ΤΟΠΙΚΑ

Νερό: Μία πονεμένη και ξεχασμένη ιστορία…

νερό-μία-πονεμένη-και-ξεχασμένη-ιστορ-851206

Συντονισμένες ενέργειες απέναντι στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης του υδατικού δυναμικού αναλαμβάνουν ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδούλα Ζήση.
Σε χθεσινή συνάντηση στο γραφείο του νομάρχη κατέληξαν στις πρώτες κοινές πρωτοβουλίες, ανοίγοντας το σοβαρό για τη Θεσσαλία ζήτημα της λειψυδρίας και διεκδικώντας την εφαρμογή του Νόμου του 2003 για τα νερά, στη διαμόρφωση του οποίου η κ. Ζήση είχε ενεργό συμμετοχή ως υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ.
«Με την πρωτοβουλία αυτή εγκαινιάζουμε μια προσπάθεια διαλόγου σε επίπεδο Θεσσαλίας, γενικότερης ευαισθητοποίησης και συστράτευσης του πολιτικού και του διοικητικού δυναμικού, ώστε να αρχίσει από την Περιφέρειά μας η εφαρμογή της νομοθεσίας για τα νερά», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας.
Επόμενη κοινή ενέργεια μετά την ημερίδα για τη λειψυδρία και τη διαχείριση των υδατικών πόρων που διοργανώνει η ΝΑΜ στις 14 Μαΐου, είναι να προκληθεί σύσκεψη στη Λάρισα με τη συμμετοχή νομαρχών και βουλευτών όλης της Θεσσαλίας για τη λήψη οριστικών αποφάσεων.
Εγγειοβελτιωτικά έργα, μικρά και μεγάλα, ενόψει του 4ο ΚΠΣ, καθώς και το μεγάλο έργο της Κάρλας, για το οποίο παρατηρούνται ιδιαίτερα σημαντικές καθυστερήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως δήλωσε ο νομάρχης, αποτέλεσαν αντικείμενο διαλόγου της χθεσινής συνάντησης.
Για το έργο ανασύστασης της λίμνης Κάρλας, ο κ. Παπατόλιας υπενθύμισε ότι έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ Δημ. Κατσιγιάννη μέσα στο Μάιο, προκειμένου η ΝΑΜ να θέσει την πρότασή της για εργολαβία-σκούπα, ώστε να αντιμετωπιστούν συνολικά οι εκκρεμότητες του έργου.
«Το τρίτο και πιο σημαντικό, το οποίο σηματοδοτεί την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας με τη βουλευτή», δήλωσε ο νομάρχης, «είναι το ζήτημα της εφαρμογής της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε επίπεδο Θεσσαλίας πλέον για τα νερά.
Δεν είναι δυνατόν να έχει θεσπιστεί νομοθετικό πλαίσιο από το 2003, το οποίο προβλέπει την συγκρότηση Περιφερειακού Συμβουλίου Υδάτων, τη λειτουργία Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας, την κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων.
Δεν είναι δυνατόν σήμερα ακόμη να μιλάμε για ένα φορέα στα χαρτιά, τον φορέα της λίμνης Κάρλας.»

Αιχμές από την κ. Ζήση
«Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε προσωπικές, ούτε κομματικές στρατηγικές για ένα φυσικό και κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το νερό», δήλωσε η βουλευτής Μαγνησίας Ροδούλα Ζήση.
Επικριτική στάθηκε ως προς τις άδειες που δίνονται για γκολφ και πισίνες στην περιοχή, από τις πλέον υδρόφιλες και καταστροφικές κατασκευές –όπως είπε- «τη στιγμή που μιλάμε για λειψυδρία και ο κ. Σουφλιάς δεν απαντά και δεν έχει εφαρμόσει το Νόμο του 2003».
Εμμέσως πλην σαφώς, η κ. Ζήση άφησε αιχμές για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, μία ημέρα πριν, από τον δήμαρχο Βόλου Αλ. Βούλγαρη, λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την καταστολή και την τιμολογιακή πολιτική, αλλά μέσα από την πρόληψη, σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες και τους νόμους.
Σε ερώτηση αν είναι αρνητική με τα μέτρα απάντησε: «Δεν είμαι αντίθετη. Η τιμολογιακή πολιτική είναι στα μέτρα και δράσεις που δήμοι και χώρες ανά τον κόσμο έχουν πάρει. Όμως προηγουμένως, είχαν ολοκληρώσει το θεσμικό τους πλαίσιο και το είχαν βάλει σε εφαρμογή.
Αν υπάρξουν πρόστιμα για το πότισμα αγροτικής περιοχής, θα πρέπει να υπάρξουν υπέρογκα πρόστιμα για όλες τις υδρόφιλες και καταστροφικές εγκαταστάσεις, που καταναλώνουν πολύ νερό.»
Η κ. Ζήση πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να υπάρξουν ίδια μέτρα και ίδια σταθμά, αφού προηγουμένως έχουμε εφαρμόσει τους νόμους, έχουμε διεκδικήσει την εφαρμογή τους, πράγμα που κάνει σήμερα η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση».
Συνεχάρη δε τον κ. Παπατόλια για την πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε με τη χθεσινή τους συνάντηση, συνεχίζεται με την ημερίδα και επεκτείνεται στη Θεσσαλία, «όπου όλοι οι πολιτικοί, κοινωνικοί και αναπτυξιακοί θεσμοί με τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις επικεφαλής θα δούμε πως θα κάνουμε κίνημα διεκδίκησης και κατάκτησης του αυτονόητου, δηλαδή την εφαρμογή μιας νομοθεσίας που με μεγάλη ευθύνη το 2003 έγινε Νόμος του Κράτους.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου