ΤΟΠΙΚΑ

Σε απεργία οι δάσκαλοι στη Μαγνησία

σε-απεργία-οι-δάσκαλοι-στη-μαγνησία-663619

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή στην Πρωτοβάθμια – Κάθοδος στην Αθήνα για την πορεία από τα Προπύλαια

Αγωνιστικά ξεκινά το νέο έτος για τους δασκάλους και της Μαγνησίας. Πριν τη συμπλήρωση μιας εβδομάδας μαθημάτων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προχωρά σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Αύριο Παρασκευή οι δάσκαλοι θα απεργήσουν και δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στις 11 το πρωί για παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Αυτό θα ισχύσει για όσους δασκάλους δεν μεταβούν την ίδια ημέρα το πρωί στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που θα γίνει στη μία αύριο το μεσημέρι από τα Προπύλαια, με αίτημα τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μοναδικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τον τρόπο πρόσληψης των 15.000 εκπαιδευτικών που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας.

Για όλα τα παραπάνω οι δάσκαλοι θα ενημερωθούν σήμερα Πέμπτη, σε έκτακτη γενική συνέλευση που έχουν στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Οι δάσκαλοι διαμαρτύρονται ότι για τέταρτη φορά η Κυβέρνηση τάζει προσλήψεις που όμως δεν γίνονται. Αυτή τη φορά εξαγγέλθηκαν 15.000 προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, που όμως θα γίνουν σε βάθος τριετίας, οι 4.500 το 2019, οι 5.250 το 2020 και οι 5.250 το 2021. Το ότι ο χρόνος των διορισμών ξεπερνά τη συνταγματική θητεία της Κυβέρνησης είναι ένα μόνο «αγκάθι».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Απόστολο Μούσιο, το πρώτο σημείο αιχμής είναι «η κλοπή της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών». «Σήμερα εργάζονται στην αναπλήρωση ακόμη και 20 χρόνια 32.000 εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα. Για τους διορισμούς όμως θα αναγνωριστεί προϋπηρεσία έως και 120 μήνες, δηλαδή 12 χρόνια. Αυτό σημαίνει κλοπή της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών που έχουν παραπάνω χρόνια στην αναπλήρωση καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα σχολεία», ανέφερε.

Ο κ. Μούσιος τόνισε επίσης ότι το σύστημα διορισμού απαξιώνει το βασικό πτυχίο. Για τις προσλήψεις πέρα από το βασικό πτυχίο και την προϋπηρεσία θα μοριοδοτούνται διδακτορικό με 40 μόρια, πρώτο μεταπτυχιακό με 20 μόρια, δεύτερο μεταπτυχιακό με 7 μόρια, δεύτερο πτυχίο με 16 μόρια και ο βαθμός του πτυχίου από 7 έως 21 μόρια. «Αυτό σημαίνει ότι αναπληρωτές που εργάζονται για παραπάνω από 12 χρόνια στα σχολεία και λόγω των δυσπρόσιτων περιοχών όπου δίδασκαν δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αναπλήρωσης, επειδή θα έρθει ένας άλλος εκπαιδευτικός με λιγότερα χρόνια προϋπηρεσίας που όμως θα έχει άλλους τίτλους και θα τους πάρει τη θέση. Ουσιαστικά με τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών ανακυκλώνεται η ανεργία και η κυβέρνηση πουλά ελπίδες σε όλους, ενώ προκαλούνται τεράστιες ανακατατάξεις στους πίνακες των αναπληρωτών», αναφέρει ο κ. Μούσιος.

Οι δάσκαλοι ζητούν άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που συζητήθηκε και προχθές στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου