ΤΟΠΙΚΑ

Πορεία κατά της παρουσίας του αμερικανικού πλοίου στο Λιμάνι του Βόλου

πορεία-κατά-της-παρουσίας-του-αμερικα-663299

Συγκέντρωση και πορεία κατά της παρουσίας του πλοίου «USS Carson City», του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο Λιμάνι του Βόλου πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, το Συνδικάτο Μετάλλου, το Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών, το Στέκι Αλληλεγγύης και η Λαϊκή Ενότητα.

Στην εισήγηση της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου για την σημερινή κινητοποίηση αναφέρονται τα εξής:

“Αγαπητοί φίλες και φίλοι της Ειρήνης, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων του Ν. Μαγνησίας, σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου και βρίσκεστε απόψε εδώ σ’ αυτή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην παρουσία του αμερικάνικου πλοίου «USS Carson City», του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο λιμάνι της πόλης μας. Σημερινές Πληροφορίες αναφέρουν την ύπαρξη και 2ου Αμερικάνικου πλοίου ανοιχτά στον Αλμυρό το «USS New York».

Το πλοίο συμμετέχει μαζί με την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και τους Αμερικάνους στρατιώτες που έχουν εγκατασταθεί σε Βόλο και Στεφανοβίκειο στην άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος», γεγονός που αποδεικνύει το ολοένα και πιο στενό δέσιμο της χώρας στις επικίνδυνες αντιπαραθέσεις στην περιοχή.

Επιβεβαιώνεται άμεσα και με τον πιο περίτρανο τρόπο η καταγγελία της ΕΕΔΥΕ, παράρτημα Βόλου, που στην σύσκεψη φορέων στις 31/10/2018 είχε επισημάνει ότι η παρουσία περιορισμένων αμερικανικών στρατευμάτων στο Στεφανοβίκειο θα εξελιχθεί σε μετατροπή όλης της περιοχής μας, της Ν. Ιωνίας, της Αγχιάλου, του λιμανιού του Βόλου, σε μια απέραντη Αμερικανονοατοική βάση.

Η παρουσία όλων εδώ σήμερα αναδεικνύει την ανάγκη να αναπτύξουμε τους επόμενους μήνες την πάλη για την απομάκρυνση των ξένων βάσεων από την χώρα μας και την περιοχή μας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε και την εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτούς.

Όλοι βλέπουμε να ξεδιπλώνονται με μεγαλύτερη ένταση αυτή την περίοδο οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.- Ρωσίας- Κίνας και άλλων δυνάμεων, στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στη Ν/Α Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, αλλά και διεθνώς, προκαλώντας περισσότερους πολέμους, θύματα, προσφυγιά, καταστροφές, κινδύνους για την ειρήνη.

Συνεχίζονται οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, που ξεκίνησαν με συστηματικές υπονομευτικές ενέργειες και χρησιμοποίηση προσχημάτων περί «τρομοκρατίας», που προετοίμασαν το έδαφος για πολεμικές επιχειρήσεις.

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, όπου συγκρούονται μεγάλες δυνάμεις (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Τουρκία, Ιράν), για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής που έχει ενεργειακούς πόρους και είναι δρόμος περάσματός τους, αλλά και στρατηγική σημασία για όλες τις δυνάμεις που συγκρούονται εκεί.

Τα ενεργειακά κοιτάσματα που εντοπίστηκαν στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο, οι αγωγοί μεταφοράς ενέργειας από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, γενικότερα την Κασπία, τη Μ. Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, τραβούν μεγάλα ανταγωνιζόμενα συμφέροντα και διεθνούς εμβέλειας ενεργειακούς ομίλους.

Η Κίνα, η δεύτερη ισχυρότερη καπιταλιστική χώρα παγκοσμίως, προωθεί τα συμφέροντά της στην περιοχή και τα επεκτείνει δια μέσου του σχεδίου «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» που στηρίζεται σε ένα τεράστιο χερσαίο και θαλάσσιο δίκτυο, το οποίο θα συνδέει με οικονομικές συμφωνίες την Κίνα με την υπόλοιπη Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.

Συνεχίζεται η Ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη και ο σφαγιασμός του λαού της από τον ισραηλινό στρατό και κλιμακώνεται η ένταση με το Ιράν.

Πολύ επικίνδυνο στοιχείο των εξελίξεων είναι και η συγκέντρωση Νατοϊκών δυνάμεων στη Βαλτική, στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, στα σύνορα με τη Ρωσία, η εγκατάσταση πυραυλικών και αντιπυραυλικών συστημάτων.

ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

Η κατάσταση στο Αιγαίο οξύνεται επικίνδυνα, με τις συνεχείς παραβιάσεις και αμφισβητήσεις των ελληνικών συνόρων, της συνθήκης της Λωζάννης και τις διαρκείς απειλές της Τουρκικής ηγεσίας για το Αιγαίο και τη Θράκη, το ίδιο στην Κύπρο και την ΑΟΖ της, όπου γίνονται έρευνες και ετοιμασία εξόρυξης κοιτασμάτων πετρελαίου, για τα οποία συγκρούονται μεγάλα μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές χώρες.

Στα Βαλκάνια μυρίζει μπαρούτι, αφού ενισχύεται η επέμβαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε., για την πλήρη κυριαρχία σε αυτά, σε αντιπαράθεση πρωτίστως με τη Ρωσία και δευτερευόντως με την Κίνα που προσπαθεί κι αυτή να μεγαλώσει την παρουσία της στην περιοχή.

Αυτή την περίοδο εστιάζουν στα Δ. Βαλκάνια, όπου κάνουν προσπάθεια να εντάξουν στο ΝΑΤΟ όσες χώρες δεν είναι σ΄ αυτό (ΠΓΔΜ) ή και στην Ε.Ε. (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Σερβία). Γι’ αυτό πιέζουν αφόρητα, γι’ αυτό επέβαλαν τη συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία που δεν ωφελεί τους λαούς των δύο χωρών και γενικότερα των Βαλκανίων, αλλά τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. για να κυριαρχήσουν στα Βαλκάνια οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά, έναντι της Ρωσίας, φιλοδοξώντας η Ελληνική κυβέρνηση να αναβαθμίσει τη θέση των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Η συμφωνία αυτή επομένως ανεξάρτητα με ποιόν τρόπο θα προχωρήσει δεν θα λύσει τα προβλήματα των αλυτρωτισμών και από τις δυο πλευρές, του αμετάβλητου των συνόρων, αλλά μεγαλώνει τους κινδύνους.

Μέσα σε περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ισχυρό εθνικισμό, διακρίνεται η στάση των κυβερνήσεων της Αλβανίας που προβάλλουν αλυτρωτικές θέσεις και καλλιεργούν την ιδέα περί «Μεγάλης Αλβανίας», μέσα σε έναν φαύλο κύκλο που συνδέεται με διαμελισμούς κρατών και αλλαγή συνόρων (προσάρτηση Κοσσόβου, ενίσχυση επεκτατικών βλέψεων και προς την Ελλάδα), επιβεβαιώνοντας την ορθότητα του συνθήματος που φωνάζουμε στις πορείες μας: ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗ ΓΗ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΟΥΝ. ΜΕ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΧΑΡΑΖΟΥΝ.

Πηγή αυτών των επικίνδυνων ανταγωνισμών και εξελίξεων, είναι το ασταμάτητο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους από τους μονοπωλιακούς ομίλους, μέσα από το διαρκές ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πόρων, των δρόμων περάσματός τους, των αγορών και σφαιρών επιρροής, ταυτόχρονα με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες.

Η ΕΜΠΟΛΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ

Σ’ αυτούς τους επικίνδυνους για τους λαούς, ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σχεδιασμούς και πολέμους, εμπλέκει τη χώρα μας όλο και περισσότερο στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ταυτόχρονα με την συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης στο εσωτερικό της χώρας, με την στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, των Περιφερειών και των Δήμων, που διοικούνται από στελέχη τους.

Αυτή η εμπλοκή γίνεται στη βάση της επιδίωξης αναβάθμισης του ρόλου και των συμφερόντων της αστικής τάξης της χώρας μας στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στην Ν/Α Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή, στην λεηλασία των ενεργειακών πόρων από τις πολυεθνικές, στην μετατροπή της σε όλο και μεγαλύτερο ενεργειακό, μεταφορικό κόμβο και εξαγωγέα κεφαλαίων στην περιοχή μας.

Αυτό κάνει, με την συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε επεμβάσεις εκτός συνόρων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με την ίδρυση νέων αμερικανονατοικών βάσεων σε όλη τη χώρα, από την εγκατάσταση στην 110 Π.Μ στη Λάρισα των κατασκοπευτικών ντρόουνς και άλλων στρατιωτικών αεροσκαφών που θέλουν να φέρουν, στη Σύρο, στον Άραξο, στο Ακτιο, στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη, πιθανή εγκατάσταης επιθετικών Νατοικών Ελικοπτέρων στην 1η ΤΑΞΑΣ Στεφανοβίκειο, μαζί με την αναβάθμιση της Σούδας, με την ανάπτυξη στρατιωτικών συμμαχιών με το Ισραήλ, Αίγυπτο, όπως πρόσφατα έκανε με την κοινή άσκηση ελληνικών και ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών που προσγειώθηκαν στην 110 Π.Μ. της Λάρισας.

Αυτό κάνει με την ενεργή στήριξη της προσπάθειας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, να κυριαρχήσουν πλήρως στα Βαλκάνια, όπως κάνει με την επικίνδυνη για τους λαούς Ελλάδας, ΠΓΔΜ και γενικότερα, συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό κάνει η κυβέρνηση με την καταβολή 4 δις. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ, για τη συμμετοχή της χώρας μας σ΄ αυτόν το δολοφονικό Οργανισμό, αποτελώντας την δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που πληρώνει αυτά τα χρήματα με θαυμαστή συνέπεια! Την ώρα που ο λαός μας υποφέρει από τη λιτότητα, τη φτώχεια και την ανεργία, που δεν διατίθενται τα αναγκαία κονδύλια για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, την πρόνοια, τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, την αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση, κ.λ.π.

Όλα αυτά, διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, προσπαθούν να τα καλύψουν με το μανδύα της «ειρήνης», που τάχα υπηρετούν οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και με την αντίστοιχη ελληνική συμμετοχή. Οι υποστηριχτές της ελληνικής συμμετοχής στο ΝΑΤΟ θέλουν να πείσουν για τις αγαθές του προθέσεις και την αναγκαιότητα της συμμετοχής της Ελλάδας σε αυτό. Έχουν πλημμυρίσει τη χώρα με Νατοϊκές βάσεις και δημιουργούν διαρκώς νέες.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας λειτουργούν οι παρακάτω βάσεις:

Στη Θεσσαλονίκη (Γ΄Σώμα Στρατού), 2 στο Κιλκίς, στο Άκτιο, στον Άραξο (με πιθανή επανεγκατάσταση ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ), στην Ανδραβίδα, στην Αθήνα, στα Χανιά, και βέβαια στη Σούδα, η οποία και αποκαλείται το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ» συν άλλες δύο. Ετοιμάζονται προσεχώς βάσεις στην Αλεξανδρούπολη στην Καλαμάτα, στη Σύρο και συζητάνε για την Κάλυμνο και την Κάρπαθο.

Στη Λάρισα, λειτουργεί το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από τον περασμένο Μάρτιο εγκαταστάθηκαν στην 110 Π.Μ., εξελιγμένα αμερικανικά μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη DRONES του τύπου MQ-9 “Reaper” (Θεριστής), τα οποία έχουν δυνατότητες και αυτονομία να καλύψουν τεράστιες αποστάσεις, μέχρι τη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα στο βορρά, μέχρι τη Λιβύη και το Σουέζ στο νότο, κατασκοπεύοντας και παρέχοντας εικόνα επιτήρησης σε γη και αέρα σε πραγματικό χρόνο σε όποιο στρατηγείο των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ διασυνδέονται. Αποτελεί παγκόσμια μοναδικότητα να υπάρχει τέτοια βάση στο κέντρο μιας χώρας και σε κατοικημένη περιοχή, έχοντας δυνατότητα να μπλοκάρει όλες τις λειτουργίες της. Να πούμε επίσης ότι από το 2011 εδρεύει στο στρατόπεδο Σχοινά στον Τύρναβο το Στρατηγείο της πολυεθνικής Ταξιαρχίας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης SEEBRIG το οποίο λένε ότι θα μετακινηθεί το 2020 στα Σκόπια.

Και σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, δήλωσε στον Αμερικάνο ομόλογό του ότι «η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σε πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στη Σούδα, αλλά και στη Λάρισα, το Βόλο, την Αλεξανδρούπολη και – γιατί όχι –στο μέλλον στην Κάρπαθο». Αυτό σημαίνει ότι η 110 Π.Μ. στη Λάρισα ετοιμάζεται να μετατραπεί σε Αμερικανική στρατιωτική βάση.

Σήμερα επιβεβαιώθηκε στην Βουλή ότι οι ΗΠΑ θέλουν και επισκευαστική βάση στην Ελλάδα όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, με αφορμή την με τροπολογία για τα «αντισταθμιστικά» των 230 εκατ. ευρώ που προσφέρει η «Lockheed Martin» στην ΕΑΒ και σε ιδιωτικές εταιρείες για την αναβάθμιση των «F – 16» με σαφή αναφορά ότι θεωρούν τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο με κυβέρνηση αμερικανοΝΑΤΟικής αριστεράς.

Άλλη μια τρανή απόδειξη για τα προεκλογικά ψέματα που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να υφαρπάξει λαϊκές ψήφους, όπως στο εκλογικό του πρόγραμμα (Μάιος 2012) «κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων στην Ελλάδα. Άμεση κατάργηση των βάσεων της Σούδας και του Ακτίου. Δεν θέλουμε την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, ούτε το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και αγωνιζόμαστε για τη διάλυσή του» και μέσα στα 4 χρόνια διακυβέρνησης, έχει γεμίσει μετατρέψει τη χώρα σε απέραντη Αμερικανονοατοική βάση και την έχει εμπλέξει ακόμα περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις.

Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη στρατηγική, η οποία δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη, στην σταθερότητα και την ασφάλεια, όπως υποστηρίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα στη χώρα μας, για να καλύψουν την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, την όλο και μεγαλύτερη πρόσδεση στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε, αλλά μεγαλώνει τους κινδύνους για το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς, κάτι που πρέπει να αποκαλύπτουμε.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει τα γυαλιά σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις σε σχέση με την εμπλοκή της χώρας στο ευρωατλαντικό άρμα. Έχει πάρει βραβείο ως σημαιοφόρος των αμερικανονατοϊκών στην περιοχή, παίρνοντας κάθε λίγο και λιγάκι τα εύσημα από τον Αμερικανό πρέσβη. Η «αριστερή» κυβέρνηση είναι το καλύτερο βαποράκι, το καλύτερο πλυντήριο του αμερικάνικου και ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, αξιοποιώντας το «αριστερό» προφίλ.

Εξαργυρώνει τη στήριξη της από κόσμο προοδευτικό που είχε πείρα από τους λαϊκούς αγώνες, με μεγαλύτερο δέσιμο της χώρας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για λογαριασμό των ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων. Εξάλλου αυτή την στήριξη, το φιλολαϊκό προσωπείο του «πούλησε» για να πάρει το χρίσμα από τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και από τον ξένο παράγοντα.

Και ως προς αυτό έχουν τεράστιες ευθύνες οι διάφορες ομάδες που έσπερναν αυταπάτες πως μια αριστερή κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει φιλολαϊκές ανατροπές. Οι ομάδες αυτές έκαναν ότι δεν έβλεπαν τα ταξίδια Τσίπρα στις ΗΠΑ, στα διάφορα φόρα των ιμπεριαλιστών, πριν να γίνει πρωθυπουργός. Μάλιστα έβγαιναν επιθετικά σε όσους έλεγαν πως η επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να φέρει κάποια αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες, πως λαϊκές δυνάμεις δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στα ψευτοδιλήμματα που έμπαιναν. Και τώρα οι ίδιες ομάδες, αφού χρεοκόπησε η λογική τους, όχι μόνο δεν κάνουν σοβαρή αυτοκριτική, αλλά συνεχίζουν και μιλάνε για αριστερές κυβερνήσεις, για έναν δήθεν καλό ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να συγκρουστεί με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τον ιμπεριαλισμό χωρίς να συγκρουστεί με το σύστημα που γεννά το κέρδος, τους πολέμους, δηλαδή τον καπιταλισμό. Οι ίδιες αυταπάτες, τα ίδια νταούλια όπως έλεγαν τότε.

Το φιλειρηνικό κίνημα που εκφράζεται από την ΕΕΔΥΕ, καταδικάζει αποφασιστικά αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης που έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο Αμερικανονατοικό πολεμικό ορμητήριο. Μετατρέπει την περιοχή μας και τη χώρα μας, σε μαγνήτη πολέμου, που θα δεχθούν γερά πλήγματα σε πιθανή πολεμική εμπλοκή, με τραγικές συνέπειες για το λαό μας, ενώ οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Είναι επικίνδυνο ψέμα ότι η Ελλάδα μέσα σ΄ αυτόν τον «κυκλώνα», θα είναι «απάνεμο λιμάνι σταθερότητας κι ασφάλειας». Η συμμαχία με τις ΗΠΑ, η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, δημιουργεί νέους μεγάλους κινδύνους για το λαό μας.

Το ΝΑΤΟ, που από την ίδρυσή του το 1949 στελεχώθηκε με περίπου 200 Γερμανούς Στρατηγούς και Ναυάρχους του χιτλεροφασιστικού στρατού, που πολλοί από αυτούς είχαν καταδικασθεί ως εγκληματίες πολέμου, όχι μόνο δεν εγγυάται την ειρήνη, αλλά σκορπά παντού τον πόλεμο. Το ΝΑΤΟ δεν έχει «φίλους», έχει μόνο συμφέροντα.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στήριξαν τη χούντα στη χώρα μας 1967-74, την Τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 40% της Κύπρου, την Τουρκική επιθετικότητα προς τη χώρα μας, παρά το ότι είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ, παρά το ότι υπάρχει ισχυρή νατοϊκή παρουσία στο Αιγαίο. Παρά τις αντιθέσεις τους με την Τουρκία, δεν επιθυμούν ρήξη, αλλά αναπτύσσουν συμφωνίες και συνεργασίες μαζί της, δε βάζουν σε καμία περίπτωση φρένο στην επιθετικότητα της Τουρκικής ηγεσίας, αντιθέτως την αβαντάρουν.

Αιματοκύλισαν το λαό της Γιουγκοσλαβίας για να προωθήσουν το διαμελισμό της, προκειμένου να βάλουν γερό πόδι στα Βαλκάνια και συνεχίζουν με τις επεμβάσεις τους να προωθούν την αλλαγή συνόρων. Αποτέλεσμα του διαμελισμού είναι τα νέα κράτη (Δυτικά Βαλκάνια), το προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου, ΠΓΔΜ, με μια τεράστια βάση (BONDSTEEL) των ΗΠΑ στα απροσδιόριστα σύνορα ανάμεσα σε Κόσσοβο και ΠΓΔΜ.

Το ΝΑΤΟ έχει πρωτοστατήσει στους πολέμους κατά του Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρίας, Λιβύης στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία.

Ο λαός μας δεν πρέπει να αποδέχεται τα όσα προπαγανδίζει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, περί «εθνικής ενότητας» για τα δήθεν εθνικά συμφέροντα και στόχους. Δεν υπάρχει στην καπιταλιστική κοινωνία καμία ταύτιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών, με τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Συνεπώς δεν πρέπει να συναινέσουν στη σφαγή τους, είτε με τους πολέμους και τις επεμβάσεις, είτε με τα αντιλαϊκά μέτρα. Αντίθετα πρέπει να αντιδράσουν και να δυναμώσουν την πάλη τους κατά των δυνάμεων που τους τσακίζουν με τα αντιλαϊκά μέτρα και τους οδηγούν από την άλλη και να σκοτωθούν για τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Σήμερα επιβάλλεται να συστρατευθεί με το αντιιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό κίνημα που εκφράζει η ΕΕΔΥΕ, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολέμους και την πολιτική συμμετοχής σ’ αυτούς, που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνδυασμένα και με την πάλη ενάντια στην αντιλαική επίθεση στο εισόδημα, την απασχόληση, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, διεκδικώντας την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών του και όχι να σέρνεται πίσω από τις επιλογές και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο πατριωτισμός που συνδέεται με τα συμφέροντα και το δίκιο του λαού, δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα της αστικής τάξης, των κομμάτων της, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε και όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Γι’ αυτό ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβίζεται στον εθνικισμό, τον σωβινισμό, τον φασισμό, που καλλιεργούν το μίσος κατά των λαών και στηρίζουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Η εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αγρότες, δεν πρέπει να στοιχηθούν πίσω από τον έναν ή τον άλλο ιμπεριαλιστή, γιατί δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ιμπεριαλιστές, αλλά κάτω από την σημαία των δικών τους ταξικών συμφερόντων και αναγκών, κόντρα στους εκμεταλλευτές τους, που τους συνθλίβουν καθημερινά τα δικαιώματα και τους ζητούν να πολεμήσουν και να σκοτωθούν για τα δικά τους συμφέροντα, τα οποία βαφτίζουν ψευδώς ως «εθνικά». Σε περίπτωση πολέμου, η εργατική τάξη, τα φτωχά λαικά στρώματα, θα υπερασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, για να ηττηθεί ο όποιος εισβολέας τολμήσει να της επιτεθεί. Ταυτόχρονα όμως, δεν πρέπει να δείξουμε καμία εμπιστοσύνη στην αστική τάξη της χώρας μας και στην όποια αστική κυβέρνηση, θα κάνει τον πόλεμο για λογαριασμό της, βάζοντας τον λαό μας να χύνει το αίμα του για τα δικά της συμφέροντα.

Η ΕΕΔΥΕ ανησυχεί βαθύτατα από όλες αυτές τις εξελίξεις και εντείνει την δράση της. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, έχει αποφασίσει ένα πρόγραμμα δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα, που θα έχει ως αιχμές του την πάλη για:

Να φύγουν τα αμερικάνικα κατασκοπευτικά ντρόουνς από την 110 Π.Μ. Να μην γίνει καμία νέα στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στην 110 Π.Μ στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, στον Βόλο, στην Αλεξανδρούπολη, στον Άραξο, στην Ανδραβίδα, στο Άκτιο, στη Σύρο και να κλείσουν άμεσα οι βάσεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη Σούδα και σε όλη τη χώρα μας.

Να επιστρέψουν άμεσα, όλες οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές, που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε στο εξωτερικό.

Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που γίνονται για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και σκορπούν τον θάνατο, καταστροφές και προσφυγιά. Καμία εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτούς.

Να μην υπάρξει καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

Να πάψει η κυβέρνηση να δίνει 4 δις. ευρώ το χρόνο για ΝΑΤΟικές δαπάνες και να τα δίνει αυτά για σχολειά και κατοικίες εργατικές, για την υγεία, για έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, να φύγει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, με τον λαό αφέντη στον τόπο του.

Να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα και να σταματήσουν οι πυρηνικές δοκιμές.

Ειρήνη και φιλία με όλους τους λαούς.

Θεωρούμε αναγκαίο κάθε συνδικαλιστική οργάνωση και μαζικός φορέας να εναντιωθεί δημόσια και δραστήρια, στην εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στον Βόλο, στην Λάρισα και σε όλη τη χώρα, να απαιτήσει να φύγουν από τη χώρα μας, να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και πόλεμοι και κάθε είδους εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτούς.

Φίλες και Φίλοι, ο αγώνας για την Ειρήνη και για έναν κόσμο χωρίς βάσεις και Στρατηγεία πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς. Δεν πολεμάμε κάτω από ξένη σημαία, τη σημαία των μονοπωλίων της κάθε χώρας. Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί, έξω οι ιμπεριαλιστές από τη Βαλκανική”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου