ΤΟΠΙΚΑ

Παρόντες σε κάθε ανάγκη στον χιονιά

παρόντες-σε-κάθε-ανάγκη-στον-χιονιά-668109

Η «Σοφία» τούς κράτησε σε εγρήγορση σε όλα τα μέτωπα, από αποχιονισμούς μέχρι κοπές δέντρων, αλλά και μεταφορά εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου!

Αποκαλούνται σύγχρονοι ήρωες της καθημερινότητας. Και ο τίτλος που τους αποδίδεται δεν είναι τυχαίος. Για μία ακόμη φορά, οι εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας ήταν πανταχού παρόντες για να προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους όπου και σε όποιον είχε ανάγκη. Και η επέλαση της «Σοφίας» στη Μαγνησία ακόμη και μέσα από το κέντρο του Βόλου, άνοιξε πολλαπλά «μέτωπα» στα οποία με αυταπάρνηση προσέφεραν την πολύτιμη βοήθειά τους 15 και πλέον μέλη της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από την περασμένη Πέμπτη, οπότε και το καιρικό φαινόμενο «Σοφία» χτύπησε και μέσα στην πόλη του Βόλου, οι εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων βρέθηκαν επί ποδός. Αφησαν οικογένειες, έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, στερήθηκαν τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους ή έκλεψαν χρόνο από την ξεκούρασή τους και με αυταπάρνηση διέθεσαν εαυτούς στην «πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

Από την Πέμπτη το μεσημέρι και έως και χθες, τα μέλη της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας ήταν σε διαρκή εγρήγορση, πολύτιμοι σύμμαχοι στο πλευρό επαγγελματιών υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις που στήθηκαν από Δήμο Βόλου και Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Λέσχης Βασίλη Ηλιόπουλο, από την πρώτη στιγμή το ένα από τα δύο οχήματα των εθελοντών διατέθηκε στη Ν. Ιωνία, όπου προχωρούσαν σε διαρκή ρίψη θαλασσινού νερού σε κεντρικούς οδικούς άξονες, προκειμένου να μη διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Εμφαση δόθηκε στο δρομολόγιο που ακολουθούν τα λεωφορεία της γραμμής Νο 1 του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου που εξυπηρετούν μεγάλο μέρος του επιβατικού κοινού. «Κάθε δύο – τρεις ώρες το πλήρωμα του αυτοκινήτου άλλαζε για να μπορούν να ξεκουράζονται οι εθελοντές αλλά να μη σταματά η επιχείρηση», περιέγραψε ο κ. Ηλιόπουλος.

Εθελοντές ήταν εκείνοι που κλήθηκαν να βοηθήσουν οδηγούς που εγκλωβίστηκαν με τα οχήματά τους που δεν έφεραν αλυσίδες, μέσα στην πόλη και να ξεμπλοκάρουν το μποτιλιάρισμα που σημειώθηκε σε τουλάχιστον δύο σημεία, στην Αναλήψεως πριν τη γέφυρα της Ν. Δημητριάδας και στη Γιάννη Δήμου με Κασσαβέτη.

Σύμμαχοι και της Πυροσβεστικής

Το βάρος του χιονιού «λύγισε» δεκάδες δέντρα μέσα στην πόλη θέτοντας σε αυξημένη επιφυλακή τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου.

Σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις κλήθηκαν να συνδράμουν και εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας. Πήραν τα αλυσοπρίονα και προχωρούσαν σε κοπές δέντρων για να απελευθερώσουν αυτοκίνητα που βρέθηκαν κάτω από κλαδιά και δέντρα αλλά και το οδόστρωμα που έκλεισε σε αρκετές περιπτώσεις, στην οδό Αθηνάς στη Ν. Δημητριάδα, στα Αστέρια Αγριάς, στη Λόρδου Βύρωνος, στην οδό Γαμβέτα.

Κουβαλούσαν ράντζα, κλινοσκεπάσματα και τρόφιμα

Στο πλευρό της η διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου είχε επίσης εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες φιλοξενίας αστέγων που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών που συνόδευσαν το καιρικό φαινόμενο.

Το βράδυ της πρώτης ημέρας του χιονιά ο κ. Ηλιόπουλος φόρτωνε αυτοκίνητο της Λέσχης με επιπλέον ράντζα, κλινοσκεπάσματα και τρόφιμα προκειμένου να τα μεταφέρει στο Κοινωνικό Κέντρο Αγίων Αναργύρων όπου έβρισκαν απάγκιο ο ένας μετά τον άλλο άστεγοι αλλά και άνθρωποι που αναζητούσαν μία ζεστή γωνιά για να καταλύσουν το βράδυ.

Συγκινητικές στιγμές με νεφροπαθείς και εργαζόμενους στο Νοσοκομείο

Οι συγκινητικές όμως αποστολές ακριβώς επειδή είναι ανθρώπινες είναι για τους εθελοντές της Λέσχης Ειδικής Δυνάμεων Μαγνησίας όταν χρειάζεται να προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή να μεταφέρουν στο Νοσοκομείο ασθενείς.

Οπως την Παρασκευή με την 50χρονη άστεγη που μεταφέρθηκε στο Κοινωνικό Κέντρο των Αγίων Αναργύρων ή όταν κατά την πρώτη ημέρα του χιονιά εθελοντές ανέλαβαν τη μεταφορά νεφροπαθών από τις συνοικίες της Αγίας Αικατερίνης και της Αγίας Παρασκευής προς το Νοσοκομείο Βόλου, προκειμένου να κάνουν αιμοκάθαρση. Ή τις τελευταίες ημέρες κάθε φορά που χρειάζεται να μεταφέρουν νοσηλευτές και εργαζόμενους από το σπίτι τους στο Νοσοκομείο Βόλου, επειδή έχουν εγκλωβιστεί, το καθήκον όμως δεν τους επιτρέπει να βρίσκονται μακριά από το Αχιλλοπούλειο ιδίως σε τέτοιες καιρικές συνθήκες οπότε και οι ανάγκες είναι αυξημένες.

«Βλέπεις την ευγνωμοσύνη στα μάτια τους κι αυτή είναι η δική μας ηθική επιβράβευση. Γνωρίζουν πως ό,τι κάνουμε το κάνουμε εθελοντικά. Και μας ευχαριστεί ο καθένας με τον τρόπο του, με λόγια, με εκφράσεις, με διάθεση να μας προσφέρει μία τυρόπιτα, έναν καφέ. Εμάς μας αρκεί ένα απλό ευχαριστώ», αναφέρει ο Βασίλης Ηλιόπουλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου