ΤΟΠΙΚΑ

Με λιακάδα, αλλά και παγωνιά ο Αγιασμός των υδάτων στην Κάτω Γατζέα

με-λιακάδα-αλλά-και-παγωνιά-ο-αγιασμός-666466

Παρουσία πλήθους κόσμου η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού

Με παγωνιά που τη γλύκανε κάπως μια περίλαμπρη λιακάδα πραγματοποιήθηκε φέτος στο πανέμορφο λιμανάκι της Κάτω Γατζέας η καθιερωμένη και παντός καιρού τελετή του Αγιασμού των υδάτων.

Για ακόμη μία χρονιά η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία εκατοντάδων φίλων του γραφικού οικισμού, καθώς και του εορτάζοντα ναού της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, αλλά και του συνεορτάζοντα τοπικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων «Ο Τίμιος Σταυρός».

Ανέλπιστα πολλοί, δεδομένης της μηδενικής ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας, οι προερχόμενοι από τα γύρω χωριά, αλλά και τον Βόλο φιλέορτοι και φίλοι του εθίμου που κατέκλυσαν τόσο τον ναό, όσο και τον προαύλειο χώρο του και στη συνέχεια την προκυμαία και τα κράσπεδα του λιμανιού.

Με παρόντες τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Νικόλαο Φορτούνα, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Λεγαντή, τους δημοτικούς συμβούλους Βαγγέλη Ντόβα, Φίλιππο Κατώγια και Ιωάννη Τζώρτζη και από την Τοπική Κοινότητα τον Δημήτρη Σταμούλη.

Η σχετική τελετή με τη ρίψη του σταυρού στον θαλάσσιο χώρο του λιμανιού, λόγω των έκτακτων συνθηκών, δεν πραγματοποιήθηκε από αλιευτικό σκάφος του Συλλόγου, αλλά από την προκυμαία, πρωτοστατούντος για 23η συνεχή χρονιά τού χρόνια υπηρετούντα την τοπική ενορία ιδιαίτερα σεβαστού και αγαπητού πρωτοπρεσβυτέρου π. Δημητρίου Καποδίστρια, συνεπικουρούμενου από τον νέο ψάλτη του ναού και γνωστό εκπαιδευτικό Κων/νο Πριάκο.

Από την όλη εθιμική διαδικασία δεν έλειψαν κι εφέτος οι καραμούζες, τα περιστέρια και κυρίως βέβαια οι κολυμβητές. Ηταν 7 οι μετέχοντες που συναγωνίστηκαν για την τιμή της ανάσυρσης του Σταυρού από τη θάλασσα, οι ακόλουθοι:

Διονύσης Γερολυμάτος, Βάγιος Κοντός, Παναγιώτης – Πάρης Μορφονιός, Νίκος Ορφανός, Κωστής Παπαδημητρόπουλος, Γιώργος Πολύμερος και Θοδωρής Ρήγας, με νικητή τον Γιώργο Πολυμέρου, που διπλασίασε την περσινή επιτυχία του.

Ο εορτάζων και οργανωτής της όλης εκδήλωσης τοπικός Σύλλογος των Ερασιτεχνών Αλιέων «Ο Τίμιος Σταυρός», όπως κάθε χρόνο, κέρασε στο τέλος της τελετής τούς παριστάμενους με τα καθιερωμένα γλυκά.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΠΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου