ΤΟΠΙΚΑ

«Τσουνάμι» οι αιτήσεις για αναδρομικά στη Μαγνησία

τσουνάμι-οι-αιτήσεις-για-αναδρομικ-675563

Αντίστροφη μέτρηση για τους δημοσίους υπαλλήλους για τη διεκδίκηση αναδρομικών από τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και τα επιδόματα αδείας που κόπηκαν από το 2013. Υπολογίζεται πως στη Μαγνησία από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και πριν τα Χριστούγεννα είχαν υποβληθεί περίπου 5.000 αιτήσεις από όλο το φάσμα των δημοσίων υπαλλήλων, που διεκδικούν αναδρομικά.

Οσοι δεν έχουν κάνει αίτηση, μόνο μία εργάσιμη μέρα, μεθαύριο Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου έχουν στη διάθεσή τους για να υποβάλουν αίτηση, στη διεύθυνση μισθοδοσίας της υπηρεσίας τους.

Με την αίτηση που υποβάλλουν ουσιαστικά οι ενδιαφερόμενοι «παγώνουν» τον χρόνο παραγραφής και μπορούν έτσι να διεκδικήσουν αναδρομικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το Νομαρχιακό Τμήμα Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, προς το παρόν δεν χρειάζεται καμία άλλη ενέργεια, πέραν της αίτησης για διακοπή της περιγραφής την οποία, όσοι δεν την υπέβαλαν, μπορούν να υποβάλουν μέχρι μεθαύριο 31 Δεκεμβρίου.

Με αφορμή μάλιστα πολλά ερωτήματα, σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του ΣΤ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τα αναδρομικά των δώρων και του επιδόματος αδείας διευκρινίζεται από την ΑΔΕΔΥ αφενός πως η απόφαση του ΣΤ’ τμήματος του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για την περικοπή των δώρων έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου για οριστική – τελική κρίση και αφετέρου πως οι νομικοί σύμβουλοι ΑΔΕΔΥ μόλις καθαρογραφεί και ανακοινωθεί η απόφαση του ΣΤ’ τμήματος, θα λάβουν αντίγραφο, θα το μελετήσουν και θα ενημερώσουν σχετικά για τις περαιτέρω ενέργειες τις Ομοσπονδίες.

«Θέλουμε να ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας με αξιοπιστία, ώστε να ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει και τι ακριβώς περιμένουμε. Εξαρχής είχαμε επισημάνει προς όλες τις Ομοσπονδίες πως η αίτηση διεκδίκησης των αναδρομικών που θα υποβληθεί στα λογιστήρια των υπηρεσιών μας αρκεί», επανέλαβε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Φίλιππος Κωνσταντινίδης, χαρακτηρίζοντας «άνευ ουσίας την προσφυγή σε δικηγορικά γραφεία, από τη στιγμή που υπάρχει κατατεθειμένη η αίτηση διεκδίκησης στην υπηρεσία από την οποία μισθοδοτείται ο κάθε δημόσιος υπάλληλος».

Χθες μάλιστα η ΑΔΕΔΥ καθώς εκπνέει η προθεσμία για τις συγκεκριμένες αιτήσεις, απέστειλε σ’ όλα τα νομαρχιακά τμήματα ενημερωτικό υλικό, όσον αφορά στα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει, ώστε να στεφθεί με επιτυχία ο αγώνας διεκδίκησης των αναδρομικών.

Έτσι ενημερώνει πως, η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων των εορτών και του επιδόματος αδείας (τα 1000 ευρώ δηλαδή 500+250+250) που έγινε με τον νόμο 4093/12 κρίθηκε αντισυνταγματική. Το αν η απόφαση θα ισχύσει αναδρομικά θα κριθεί από τη δίκη που θα γίνει στην ολομέλεια του ΣτΕ. Η δίκη στην ολομέλεια θα γίνει την 1η Φλεβάρη του 2019.

Η απόφαση, τέλος, θα είναι δεσμευτική για όλα τα δικαστήρια και θα αφορά όλους τους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου