ΤΟΠΙΚΑ

Στα «χαρτιά» το νέο σύστημα αποζημίωσης

στα-χαρτιά-το-νέο-σύστημα-αποζημίωσ-671452

Αλαλούμ με τη χορήγηση γυαλιών μετά τη ρήξη οπτικών – ΕΟΠΥΥ

Χάος εξακολουθεί να επικρατεί στην αγορά οπτικών, καθώς η νέα διαδικασία για τη χορήγηση και την αποζημίωση των οπτικών ειδών με βεβαίωση πληρωμής (voucher) έχει μείνει στα χαρτιά, προκαλώντας σύγχυση και ταλαιπωρία σε οπτικούς και ασφαλισμένους.

Όπως είναι γνωστό, ο ΕΟΠΥΥ και το υπ. Υγείας προχώρησαν στην καθιέρωση του voucher ως τρόπου πληρωμής, μονομερώς και δίχως να προηγηθεί τελική συμφωνία με τους οπτικούς και τους οπτομέτρες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από σήμερα 3 Ιανουαρίου, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να βρεθούν στον… αέρα, σε ό,τι αφορά στην κάλυψή τους για αγορά γυαλιών οράσεως και άλλων οπτικών ειδών, καθώς πλέον θα αποζημιώνονται μόνο από τους συμβεβλημένους οπτικούς.

Οι οπτικοί που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστοι για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όλων των ασφαλισμένων.

Οι οπτικοί αντιδρούν και δεν αποδέχονται τα voucher, διότι όπως υποστηρίζουν θα συμβεί ό,τι και στο παρελθόν, δηλαδή οι οπτικοί θα αποπληρώνονται μετά από πολύ καιρό από τον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα για είδη τα οποία θα έχουν προπληρώσει.

Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο πως όποιος οπτικός συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με διπλό υποχρεωτικό «κούρεμα» των χρημάτων του, μέσω της εφαρμογής του claw back και του rebate, χωρίς να ξέρει καν το ποσό που τελικά θα εισπράξει από τα 100 ευρώ της κάθε συνταγής, όπως συμβαίνει διαρκώς σε όλες τις κατηγορίες ιατρικών επαγγελμάτων που δέχθηκαν ανάλογες συμβάσεις.

Σύμφωνα με τους οπτικούς – οπτομέτρες, κράτος και ασφαλιστικοί φορείς έχουν αποδειχθεί αφερέγγυοι, καθώς υπάρχουν οφειλές προς τους οπτικούς από το 2011 που ακόμη δεν έχουν τακτοποιηθεί και ενώ ο κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα την τελευταία 8ετία από την οικονομική κρίση.

Η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι οι οπτικοί οπτομέτρες δεν θα εκτελούν συνταγές με voucher, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί τις συνεχιζόμενες μεθοδεύσεις του ΕΟΠΥΥ και της κυβέρνησης που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον κλάδο σε οικονομικό μαρασμό.

«Θα δεχόμαστε «χαρτιά» αντί χρημάτων, αλλά υποχρεωτικά θα πληρώνουμε τοις μετρητοίς όλα τα πάγια έξοδά μας. Επίσης, είναι βέβαιο ότι θα εισπράττουμε μειωμένα χρήματα λόγω «κουρέματος», ενώ εμείς θα έχουμε φορολογηθεί και πληρώσει ΦΠΑ προκαταβολικά για το σύνολο του ποσού» καταγγέλλουν οι ίδιοι οι οπτικοί.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το νέο σύστημα έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά στις επιχειρήσεις τους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου