ΤΟΠΙΚΑ

Χιονοστιβάδα προβλημάτων στα σχολεία

χιονοστιβάδα-προβλημάτων-στα-σχολεί-665592

Χιονοστιβάδα προβλημάτων στα σχολεία του νομού Μαγνησίας που επρόκειτο να λειτουργήσουν χθες, πρώτη ημέρα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στις περισσότερες περιοχές τα σχολεία παρέμειναν κλειστά με αποφάσεις δημάρχων λόγω της χιονόπτωσης, αλλά και του παγετού που επικράτησε, στις περιοχές όμως όπου τα σχολεία άνοιξαν δεν έλειψαν τα προβλήματα, αλλά και οι μαζικές απουσίες μαθητών.

Χθες δεν λειτούργησε κανένα σχολείο στους Δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού, όπου μετά τη χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών επικρατούσε παγετός.

Κλειστά παρέμειναν και τα σχολεία στα νησιά των Βορείων Σποράδων, που δέχθηκαν πολλαπλό χτύπημα από τον «Τηλέμαχο», χιονοπτώσεις, δυνατοί άνεμοι, αλλά και διακοπές ρεύματος.

Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου δεν λειτούργησαν τελικώς ούτε το Νηπιαγωγείο, ούτε το Δημοτικό Σχολείο Κεραμιδίου, καθώς δεν εκτελέστηκε το πρωινό δρομολόγιο του ΚΤΕΛ λόγω παγετού. Στο Νηπιαγωγείο Καναλίων πήγαν μόλις πέντε μαθητές. Ο παγετός, αλλά και οι σταλακτίτες που κρέμονταν περιμετρικά του κτιρίου ανάγκασαν τον Δήμο να κλείσει το σχολείο. Το ίδιο έγινε και στο Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Καναλίων. Το θερμόμετρο έδειχνε -9ο C κι ενώ τα σχολεία άνοιξαν ελάχιστα παιδιά πήγαν για μάθημα. Ακόμη κι όσοι μαθητές πήγαν σχολείο, επέστρεψαν αφού με απόφαση δημάρχου οι σχολικές μονάδες έκλεισαν. Λόγω του παγετού, οι αίθουσες δεν μπορούσαν να ζεσταθούν, ενώ επικίνδυνη κρίθηκε η κατάσταση τόσο στους δρόμους, όσο και στα προαύλια.

Στον Δήμο Βόλου κλειστά παρέμειναν τα τρία Νηπιαγωγεία, το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Ιωλκού, το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Πορταριάς και τα Δημοτικά Σχολεία Σέσκλου και Δράκειας, όπου οι γονείς φρόντισαν να επικοινωνήσουν από το βραδύ με τον Δήμο και να ενημερώσουν ότι ο δρόμος προς τα σχολεία περνούσε μέσα από… παγωμένα καλντερίμια.

Τα υπόλοιπα σχολεία λειτούργησαν σχεδόν κανονικά. Οι διευθυντές είχαν κληθεί από την προηγούμενη ημέρα να ελέγξουν την κατάσταση των προαυλίων και να φροντίσουν να θέσουν σε λειτουργία τα συστήματα θέρμανσης αφενός για να ζεσταθούν οι αίθουσες αφετέρου για να διαπιστωθεί ότι δουλεύουν σωστά.

Το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας άνοιξε μεν, ωστόσο το κτίριο δεν μπορούσε να ζεσταθεί ικανοποιητικά. Στους διαδρόμους επικρατούσε πολικό ψύχος ενώ το πίσω προαύλιο ήταν στην κυριολεξία παγωμένο και απομονώθηκε προκειμένου να μην προκληθεί ατύχημα με μαθητές. Οι μαθητές που αρνήθηκαν να συνεχίσουν να βρίσκονται στο σχολείο εν μέσω παγετού, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη και από την τρίτη διδακτική ώρα και μετά έφυγαν.

Στο 4ο Γενικό Λύκειο Βόλου εντοπίστηκε πρόβλημα στο σύστημα θέρμανσης και από την πέμπτη διδακτική ώρα και μετά οι μαθητές έφυγαν. Στο συναυλιζόμενο 4ο Γυμνάσιο Βόλου τα μαθήματα ξεκίνησαν στις εννέα το πρωί.

Πρόβλημα εντοπίστηκε και στο 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου, όπου κάποιες αίθουσες δεν θερμαίνονταν λόγω προβλήματος στο σύστημα θέρμανσης. Επίσης οι περισσότεροι μαθητές αποχώρησαν και όσοι παρέμειναν μεταφέρθηκαν σε τάξεις που υπήρχε θέρμανση.

Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία

Για σήμερα Τετάρτη το σύνολο των σχολικών μονάδων στα νησιά των Βορείων Σποράδων, Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, δεν θα λειτουργήσει.

Επίσης δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και στον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στον Δήμο Αλμυρού. Στο Νότιο Πήλιο θα λειτουργήσουν όμως το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Καλών Νερών.

Ανοιχτά θα είναι όλα τα σχολεία στους Δήμους Βόλου και Ρήγα Φεραίου.

Από χθες έχουν ειδοποιηθεί οι σύλλογοι διδασκόντων στη διακριτική ευχέρεια των οποίων είναι η έναρξη των μαθημάτων δύο ώρες αργότερα και στα βραδινά τμήματα το σχόλασμα δύο ώρες νωρίτερα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου