ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά το έργο μεταφοράς νερού στην Κάρλα

ξεκινά-το-έργο-μεταφοράς-νερού-στην-κά-851206

Την απόφαση με την οποία κατακυρώνεται το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του έργου «Κατασκευής των απαιτούμενων έργων τροφοδοσίας της λίμνης Κάρλας από τον ποταμό Πηνειό», συνολικού προϋπολογισμού 8,9 εκατ. ευρώ, υπέγραψε χθες ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς. Ανάδοχος του έργου είναι η βολιώτικη Κοινοπραξία «ΜΗΧΑΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΤΕ- ΔΟΜΙΚΑ Α.Ε». Στο έργο έχει περιληφθεί η κατασκευή του υπολοίπου τμήματος του Συλλεκτήρα Σ4, η κατασκευή των αντλιοστασίων στον Πηνειό ποταμό, καθώς και η διευθέτηση της τάφρου 2Τ. Το έργο αυτό επειδή έχει μελετηθεί πληρέστερα, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2008.
Τα έργα της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας ξεκίνησαν το 1999 με προϋπολογισμό σύμβασης 75.000.000 € και πρόβλεψη ολοκλήρωσης το 2002.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο, τα έργα ολοκληρώθηκαν μερικώς μόνο, με αύξηση των πληρωμών στα 105.000.000 € και με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση (30.6.2006), διότι έπασχε και αυτή η σύμβαση, όπως και πολλές άλλες, από το γνωστό μείζον πρόβλημα: Ελλιπείς μελέτες (δεν υπήρχε φάκελος έργου), δεν είχαν καν εντοπισθεί οι αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι ήταν ούτως ή άλλως απαγορευμένοι και δεν είχαν προωθηθεί οι απαλλοτριώσεις. Τα μη ολοκληρωμένα τμήματα αφορούσαν κυρίως στους συλλεκτήρες Σ3, Σ4, Σ6 και Σ7, την υδροδότηση του Βόλου κ.λ.π.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε ήδη στη δημοπράτηση νέων εργολαβιών, όπου περιλαμβάνονται τα υπόλοιπα έργα των συλλεκτήρων και τα αναγκαία συμπληρωματικά έργα. Στα συμπληρωματικά έργα θα περιληφθούν και αυτά που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση της πρόσβασης των αγροτών στις ιδιοκτησίες τους.
Συγκεκριμένα:
– Το Α΄ εξάμηνο του 2007 πρόκειται να δημοπρατηθεί εργολαβία προϋπολογισμού 20.400.000 € στην οποία περιλαμβάνονται τα υπολειπόμενα τμήματα των Συλλεκτήρων Σ3 και Σ6 και ο υδροβιότοπος της περιοχής των εκβολών. Αυτή η εργολαβία θα γίνει σε δύο φάσεις και αναμένεται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 2008 και της δεύτερης φάσης το 2010.
– Ένα νέο βασικό έργο που πρόκειται να δημοπρατηθεί είναι η υδροδότηση του Βόλου από τη λίμνη της Κάρλας. Είναι μία νέα εργολαβία προϋπολογισμού 17.180.000 € με ΦΠΑ η σύμβαση για τη μελέτη της οποίας, υπεγράφη στις 12 Απριλίου 2004. Η μελέτη έγινε, τελείωσε πρακτικώς η οριστική μελέτη και αναμένουμε τους περιβαλλοντικούς όρους. Το έργο πρόκειται να δημοπρατηθεί σε τέσσερις μήνες, ενώ θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη φάση το 2009 και η δεύτερη φάση το 2012 λόγω των προβλημάτων του αναδασμού.
– Για τα έργα ορεινής υδρονομίας της περιοχής, προϋπολογισμού 12.190.000 € με ΦΠΑ, μελέτη δεν υπήρχε. Ολοκληρώθηκε ήδη η προμελέτη, αναμένουμε τις εγκρίσεις της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας για να ολοκληρωθεί σύντομα η οριστική μελέτη και να δημοπρατήσουμε το έργο το Α΄ εξάμηνο του 2007. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη φάση το 2009 και η δεύτερη φάση το 2012.
– Για τα έργα ανάδειξης του περιβάλλοντος της λίμνης Κάρλας, μείζονος σημασίας για τη σύγχρονη εποχή, προϋπολογισμού 7.050.000 € με ΦΠΑ, η μελέτη ανατέθηκε το 2004 και ολοκληρώνεται σύντομα η οριστική μελέτη, ώστε να δημοπρατηθούν τα έργα το 2007 και να ολοκληρωθούν το 2009.
– Το έργο διανομής και μεταφοράς του νερού της Κάρλας για άρδευση της παραλίμνιας περιοχής προϋπολογισμού 56.000.000 € δεν συγχρηματοδοτείται (κρίθηκε μη επιλέξιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Έχει ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη του και μόλις βρεθούν οι Εθνικοί πόροι θα προκηρυχθεί η ανάθεση του έργου».
Σημειώνεται ότι με επιστολή του μόλις την περασμένη εβδομάδα το ΤΕΕ Μαγνησίας, ζητά από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Δημοσθένη Κατσιγιάννη να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, όπου θα παρουσιασθούν οι μελέτες που αφορούν την επαναδημιουργία του ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας. Σύμφωνα με το ΤΕΕ Μαγνησίας είναι υπό εκπόνηση οι ακόλουθες μελέτες:
• Μελέτη έργων ενίσχυσης της ύδρευσης της μείζονος περιοχής Βόλου.
• Μελέτη έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας.
• Μελέτη συμπληρωματικών αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας στη λεκάνη της λίμνης Κάρλας.
• Μελέτη ανάδειξης περιβάλλοντος Κάρλας.
• Μελέτη Τεχνητού Υγρότοπου αναβάθμισης της ποιότητας στραγγιδίων της περιοχής του έργου επαναδημιουργία της Λίμνης Κάρλας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου