ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων μέσω του ΟΠΕΚΑ

ξεκινά-η-καταβολή-των-προνοιακών-επιδ-671369

Αφορά και σε περίπου 2.800 δικαιούχους της Μαγνησίας που κάθε δίμηνο πληρώνονταν μέσω Δήμου Βόλου

Στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανατέθηκε με την έναρξη του νέου έτους η αρμοδιότητα χορήγησης προνοιακών παροχών σε άτομα με αναπηρία, του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής και του επιδόματος ομογενών προσφύγων. Οι συγκεκριμένες παροχές μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2018 καταβάλλονταν από τους Δήμους.

Ο Δήμος Βόλου κάθε μήνα φρόντιζε για την κατανομή επιδομάτων σε τουλάχιστον 2.800 δικαιούχους του νομού που λάμβαναν ποσό περίπου 2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 1.448 δικαιούχους με βαριές αναπηρίες, 200 με μεσογειακή αναιμία, 3 με εγκεφαλική παράλυση, 397 με βαριά νοητική καθυστέρηση, 233 δικαιούχους επιδομάτων κίνησης, 16 στεγαστικής συνδρομής, 27 αφορούν σε παραπληγικούς ανασφάλιστους, 70 σε παραπληγικούς του δημοσίου, 291 σε τυφλούς, 78 σε κωφάλαλους, 5 σε χανσενικούς και 35 σε ομογενείς πρόσφυγες, οι οποίοι πλέον δεν θα περιμένουν πότε να πιστωθούν τα χρήματα από το υπουργείο εσωτερικών στο λογαριασμό του Δήμου, να συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή για την κατανομή, να εγκρίνει ο επίτροπος και να γίνει η κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς με αποτέλεσμα να καθυστερεί η είσπραξη των χρημάτων από τους δικαιούχους.

Πλέον η αρμοδιότητα θα ανήκει στον ΟΠΕΚΑ που μέσα στον Ιανουάριο θα κάνει τις πρώτες πληρωμές. Ωστόσο οι δικαιούχοι θα πρέπει να φροντίσουν να υποβάλλουν ηλεκτρονικές δηλώσεις στον ΟΠΕΚΑ μέσα στο επόμενο τρίμηνο για να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα επιδόματά τους.

Οι Δήμοι υποχρεούνται μέσω της αρμόδιας διεύθυνσής τους να παραδώσουν αμελητί με πρακτικό παραλαβής ηλεκτρονικό αρχείο καθώς και ακριβές αντίγραφο δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, με την αντίστοιχη ανάλυση ποσού ανά επίδομα/οικονομική ενίσχυση του δικαιούχου όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά την τελευταία πληρωμή του Νοεμβρίου 2018, στις αρμόδιες διευθύνσεις του ΟΠΕΚΑ και ανάλογα με τη χωρική τους αρμοδιότητα, προκειμένου να ενταχθούν στο ενιαίο μητρώο δικαιούχων.

Αιτήσεις που θα διεκπεραιωθούν από τους δήμους μέχρι 31.12.2018 και δεν συμπεριλαμβάνονται στην προαναφερόμενη κατάσταση θα παραδοθούν, με αντίστοιχο ηλεκτρονικό αρχείο και ακριβές αντίγραφο, μέχρι τις 15.1.2019, προκειμένου να ενταχθούν στην πληρωμή μηνός Ιανουαρίου 2019, που θα υλοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΑ.

Η αρμόδια υπηρεσία χορήγησης των προνοιακών αναπηρικών παροχών των Δήμων υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα εγγράφως τους δικαιούχους που μέχρι 31.3.2019 λήγει η ισχύ της γνωμάτευσης της υγειονομικής επιτροπής, για επανυποβολή του αιτήματος χορήγησης των παροχών από τον ΟΠΕΚΑ κατά την διαδικασία που προβλέπεται.

Οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Περιφερειών της χώρας, για την καταβολή του διατροφικού επιδόματος υποχρεούνται άμεσα, να παραδώσουν ακριβές αντίγραφο και ηλεκτρονικό αρχείο με τους δικαιούχους Διατροφικού επιδόματος, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν κατά την τελευταία πληρωμή του Δεκεμβρίου 2018, προκειμένου να ενταχθούν στο ενιαίο μητρώο δικαιούχων.

Από την 1.1.2019 και εφεξής, αιτήσεις για τη χορήγηση προνοιακών αναπηρικών παροχών σε χρήμα, για τη συνέχιση καταβολής των επιδομάτων στους δικαιούχους που λήγει η γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής, καθώς και αιτήσεις επιδείνωσης της κατάστασης των ατόμων με αναπηρία, πραγματοποιούνται μέσω του ΟΠΕΚΑ και των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης έχει ως εξής: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέρχονται στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ ή στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων γνωρίζοντας τον ΑΜΚΑ τους και έχοντας μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα (ή διαβατήριο σε περίπτωση υπηκόου άλλου κράτους ή σε περίπτωση που είναι πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, τα αντίστοιχα προβλεπόμενα νομιμοποιητικά έγγραφα) και ένα αντίγραφο τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο ο αιτών είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος (ανεξαρτήτως σειράς). Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του ιδίου του ατόμου, η αίτηση δύναται να υποβάλλεται μέσω άλλου προσώπου (γονέας, εκπρόσωπος, πληρεξούσιος, δικαστικός συμπαραστάτης, εν διαστάσει γονείς ασκούντες την επιμέλεια των τέκνων, επίτροπο ορφανών ανάπηρων τέκνων) προσκομίζοντας, εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών, τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας σε περίπτωση ανήλικου τέκνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου