ΤΟΠΙΚΑ

Μητροπολίτης Δημητριάδος: «Κρίσιμη χρονιά το 2019»

μητροπολίτης-δημητριάδος-κρίσιμη-χ-675654

«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» υπογραμμίζει ο κ. Ιγνάτιος – «Πρέπει να γνωρίζουμε την Ιστορία για να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας» τονίζει

Κρίσιμη χρονιά θα είναι το 2019 όπως διαβλέπει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος ο οποίος επαναλαμβάνει ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», ενώ υπογραμμίζει παράλληλα ότι «τύμπανα πολέμου ηχούν, αλλά δεν χάνεται ποτέ η ελπίδα».

Σκέψεις καρδιάς κατέθεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μιλώντας χθες στην ιστοσελίδα «livemedia.gr», στο χρονικό μεταίχμιο που το 2018 περνά στην ιστορία για να δώσει τη θέση του στο 2019, κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στον σημαίνοντα ρόλο και την ενοποιό αποστολή της Εκκλησίας, που «παραμένει η μάνα αυτού του λαού» και στέκεται αντάξια των περιστάσεων σε κρίσιμες εποχές, όπως είπε.

Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, στο μακεδονικό ζήτημα, την καίρια παρέμβαση της Εκκλησίας. «Αυτό απεδείχθη στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όταν η Ιερά Σύνοδος κλήθηκε να μιλήσει και για ό,τι προέκυψε στο λεγόμενο «μακεδονικό ζήτημα». Ήταν πολύ σαφής και καίρια η παρέμβαση, ο όρος Μακεδονία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Αυτό είναι αναμφισβήτητο, παρόλο που όλοι αναγνωρίζουν και αναγνωρίζουμε τη σημασία που έχει η παρουσία ενός κρατιδίου υπό τις σημερινές συνθήκες» είπε.

Το σημείο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο κ. Ιγνάτιος είναι η γνώση της Ιστορίας, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα στα σχολεία πολύ λίγα παιδιά γνωρίζουν την Ιστορία και πολύ περισσότερο τη Μακεδονία. Ο ίδιος έκανε λόγο για «έλλειμμα» και σημείωσε ότι «δυστυχώς απομνημονεύουν μόνο για να περάσουν τις εξετάσεις και σιγά – σιγά και αυτό το μάθημα χάνεται από τα ελληνικά σχολεία. Με λύπη το καταγράφουμε».

«Υπερασπιζόμαστε τα δίκαια των ιερέων»

Παράλληλα ο κ. Ιγνάτιος έκανε λόγο για μια εποχή «παράξενη, παράδοξη, με πολλές μεταβολές» που «Εκκλησία καλείται να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο».

Αναφέρθηκε στην αθρόα προσέλευση του κόσμου στους ναούς, τη συμπαράσταση στις κρίσιμες ώρες της Εκκλησίας. «Νιώθει κανείς ότι ακόμη και εκείνοι τις κρίσιμες στιγμές, όπως τώρα που χρειάστηκε να υπερασπιστούμε κεκτημένα και δίκαια των ιερέων μας, κατάλαβαν ότι το κάνουμε με την καρδιά μας. Όλοι ένιωσαν ότι κάτι άδικο συμβαίνει, όλοι κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά σ᾽ αυτό το θέμα. Και ενώ περιμέναμε ίσως αντιπαραθέσεις, όπως συνήθως γίνεται, αυτό που βιώνουμε είναι η συμπαράσταση όλου του λαού μας για τους ιερείς του, για τους παπάδες των χωριών, για τον παπά της ενορίας, γι᾽ αυτούς που νυχθημερόν φροντίζουν για την πνευματική, την ποιμαντική, αλλά και την κοινωνική μέριμνα, για τον κάθε άνθρωπο» είπε ο κ. Ιγνάτιος.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος υπογράμμισε ότι «ο Ελληνας γνωρίζει τι σημαίνει ορθόδοξος ιερέας. Γι᾽ αυτό και δεν θέλει να τον αδικήσει κανείς, ούτε να τον παραγκωνίσει, ούτε να υποτιμήσει την προσφορά του».

Κλείνοντας ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «πρέπει να υπερασπιστούμε την αξία του κάθε ανθρώπου τώρα, που πολλές φορές μέσα σε αυτήν την παγκοσμιοποιημένη κοινωνία χάνει εντελώς την αξία του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου