ΤΟΠΙΚΑ

Στην τελική ευθεία το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

στην-τελική-ευθεία-το-νέο-πανεπιστήμι-664868

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων το ίδρυμα εξέθεσε τις θέσεις του

Προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής εισάγεται την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου το σχέδιο νόμου που αφορά και στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα προκύψει μέσα από την απορρόφηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Το νομοσχέδιο χθες συζητήθηκε για δεύτερη ημέρα στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που τον λόγο είχαν 23 φορείς μεταξύ των οποίων και οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η μαραθώνια συνεδρίαση διήρκησε σχεδόν έξι ώρες, με την αντιπρύτανη Ιωάννα Λαλιώτου να σχολιάζει ότι ήταν μία πολύ καλή και ουσιαστική συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εξέθεσε διά μέσου του πρύτανη Ζήση Μαμούρη τις θέσεις του που περιλαμβάνονται και στο σχέδιο νόμου.

Μοναδικό σημείο έντασης αποτέλεσε το αίτημα για την ίδρυση τμήματος ιατρικών εργαστηρίων στο πλαίσιο της Ιατρικής Σχολής που εδρεύει στη Λάρισα, ωστόσο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σημείωσε ότι δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Συγκλήτου του και τέτοια πρόταση δεν έχει εγκριθεί.

Σήμερα, το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί κατ’ άρθρο και τη Δευτέρα εισάγεται προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Από Τρίτη ξεκινάμε δουλειά», ανέφερε η κ. Λαλιώτου, «καθώς οι αλλαγές σε ακαδημαϊκό και διοικητικό επίπεδο τίθενται σε άμεση εφαρμογή. Ηδη έχουν συγκροτηθεί επιτροπές που θα αναλάβουν τη δημιουργία των νέων τμημάτων και προγραμμάτων σπουδών, τη μετακίνηση από το γενικό τμήμα στα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και την αλλαγή του οργανογράμματος με τη συνένωση των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών των τριών ιδρυμάτων».

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου που κατατίθεται προς ψήφιση περιαλαμβάνει τελικώς 20 νέα τμήματα αντί των 16 που είχαν προταθεί αρχικώς.

Από ένα νέο τμήμα «κερδίζουν» ο Βόλος (Ψυχολογίας), η Λάρισα (Συστημάτων Ενέργειας), η Καρδίτσα (Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία) και η Λαμία (Λογοθεραπείας), εξαιρούνται όμως τα Τρίκαλα που παραμένουν με ένα νέο τμήμα.

Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα κληθεί να λειτουργήσει από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020 με 8 συνολικά σχολές και 38 συνολικά τμήματα στις πέντε πόλεις όπου δραστηριοποιείται, στον Βόλο θα λειτουργήσουν 15 τμήματα, στη Λάρισα 10, στην Καρδίτσα 5, στα Τρίκαλα 2 και στη Λαμία 6 τμήματα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου