ΤΟΠΙΚΑ

Πρόμαχος ελληνισμού ο Τύπος της Μικρασίας

πρόμαχος-ελληνισμού-ο-τύπος-της-μικρα-851206

Αφιερωμένη στον “Ελληνικό τύπο στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη” που “γεννήθηκαν κι ανδρώθηκαν” από τα μέσα περίπου του 1800, είναι η διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στις 6.30 μ.μ στο “Μεταξουργείο” με την συμμετοχή σημαντικών ομιλητών μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ο πρώην Υπουργός Γιάννης Καψής. Το πολύ σημαντικό αυτό αφιέρωμα που διοργανώνεται από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών “ΙΩΝΕΣ” σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού “Μνήμη Βυζαντίου”. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διοργάνωση, με ενδιαφέρουσες επιμέρους θεματικές, οι οποίες παρουσιάστηκαν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Δημήτρης Πελεκούδας και η πρόεδρος, αντίστοιχα, την “ΙΩΝΩΝ” Αννα Αϊβαζόγλου. Ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών υπογράμμισε την σημασία της συγκεκριμένης διοργάνωσης “που αφορά τον Τύπο και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο για την Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη” για να προσθέσει “η Ενωση Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας στηρίζει αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε τοπικό επίπεδο”. Η πρόεδρος των “ΙΩΝΩΝ” κ. Αϊβαζόγλου, αναφέρθηκε στα “δείγματα υψηλού αναπτύγματος” της Σμύρνης και της Πόλης τονίζοντας ότι “ μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας ανάδειξης πολιτισμού της Ιωνίας εντάσσεται η αναφορά στον Τύπο που απηχεί τον τρόπο ζωής εκείνης της περιόδου”. Η κ. Αϊβαζόγλου αναφέρθηκε καταλεπτώς στον “διπλά μαχόμενο Τύπο, λόγω του Τουρκικού καθεστώτος”, όπου “ο δημοσιογράφος της Σμύρνης ή της Πόλης, αντίστοιχα, ήταν εκτός από δημοσιογράφος και απόστολος, γιατί έπρεπε να υπηρετήσει τα εθνικά ιδεώδη, να αναπτύξει με όποιους τρόπους, με έναν συγκαλυμμένο σχήμα, τον αγώνα για προβολή των εθνικών ιδεωδών, διότι ο πέλεκυς της λογοκρισίας ήταν ακόμη πιο αυστηρός”. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφονται “διώξεις, φυλακίσεις δημοσιογράφων, κλείσιμο εφημερίδων”, που ως ιστορικά γεγονότα υπογραμμίζουν τον τεράστιο αγώνα των ακάματων εργατών του Τύπου.
Ανατρέχοντας στα αριθμητικά δεδομένα του παρελθόντος, η κ. Αϊβαζόγλου αναφέρει ότι “στην Σμύρνη εκδόθηκαν 135 φύλλα εφημερίδων και στην Πόλη περί τα 150 αντίστοιχα, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία των γυναικών στον Τύπο καθώς στην Πόλη, ιδιαιτέρως, υπήρχαν γυναίκες εκδότριες, οι οποίες εξέδιδαν περιοδικά”. “Είναι μια προσπάθεια, καταλήγει η κ. Αϊβαζόγλου, να αναδείξουμε την ζωή της Σμύρνης ή της Πόλης, παράλληλα δε, να περάσουμε το μήνυμα του αγώνα που έδιναν οι δημοσιογράφοι υπό ένα βαρύτατο καθεστώς “.Αξίζει μάλιστα να καταγραφεί ενδεικτικά στο σημείο αυτό, η δυναμική έντυπη παρουσία της “Αμάλθειας” που ξεκίνησε να εκδίδεται το 1938 και υπήρξε η μακροβιότερη εφημερίδα της Σμύρνης, με ημερήσια κυκλοφορία 2.500 φύλλων εντός και εκτός Μικρασιατικού χώρου. Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων για τον Τύπο εντάσσεται η έκθεση αρχειακού υλικού, φωτογραφιών, βιβλίων ανάτυπων εφημερίδων και περιοδικών που θα “φιλοξενηθεί” έως τις 11 Μαΐου στο “Μεταξουργείο”.

Ο Τύπος Σμύρνης και Πόλης
Το θέμα της πρώτης μέρας της διημερίδας είναι “Ο ελληνικός Τύπος στη Σμύρνη” με εισηγητές τους: Γεώργιο Γιαννακόπουλο, αν. Καθηγητή και προϊστάμενο Τμημ. Βιβλιοθηκονομίας και Πληροφόρησης ΤΕΙ Αθηνών με θέμα “Ο ελληνικός Τύπος στη Σμύρνη (εφημερίδες-περιοδικά)-Γενική επισκόπηση με κεντρικό άξονα στην περίφημη “Αμάλθεια””, Νικόλαο Βικέτο, εκπαιδευτικό, Γεν. Γραμματέα της Ενωσης Σμυρναίων Αθηνών, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα “Η “Εφημερίς” της Σμύρνης του Ιωάννου Ισιδ. Σκυλίσση”, Ιωάννη Καψή, πρώην υπουργό, ο οποίος θα αναλύσει το δίπτυχο “Εφημερίδες και δημοσιογράφοι, οι πρόμαχοι της Ανατολής”, ενώ αποσπάσματα από την σατιρική εφημερίδα “Κόπανος” ο Ρωμηός της Σμύρνης, θα διαβάσει η Κυριακή Δανιηλίδου. Συντονιστής θα είναι ο Δημήτρης Πελεκούδας, Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας.
Την δεύτερη μέρα θα αναπτυχθεί “Ο ελληνικός Τύπος στην Κωνσταντινούπολη” με εισηγητές τους: Στρατή Ταρίνα, συλλέκτη-ερευνητή, ο οποίος θα μιλήσει για την “Γενική επισκόπηση του ελληνικού τύπου στην Κωνσταντινούπολη”, Ανδρέα Αντωνόπουλο, Διδάκτορα Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα “Ο “Νεολόγος” της Κωνσταντινούπολης” Α περίοδος”, Νικόλαος Ουζούνογλου, καθηγητής Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Αθηνών για τον “Γυναικείο Τύπο στην Κωνσταντινούπολη”. Συντονίστρια θα είναι η Νατάσσα Οικονόμου, αντινομάρχης σε θέματα Διοίκησης και Παιδείας. Θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει πολίτικα τραγούδια και θρήνους από τα μέλη της χορωδίας “Ιωνες” Ιριδα Κουφογάζου και Στέλλα Κοπάνου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου