ΤΟΠΙΚΑ

Στη φωτιά της αιματηρής εξέγερσης

στη-φωτιά-της-αιματηρής-εξέγερσης-451654

Γυναίκες και παιδιά ξεκοιλιασμένα στους δρόμους, Αιγύπτιοι και Τυνήσιοι σκοτωμένοι, στοιβαγμένοι και πεταμένοι σαν ψόφια σκυλιά, πτώματα παγωμένα στα πάρκα, σκορπισμένα παντού… Οι πληρωμένοι δολοφόνοι του Καντάφι και οι ελεύθεροι σκοπευτές σκοτώνουν όποιον τολμήσει να βγει στο παράθυρο, όποιον θεωρούν επικίνδυνο για το καθεστώς… Οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να περιγράψουν τη φρίκη που αντικρίζει κανείς στη Λιβύη…

Τα όνειρα του Αλμυριώτη Γενικού Αρχιερατικού Επίτροπου της Μητρόπολης Τρίπολης Λιβύης Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Βασιλάκος δεν θα είναι ήρεμα για πολύ καιρό ακόμα… Οι μνήμες από τις σκηνές βίας που έζησε στην Λιβύη είναι ακόμα νωπές…

Η κατάσταση είναι χαώδης. Δεν υπάρχουν λόγια να σας εξηγήσω τι συμβαίνει εκεί. Σφάζουν όποιον πιστεύουν ότι είναι ενάντια στο Καντάφι. Αν διανοηθεί κανείς να βγει στο παράθυρο ή να κοιτάξει μια φωτογραφία του δικτάτορα λίγο «στραβά» τον σκοτώνουν. Και δεν τους νοιάζει πιστέψτε με αν είναι παιδιά ή γυναίκες.

Η γενοκτονία στην Λιβύη δεν έχει τελειωμό. Την Πέμπτη οι στρατιώτες μπήκαν στα νοσοκομεία και τα… άδειασαν. Όχι από ανθρώπινα σώματα, από ανθρώπινες ψυχές… Μετά πήραν τα πτώματα για να τα εξαφανίσουν, ίσως για να τα κάψουν, επειδή ήξεραν ότι θα ερχόντουσαν οι ξένοι δημοσιογράφοι.

Χωρίς κανένα δισταγμό ξεκοίλιασαν μια έγκυο γυναίκα και το παιδάκι της. Θέλουν να «καθαρίσουν» το τόπο από τους επαναστάτες και δεν θα σταματήσουν αν δεν τα καταφέρουν ή αν δεν τους σταματήσουν…

Αιγύπτιοι και Τυνήσιοι είναι στο επίκεντρο του μίσους του Καντάφι καθώς οι πληρωμένοι δολοφόνοι που έφερε ο Καντάφι από την Νιγηρία και το Τσαντ – πήρανε 50.000 δολάρια εφάπαξ και 1.500 δολάρια ανά κεφαλή για να σκοτώνουν – δεν αφήνουν κανένα όρθιο.

Την Πέμπτη φτάσαμε στο αεροδρόμιο για να φύγουμε με το C 13O για την πατρίδα. Εγώ ήμουνα με τον ακόλουθο της Πρεσβείας Ιωάννη Πριόβολο που ήταν και τραυματισμένος. Οι μισθοφόροι μας πλησίασαν και μας έβαλαν το πιστόλι στο κρόταφο. Δείξαμε τα διαβατήριά μας και μας άφησαν. Στον έλεγχο όμως στριμώχνονταν και αρκετοί Αιγύπτιοι που προσπαθούσαν να φύγουν αλλά δεν είχαν χαρτιά. Η λύση ήταν απλή. Οι καθεστωτικοί πυροβόλησαν τρεις στο κεφάλι και τους πέταξαν στις τουαλέτες όπου υπήρχαν δεκάδες ακόμα πτώματα. Και μετά όλα ήταν ξανά σα να μην έγινε τίποτα… πέρασε το παιδί που καθαρίζει, σκούπισε τα αίματα…

Είναι ένας τρελός δικτάτορας ο Καντάφι;

Όταν ρώτησα τον πατέρα Ιωακείμ αν ο Καντάφι είναι τρελός, μου απάντησε «δεν φαντάζεσαι πόσο. Η δικτατορία του Παπαδόπουλου συγκρινόμενη με την δικτατορία του Καντάφι ήταν μια μορφή μέγιστης δημοκρατίας».

Όπως εξηγεί ο Πανοσιολογιότατος, ο Καντάφι πράγματι έκανε έργο στην Λιβύη. «Πριν από αυτόν η περιοχή ήταν έρημος. Τώρα η Τρίπολη είναι σαν ένα μικρό Ντουμπάι. Όμως ο Καντάφι έκανε το μεγαλύτερο λάθος. Έφτιαξε την χώρα, έδωσε στους Λίβυους πριν 5 χρόνια κινητά και πριν δύο χρόνια ίντερνετ, όμως δεν τους άφησε κανένα δικαίωμα. Οικειοποιήθηκε τα πάντα. Ο Καντάφι θεωρεί πως ό,τι περπατάει και αναπνέει του ανήκει. Στη Λιβύη ό,τι και να κάνει κανείς πρέπει να έχει στο μυαλό του το καθεστώς. Όλα τα τηλέφωνα παρακολουθούνται».

Και λύση υπάρχει; «Μόνο αν επέμβει η Αμερική ή το ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να σταματήσει κανείς την καταστροφική μανία αυτού του δικτάτορα».

Απούσα η Ελληνική Πρεσβεία

Ο πατέρας Ιωακείμ ενημερώθηκε για τη μεταφορά των Ελλήνων με το C 130 από ελληνικό κανάλι. Η Ελληνική Πρεσβεία δεν τους ειδοποίησε ποτέ.

«Δεν γνωρίζαμε για τα αεροπλάνα. Ο καθένας πήγε μόνος του αν έτυχε να το μάθει. Η πρεσβεία όχι μόνο δεν μας βοήθησε αλλά και όταν πήρα τηλέφωνο να ρωτήσω μου είπανε ότι ήταν μεσημέρι και είχε κλείσει. Πρόξενος και Έλληνας πρέσβης άφαντοι. Αν δεν είχαμε τον Κύπριο Πρέσβη Περικλή Στιβαρό και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δόλη να μας βοηθήσουν θα ήμασταν χαμένοι».

Στο αεροδρόμιο ένας αστυνομικός έσπρωξε και χτύπησε τον πατέρα Ιωακείμ. Μετά τους επιτέθηκε αστυνομική φρουρά και αφού τους ξαναχτύπησαν τους λήστεψαν. Στη συνέχεια τους μάζεψαν σε μια ανοιχτή αίθουσα. Το κρύο πολύ και η βροχή έντονη. Στην Ελλάδα ο Πανοσιολογιότατος έφτασε μόνο με το ράσο που φορούσε και μαζί του περίπου 300 Έλληνες και Ελληνοκύπριοι έφτασαν στην Ελλάδα εκείνη τη μέρα…

Η επιστροφή

Στην Τρίπολη παραμένει ακόμα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τριπόλεως π. Θεοφύλακτος, ωστόσο μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Τρίπολη θα επιστρέψει και ο π. Ιωακείμ.

Οι Λίβυοι αγαπάνε τους Έλληνες. Όταν περπατάω στο δρόμο σηκώνονται πάνω και μου λένε abuna Baraka (την ευλογία σας πάτερ). Οι ντόπιοι είναι καλοί άνθρωποι, μοιάζουμε… Μπροστά στην τρέλα όμως ο καθένας μπορεί να ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια…

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου