ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματισμός στους περιπτερούχους με την εφαρμογή των POS

προβληματισμός-στους-περιπτερούχους-670070

Κίνδυνος αφανισμού των μικρών περιπτέρων

Με προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι ξεκίνησε το 2019 για τα περίπτερα. Ο τζίρος των καταστημάτων στις γιορτές έκλεισε με θετικό πρόσημο ύψους περίπου 10%, ενώ και το 2018 οι εισπράξεις ήταν στα ίδια επίπεδα με το 2017 και ελαφρώς αυξημένες. Ομως, η καινούργια χρονιά βρίσκει τους επαγγελματίες του κλάδου αντιμέτωπους με την υποχρέωση εγκατάστασης POS, ενώ τα κέρδη των επαγγελματιών είναι πολύ μικρά.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Νομού Μαγνησίας Βασίλης Τόπας είπε ότι «μέχρι τις 15 Ιανουαρίου τα περίπτερα θα πρέπει να έχουν βάλει τερματικά μηχανήματα, γεγονός που δυσαρεστεί πάρα πολλούς επαγγελματίες του κλάδου. Ολες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά και με τις παραγγελίες των επαγγελματιών και τις συναλλαγές που αφορούν σε τρίτους».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «πολλοί θέλουν ήδη να κλείσουν τα περίπτερα λόγω των υψηλών προμηθειών. Στη μεταφορά χρημάτων που γίνεται με δύο διαφορετικές τράπεζες οι προμήθειες θα είναι διπλές. Παράλληλα πολλοί σκέφτονται να ανοίξουν μεγαλύτερα μαγαζιά, ώστε να έχουν μεγαλύτερους χώρους έκθεσης και καλύτερο κέρδος. Είναι πραγματικά μία μεταβατική περίοδος αυτή που διανύουμε».

Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή τα κιόσκια σε ολόκληρη τη Μαγνησία αριθμούν περίπου 150, ενώ συνολικά τα περίπτερα με τα μεγαλύτερα μαγαζιά είναι 280. Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα ο κλάδος μέτρησε 85 λουκέτα, με τα περίπτερα να περνούν πολύ δύσκολες στιγμές.

Το 2018 ήταν μία σχετικά ικανοποιητική χρονιά για τα περίπτερα μετά από πολλά χρόνια. Τα λουκέτα στον κλάδο αφορούσαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Ο κ. Τόπας λέει ότι οι εισπράξεις ήταν στα ίδια επίπεδα και αυξημένες σε σχέση με το 2017.

«Ο Δεκέμβριος κύλησε χαλαρά, ενώ στις γιορτές η κίνηση ήταν και πάλι καλή με μία αύξηση ύψους 10%. Ο Βόλος είχε μεγάλη επισκεψιμότητα η οποία μας ωφέλησε πολύ. Ο Δήμος βοήθησε να λάμψει η πόλη. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο που αύξησε την επισκεψιμότητα με τον στολισμό και η αγορά γέμισε κόσμο», επισήμανε ο ίδιος.

Για το καινούργιο έτος ο ίδιος προσθέτει ότι «το 2019 ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, όμως οι επαγγελματίες βρίσκονται σε έντονο προβληματισμό με την υποχρέωση για απόκτηση POS. Τα κιόσκια με τους μικρούς εκθεσιακούς χώρους έχουν πολύ μικρά κέρδη για να χάνουν και χρήματα για τις προμήθειες», πρόσθεσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου