ΤΟΠΙΚΑ

Τα νυχτοκάλαντα των Φώτων αναβίωσαν στο Πήλιο

τα-νυχτοκάλαντα-των-φώτων-αναβίωσαν-σ-668645

Για άλλη μια χρονιά ο πολιτιστικός σύλλογος Αγιου Γεωργίου Νηλειας αναβίωσε χθες το βράδυ το παμπάλαιο έθιμο , νυχτοκαλαντα των φώτων .

Ομάδες ενηλίκων εθελοντών μέλη του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας «ο Κένταυρος» έψαλλαν τα κάλαντα των Φώτων σε όλα τα σπίτια των κατοίκων του χωριού, κρατώντας το κουτί του ενοριακού ναού της κάθε περιοχής, για την ενίσχυση των ενοριακών ναών

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Ραμματάς, τέσσερις διαφορετικές ομάδες περιδιάβηκαν χθες το απόγευμα τα σπίτια των τεσσάρων οικισμών, ψάλλοντας τα κάλαντα για την ενίσχυση των ενοριακών ναών Αγίου Γεωργίου, Τιμίου Ιωάννη του Προδρόμου, Ευαγγελίστριας Άνω Γατζέας και Τιμίου Σταυρού στην Κάτω Γατζέα. Το έθιμο είναι παμπάλαιο, μας έρχεται από το μακρινό παρελθόν και τα προηγούμενα χρόνια, τα λόγια του τραγουδιού διαφοροποιούνταν όταν οι καλαντάρηδες περνούσαν από το σπίτι του προέδρου, από σπίτι που είχε ανύπανδρη κόρη κ.λπ., και διανθίζονταν με τα ανάλογα παινέματα. Κάθε σπίτι ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του στους καλαντάρηδες, προσφέροντας πλούσια φιλέματα στο γιορτινά στρωμένο τραπέζι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου