ΤΟΠΙΚΑ

Προς επαναλειτουργία η Στέγη στην πρώην Παιδόπολη Αγριάς

προς-επαναλειτουργία-η-στέγη-στην-πρώ-678189

Θα φιλοξενεί σε 24ωρη βάση παιδιά με νοητική υστέρηση προκειμένου να μάθουν να λειτουργούν αυτόνομα

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τις πύλες της η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε κτίριο της πρώην Παιδόπολης Αγριάς. Ο Δήμος Βόλου ήταν ο πρώτος στη χώρα που το 2013 λειτουργούσε τη δομή για άτομα με νοητική υστέρηση προκειμένου να μάθουν να λειτουργούν αυτόνομα, ωστόσο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΣΠΑ, η στέγη έκλεισε στις αρχές του 2015 και επτά παιδιά έχασαν το «σπίτι» τους.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου εγκρίθηκε το πρακτικό διενέργειας ηλεκτρονικού δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού για τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε βγει άγονος. Σε αυτό τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει να λειτουργήσει τη Στέγη για έναν χρόνο, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 267.031,57 ευρώ, κατέθεσαν οικονομικές προσφορές προκειμένου να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα δύο υποψήφιοι, η DRASIS CAMP IKE (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) και η ΜΕΤΡΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Η επιτροπή του διαγωνισμού που έλεγξε τα δικαιολογητικά διαπίστωσε ότι είναι πλήρη και σε επόμενο στάδιο θα γίνει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την ανάδειξη του αναδόχου.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας Δέσποινα Κότογλου, εκτιμάται ότι μετά το νέο έτος θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος, προκειμένου μέσα στους πρώτους μήνες του καινούριου χρόνου να βρεθούν στο δικό τους μεγάλο «σπίτι» παιδιά με νοητική υστέρηση.

Σημειώνεται ότι η Στέγη άρχισε να λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2014, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007- 2013» του υπουργείου Υγείας και σε αυτή είχαν ενταχθεί συνολικά εννέα άτομα με νοητική υστέρηση και άλλες αναπηρίες βαριάς μορφής. Ωστόσο, στις 31 Οκτωβρίου 2015 έληξε το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα η ΣΥΔ να διακόψει τη λειτουργία της από 1/11/2015 έως 21/12/2015, και επαναλειτούργησε για τρεις μήνες μετά από τρίμηνη παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016. Έκτοτε παραμένει κλειστή και τα παιδιά που ζούσαν στη Στέγη είτε επέστρεψαν σε σπίτια συγγενών είτε κάποια φιλοξενούνται σε ιδρύματα.

Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αποτελεί «κατοικία» η όποια βασίζεται στο πρωταρχικό δικαίωμα κάθε ατόμου για αξιοπρεπή υποστηριζόμενη διαβίωση που θα του δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ώστε, να διαβιώνει, στο μέτρο του εφικτού, πιο αυτόνομα και ενεργά στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον, αλλά και στην υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει αυτή τη δυνατότητα στα άτομα αυτά. Ο θεσμός συμβάλλει στην αποφυγή περιπτώσεων περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησης, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της διαβίωσης των ενηλίκων με νοητική υστέρηση στην προοπτική μακράς διάρκειας, ενδεχομένως δια βίου παραμονής.

«Η αναγκαιότητα της λειτουργίας της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι μεγάλη για τις οικογένειες και πολύ σημαντική για τα ίδια τα παιδιά με νοητική υστέρηση, καθώς ζουν σύμφωνα με τη διεθνή τάση όχι σε απρόσωπα ιδρύματα, αλλά σε μικρές κοινότητες, σαν οικογένεια, όπου μαθαίνουν να ζουν αυτόνομα υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού. Μάλιστα, αναμένουμε την έκδοση και της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με την οποία στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης θα γίνονται δεκτά όχι μόνο τα παιδιά με νοητική υστέρηση, αλλά και παιδιά με κινητικές αναπηρίες», σημειώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αναπηρίες Μαγνησίας, κ. Ράνια Καρανικόλα.

Σημειώνεται ότι η Στέγη λειτουργεί σε 12μηνη βάση, δηλαδή όλο τον χρόνο και όλο το 24ωρο και εξυπηρετείται από εξειδικευμένο προσωπικό.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου