου Γαζή.

Οι οικοδομικές εργασίες που θα γίνουν είναι οι εξής:

  • Κατασκευή των νέων μεταλλικών κλιμακοστασίων.
  • Αντικατάσταση των κουφωμάτων (παραθύρων).
  • Διαμόρφωση χώρων υγιεινής.
  • Τοποθέτηση νέων δαπέδων.
  • Αντικατάσταση των φύλλων επικάλυψης της στέγης με νέα τύπου “sandwich” τιτανιούχου ψευδάργυρου (zinc), εξυπηρετώντας απολύτως τις απαιτήσεις για υγρομόνωση και θερμομόνωση του κτιρίου.
  • Στις όψεις, όπου υπάρχουν εκτεταμένες αποκολλήσεις των επιχρισμάτων θα γίνει ριζική ανακατασκευή με την προσθήκη ειδικού ενισχυτικού πλέγματος.
  • Χρωματισμοί εσωτερικοί και εξωτερικοί.
  • Έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.
  • Η αλλαγή χρήσης του κτιρίου από καπναποθήκη σε κτίριο γραφείων και εργαστηρίων, προϋποθέτει και τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης για την εξυπηρέτησή του. Δημιουργούνται 11 θέσεις στο ισόγειο, 24 θέσεις στο υπόγειο και 10-15 επιπλέον θέσεων σε εσοχή στα πεζοδρόμια της οδού Βασσάνη και της οδού Γαζή (μετά από ειδική άδεια από το Δήμο Βόλου).

Η Κίτρινη αποθήκη είναι ένα μεσοπολεμικό κτίριο του Βόλου (επί της οδού Γαζή) το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τμήμα του ισογείου και του υπογείου θα μετατραπούν σε χώρο έκθεσης και μνήμης για την ιστορία του κτιρίου με έμφαση στη χρήση του καπνού που χαρακτήρισε την τοπική οικονομία για δεκαετίες, καθώς και στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής 1941-1944, που χρησιμοποιήθηκε ως χώρος φυλακής, βασανιστηρίων και εκτελέσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου