ΤΟΠΙΚΑ

Προτεραιότητά μας το πρόβλημα της ρύπανσης στο λιμάνι

προτεραιότητά-μας-το-πρόβλημα-της-ρύπ-851206

«Για πρώτη φορά ανατέθηκε μελέτη περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων σε ειδικούς επιστήμονες, καθώς μία από τις προτεραιότητες της διοίκησης του ΟΛΒ αποτέλεσε και αποτελεί η επίλυση του χρόνιου προβλήματος της ρύπανσης που προκαλούν οι δραστηριότητες του εμπορικού λιμένα», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Οργανισμού κ. Πέτρος Σούρλας με αφορμή την κινητοποίηση των κατοίκων της συνοικίας του Παλιού Λιμεναρχείου.
Όπως αναφέρει ο κ. Σούρλας, «μία από τις προτεραιότητες της διοίκησης του ΟΛΒ αποτέλεσε και αποτελεί η επίλυση του χρόνιου προβλήματος της ρύπανσης που προκαλούν οι δραστηριότητες του εμπορικού λιμένα. Για το σκοπό αυτό για πρώτη φορά ανατέθηκε μελέτη περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων σε ειδικούς επιστήμονες. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία εγκρίθηκε από το Δ.Σ. και αύριο Δευτέρα 7 Μαΐου θα αποσταλεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ θα επιδιώξουμε το συντομότερο δυνατό να τεθεί προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Παράλληλα αποφασίσθηκε και εφαρμόζεται μια σειρά μέτρων στο λιμάνι του Βόλου που είναι τα παρακάτω:
– Έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της νέας γεφυροπλάστιγγας σε νέα θέση και εντός 20 ημερών θα τεθεί σε λειτουργία, με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση της ηχορύπανσης στη συνοικία
– Μετά από σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς αποφασίσθηκε συγκεκριμένη διαδρομή όπου θα κινούνται τα φορτηγά, προκειμένου να ελέγχεται η ταχύτητα των οχημάτων και ο καθαρισμός της διαδρομής.
– Με την βοήθεια δύο Hopper γίνεται η φορτοεκφόρτωση των χύδην φορτίων, με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η αέρια ρύπανση
– Πραγματοποιείται συνεχής κατάβρεξη των φορτίων σκραπ, όπως αποφασίσθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη παρουσία της Νομαρχιακής και Δημοτικής αρχής.
– Σε καθημερινή βάση λειτουργεί ειδική σκούπα για τον καθαρισμό του χώρου, όπου διακινούνται τα φορτία με σκραπ, ενώ πρόθεση της διοίκησης είναι να ανατεθεί ο καθαρισμός του χώρου σε εργολάβο.
– Οι χειριστές των γερανών, μετά από συστάσεις της διοίκησης του ΟΛΒ, είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την φορτοεκφόρτωση των διακινούμενων φορτίων.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου της γεφύρωσης του Ξηριά, η οποία προβλέπεται να υλοποιηθεί σε ένα χρόνο, η διακίνηση των φορτηγών θα γίνεται μέσω του οδικού κόμβου της Μπουρμπουλήθρας με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική βελτίωση τόσο στην ηχορύπανση, όσο δε και στην αέρια ρύπανση. Παράλληλα, επιδίωξη μας είναι να ολοκληρωθεί ο προβλήτας κοντέινερ, που έχει χωροθετηθεί σε μακρινή απόσταση από τη συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου, όπου θα μεταφερθούν οι κυριότερες δραστηριότητες του εμπορικού λιμένα.
Ηδη ο ΟΛΒ στα πλαίσια της γενικότερης περιβαλλοντικής πολιτικής έχει προτείνει μέσω της μελέτης που έχει εκπονηθεί, την μεταφορά των χύδην φορτίων σε συσκευασίες (big-bags) και την μεταφορά των φορτίων σκραπ σε σταθεροποιημένες συσκευασίες.
Θέλω να υπενθυμίσω στους κατοίκους του Παλιού Λιμεναρχείου, ότι μετά από προσπάθειες της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, έγινε αποχαρακτηρισμός πέντε οικοδομικών τετραγώνων της συνοικίας, που ανήκαν στην χερσαία ζώνη του λιμανιού και εντάχθηκαν πλέον στον πολεοδομικό ιστό της πόλης.
Εχουμε επιδείξει όλη την καλή διάθεση να δεχθούμε προτάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η συνοικία, αλλά είναι πολύ άδικο να δεχόμαστε επιθέσεις όταν καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου