ΤΟΠΙΚΑ

«Εβρεξε» χαρτοπόλεμο στην Ερμού

εβρεξε-χαρτοπόλεμο-στην-ερμού-671879

Αναβίωσε από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και Νέας Ιωνίας το πατροπαράδοτο έθιμο

Εορταστικό κλίμα στον πεζόδρομο της Ερμού λίγες ώρες πριν την υποδοχή της καινούργιας χρονιάς, με το έθιμο του χαρτοπόλεμου να δίνει γιορτινούς τόνους στην καρδιά της εμπορικής αγοράς. Το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς «έβρεξε» χαρτοπόλεμο και χρυσαφένια κομμάτια χαρτιού στην τοπική αγορά χάρη στη συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου και του Δήμου Βόλου.

Το έθιμο του χαρτοπόλεμου αναβίωσε για δεύτερη φορά, μετά από τριάντα χρόνια, με τη συμμετοχή Βολιωτών κάθε ηλικίας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών και κατευθύνθηκαν στην εμπορική αγορά προκειμένου να απολαύσουν το φαντασμαγορικό θέαμα.

Δεκάδες μπαλόνια έσπασαν μόλις έκλεισαν τα καταστήματα, ενώ ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες χαρτοπόλεμου γέμισαν την Ερμού, με δεκάδες Βολιώτες να παρακολουθούν το θέαμα και έσπευσαν να καταγράψουν με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Μέλη του Εμπορικού Συλλόγου δέχτηκαν τις ευχές του κόσμου, ενώ ευχήθηκαν από την πλευρά τους να είναι καλύτερη η καινούργια χρονιά σε όλους τους τομείς.

Παρά το γεγονός ότι η περίοδος της Πρωτοχρονιάς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στον εμπορικό κόσμο της περιοχής, εντούτοις καταβλήθηκαν προσπάθειες προκειμένου να διατηρηθεί το γιορτινό κλίμα των ημερών και να μη λείψουν τα χαμόγελα και οι αισιόδοξες σκέψεις από επαγγελματίες και καταναλωτές.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου – Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος υπογράμμισε ότι «η κίνηση μετά τα Χριστούγεννα ήταν κατώτερη των προσδοκιών μας και δεν είχε σχέση με τις προηγούμενες Πρωτοχρονιές. Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα, υπάρχει έλλειψη ρευστότητας και οι εορταστικές αγορές περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό τις μέρες των Χριστουγέννων. Το υπόλοιπο διάστημα μέχρι την Πρωτοχρονιά η κίνηση δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες μας».

Το έθιμο του χαρτοπόλεμου, παλιό κι αγαπημένο στην τοπική αγορά, αναβίωσε με επιτυχία, ενώ όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος των εμπόρων «υπήρχαν αναφορές των παλιότερων στο συγκεκριμένο έθιμο και μας προέτρεπαν να το αναβιώσουμε, γιατί θυμίζει τις παλιές, καλές εποχές. Αυτή η σκέψη μάς ώθησε να διοργανώσουμε για δεύτερη χρονιά το έθιμο του χαρτοπόλεμου, καλώντας τον κόσμο να κατέβει στην αγορά, να χαρεί και να ξεφύγει από την μιζέρια της εποχής».

Πάγια θέση του προέδρου είναι ότι «πρέπει να εστιάσουμε στα απλά, στα καθημερινά πράγματα που έχουν αξία και αγγίζουν τις ψυχές μας». Παράλληλα εξέφρασε την ευχή: «Το 2019 να είναι καλύτερο σε σύγκριση με την χρονιά που πέρασε και ήταν η χειρότερη για την εμπορική αγορά στην περίοδο της κρίσης», ενώ σημείωσε κλείνοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα αναπτυξιακά για την ενίσχυση της αγοράς, με κέντρο βάρους τις ρυθμίσεις, τη μείωση της φορολογίας και του ΦΠΑ.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου