ΤΟΠΙΚΑ

Συναγερμός για «ύποπτο» φάκελο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας! [photos]

συναγερμός-για-ύποπτο-φάκελο-στο-πα-663897

Συναγερμός σήμερα λίγο μετά τις 1.30 το μεσημέρι, στο κτίριο “Παπαστράτου” του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για “ύποπτο” φάκελο με σκόνη, αγνώστου προελεύσεως, που έφτασε στην Πρυτανεία.

Την αστυνομία ειδοποίησε ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης, για την παραλαβή ύποπτου φακέλου, με στοιχεία αποστολής από την Ινδία.

Αμεσα σήμανε “κόκκινος” συναγερμός σε Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, στο Νοσοκομείο Βόλου και στην ΕΜΑΚ που εδρεύει στην Λάρισα. Επιτόπου έσπευσαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου και δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου και όλη η γύρω περιοχή αποκλείστηκε.

Σε ετοιμότητα βρίσκονταν και ασθενοφόρα με τους διασώστες και τους γιατρούς να λαμβάνουν ειδικά μέτρα προστασίας, που προβλέπονται τέτοιες περιπτώσεις. Στο “Παπαστράτου” έφτασαν ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Θεσσαλίας της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Κορέλας για τον συντονισμό της επιχείρησης, καθώς και η Διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Βασιλική Αυγέρη και ο Διευθυντής γιατρός του ΕΚΑΒ Βόλου.

Περιπολικά είχαν παραταχθεί στην οδό Ιάσονος απομακρύνοντας τον κόσμο, όπως και από την παραλία μπροστά από το κτίριο. Η κυκλοφορία στην οδό Ιάσονος από την οδό Ολγ μέχρι και τη Φιλελλήνων διακόπηκε, ενώ το κτίριο “Παπαστράτου” εκκενώθηκε από υπαλλήλους, Καθηγητές που εκείνη την ώρα πραγματοποιούσαν τη Γενική τους Συνέλευση και φοιτητές που βρίσκονταν μέσα σε αυτό.

Μέσα στο κτίριο Παπαστράτου παρέμεναν απομονωμένα τα δύο άτομα, που παρέλαβαν τον “ύποπτο” φάκελο στον 4ο όροφο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Πρυτανείας, αλλά και στα γραφεία τους ο Πρύτανης και η Αντιπρύτανης κα. Λαλιώτου και ο Καθηγητής Κώστας Γκ’οβαρης.

Το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ έφτασε στο κτίριο στις 3.20 το μεσημέρι, ώστε ο “ύποπτος” φάκελος να παραληφθεί με ασφάλεια.

Παράλληλα στο Νοσοκομείο Βόλου ήταν ήδη έτοιμος ειδικός χώρος -μονάδα όπου θα μεταφερθούν άμεσα τα δύο άτομα που παρέλαβαν τον φάκελο, αλλά και όσα ήρθαν σε επαφή με αυτόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Αστυνομία έχει ενημερωθεί και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου, υπάλληλοι της οποίας με εξοπλισμό βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα για να συνδράμουν σε ό,τι απαιτηθεί.

Η επιχείρηση για την ασφαλή παραλαβή του “ύποπτου” φακέλου και ΄’αλλων δύο που έφτασαν στην Πρυτανεία μαζί με αυτόν, ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα. Οι φάκελοι συσκευάστηκαν κατάλληλα, όπως προβλέπεται, και θα αποσταλούν στον Γενικό Χημείο του Κράτους για αναλύσεις. Μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων τα γραφεία του 4ου ορόφου του “Παπαστράτος” θα παραμείνουν σφραγισμένα.

Μετά την απομάκρυνση των φακέλων από το κτίριο, οι δύο υπάλληλοι που τους παρέλαβαν και άλλα δύο άτομα που ήρθαν σε επαφή με αυτούς, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο Νοσοκομείο ώστε να υποβληθούν σε ειδικές εξετάσεις.

Προηγουμένως, όμως, σε ειδικές ντουζιέρες που σκήθηκαν μέσα σε σκηνές στο χώρο της παραλίας, τα τέσσερα άτομα κι ένα ακόμη υποβλήθηκαν σε ειδικό πλύσιμο.

Η όλη επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 5.45 το απόγευμα.

Και σε αυτό το περιστατικό στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία απομάκρυνσης των φακέλων, όπως με τον φάκελο στη Λέσβο και στα άλλα Πανεπιστήμια. Δηλαδή, ειδικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και ειδικοί του «Δημόκριτου», ειδικευμένοι για την αντιμετώπιση ραδιοβιοχημικών απειλών, προχώρησαν σε ασφαλή περισυλλογή των φακέλων και στη μεταφορά τους στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις ανάδειξης της σύστασης της ουσίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου