ΥΦ.ΕΣ.: Επαναλαμβάνουμε: Ο δημόσιος λόγος πρέπει να διακρίνεται από γνώση και μέτρο

Τελευταία ενημέρωση: 2019-01-05, 14:20:03
ΥΦ.ΕΣ.: Επαναλαμβάνουμε: Ο δημόσιος λόγος πρέπει να διακρίνεται από γνώση και μέτρο

Σε απάντηση χθεσινών ανακοινώσεων του Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, της δημοτικής κίνησης "Μαζί για τον Βόλο" και της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, με αφορμή δηλώσεις του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Βόλου, Κώστα Γαργάλα, από το γραφείο Τύπου της Υφυπουργού Εσωτερικών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Το αρμόδιο γραφείο ΥΦ.ΕΣ. για θέματα τύπου, με αφορμή νέα δημοσιεύματα που καταγράφουν: θεμιτή κριτική με πολιτικό περιεχόμενο, αλλά και σχόλια, διαστρεβλώσεις και συκοφαντίες εναντίον του προσώπου και των ιδιοτήτων της Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη, που δημοσιοποιήθηκαν μετά την οφειλόμενη απάντηση του γραφείου στις 3/01/2019 προς τον κ. Κ. Γαργάλα, δηλώνει τα ακόλουθα:

Όταν η αλήθεια που εισφέρει ο οποιοσδήποτε μας ενοχλεί, είναι θλιβερή επιλογή ανευθυνότητας να καταλήγουμε να "πυροβολούμε" τον οποιονδήποτε.
Αντιθέτως, είναι πράξη ευθύνης και γενναιότητα να αντιμετωπίζουμε την αλήθεια. 

ΑΛΗΘΕΙΑ 1η: Στις 10/10/2018 δώδεκα δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας του Δήμου Βόλου απηύθυναν επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας. Οι ίδιοι στην επιστολή τους, επάνω δεξιά, είχαν αναγράψει τους παραλήπτες κατά το προβάδισμα που προκύπτει από το αντίστοιχο πολιτικό και υπηρεσιακό αξίωμα. Στο τέλος του κειμένου δε, είχαν αναγράψει την μέθοδο αποστολής της επιστολής προς τους παραλήπτες. Αν ήθελαν τότε, με την αναγραφή των δύο πρώτων παραληπτών, να απευθύνουν το αίτημα τους στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, τότε έχουν απευθυνθεί σωστά.-

ΑΛΗΘΕΙΑ 2η: Το αίτημα της επιστολής τους της 10/10/2018 ήταν οι παραλήπτες να πράξουν τις "[...] κατά το νόμο ενέργειες σας", δηλαδή τις νόμιμες ενέργειες που τυχόν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των τριών παραληπτών της επιστολής για συγκεκριμένου είδους καταγγελίες. 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το γραπτό αίτημα της 10/10/2018 δεν ήταν οι πρώτοι δύο παραλήπτες να ελέγξουν τον τρίτο. Μέχρι την έκδοση της ανακοίνωσης του γραφείου μας στις 3/01 αυτό ήταν το μόνο υπαρκτό πλαίσιο για το θέμα.

Αμέσως μετά την παραλαβή της επιστολής των δώδεκα δημοτικών συμβούλων της 10/10/2018, οι νομικοί σύμβουλοι του πρώτου παραλήπτη, Υπουργού Εσωτερικών κ. Αλ. Χαρίτση, και της δεύτερης παραλήπτριας, Υφυπουργού Εσωτερικών  κ. Μ. Χρυσοβελώνη, εξέτασαν διεξοδικά το αίτημα και συμφώνησαν ότι - πέραν πάσης αμφιβολίας - δεν εμπίπτει στην ελεγκτική αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών το είδος των καταγγελιών που περιγράφεται στην επιστολή.-

Αν κάποιος γνωρίζει πιο υπεύθυνη και ενδεδειγμένη ενέργεια αρμοδίων από την ως άνω περιγραφόμενη, ας την καταθέσει δημόσια και κυρίως, ας αναλάβει να την φέρει σε πέρας, αν την υπόσχεται. Αν πάλι έχει ελλιπή ενημέρωση, είναι καλύτερο, αφού πρώτα ενημερωθεί και διαβάσει τα σχετικά κείμενα, να τοποθετηθεί.

ΑΛΗΘΕΙΑ 3η: Γιατί εκδόθηκε η ανακοίνωση του αρμόδιου γραφείου για θέματα τύπου ΥΦ.ΕΣ της 3ης Ιανουαρίου 2018; Μήπως γιατί οι δώδεκα αιτούντες του Οκτωβρίου του 2018 έστειλαν σε λάθος διεύθυνση, σε κάποιον "αναρμόδιο", ένα νέο, διαφορετικού είδους αίτημα τους;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι ασφαλώς. Αυτό που έγινε ήταν ότι για ακόμη μία φορά, μόνο ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κ. Γαργάλας με δηλώσεις του που έγιναν αφορμή για δημοσιεύματα από τον τύπο της Μαγνησίας (και όχι μόνο), συκοφαντούσε - μεταξύ άλλων - την Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη, ότι τάχα μετέχει σε κάποιο "σύστημα" που στηρίζει τον νυν δήμαρχο Βόλου, με τον τύπο σκέψης: "ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει"
Όσοι ταυτίζονται με τέτοιου είδους "επιχειρηματολογία" και βασίζονται σε αυτήν για να επιτύχουν κάτι στον καλών προθέσεων αγώνα τους για να ανατρέψουν "συστήματα", αντιδημοκρατικές και αντιδραστικές εξουσίες και όσα άλλα υπαρκτά φαινόμενα, προσφέρουν μάλλον "ανεκτίμητες" υπηρεσίες σ’ αυτά. Ρίχνουν νερό στον μύλο τους, όπως συνηθίζει να λέει προσφιλής πολιτικός αρχηγός.  

ΑΛΗΘΕΙΑ 4η: Όση δυνατότητα πρόσβασης έχει στα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου η κ. Μ. Χρυσοβελώνη, άλλη τόση έχουν όλοι οι πολίτες του Βόλου, αξιωματούχοι ή μη. Όποιος ή όποια θίγεται, έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να εκδώσει ανακοίνωση για την προστασία της προσωπικότητας του/της και όλων μαζί των ιδιοτήτων που έχει, μόνιμων και παροδικών, χωρίς να έχει την υποχρέωση να ρωτήσει κανέναν. Το ίδιο κάνουν και όσοι κατ’ αρμοδιότητα τους εκπροσωπούν.-

ΑΛΗΘΕΙΑ 5η: Η ανακοίνωση της παράταξης "Μαζί για τον Βόλο" δεν είναι η ίδια με εκείνες που έγραψαν για το θέμα στελέχη άλλων παρατάξεων. Δεν θα ήταν σωστό και δημοκρατικό να μην την διακρίνουμε. Θέτει το αίτημα της σε άλλη, νέα, και διαφορετική βάση από την επιστολή της 10/10/2018. Δεν υιοθετούμε το σκέλος των διερωτήσεων που περιλαμβάνει πρώιμα, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αντιθεσμικό. 

Ωστόσο, αποδεχόμαστε το χιούμορ της τελευταίας παραγράφου και το εκλαμβάνουμε ως πρόσκληση με σημαινόμενο όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις σε μέτωπο ουσίας, να συζητήσουμε με όρους πολιτικούς και να δώσουμε συμπεράσματα στην κοινωνία που να χρησιμεύουν, να είναι άξια επιλογής από τους πολίτες, για την επίλυση υπαρκτών προβλημάτων δημοκρατίας αλλά και πραγματικής προοπτικής για τον Βόλο μας".

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
1
=