ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση στις δημοσιεύσεις διαθηκών στον Βόλο

αύξηση-στις-δημοσιεύσεις-διαθηκών-στ-679022

Εσπευσαν στο Ειρηνοδικείο Βόλου και προχώρησαν σε δημοσίευση διαθήκης. Τάξη στα περιουσιακά στοιχεία έφεραν το Κτηματολόγιο Πηλίου, αλλά και οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση στις διαθήκες που δημοσιεύονται οι οποίες από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα έχουν φτάσει τις 867 από 659 που ήταν πέρυσι. Συμβολαιογραφικοί κύκλοι αποδίδουν την αύξηση στον πανικό που προκλήθηκε ενόψει της κτηματογράφησης του Πηλίου.

«Πολλοί πολίτες δεν είχαν ξεκαθαρίσει τα περιουσιακά τους στοιχεία και αποφάσισαν να το κάνουν την τελευταία στιγμή φοβούμενοι για την επιβολή προστίμου», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Η τακτοποίηση των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να ήταν για κάποιους εκκρεμότητα εδώ και πολλά έτη ίσως και για πολλές δεκαετίες.

«Έγιναν πολλές διορθώσεις στο Ε9 και καταβλήθηκαν αναδρομικά πρόστιμα», επισημάνθηκε.

Ο συνεργάτης της κοινοπραξίας Κτηματολογίου Ανατολικού Πηλίου Νίκος Μόσχος λέει ότι πολλοί δεν είχαν τίτλους ιδιοκτησίας και έσπευσαν να καταθέσουν διαθήκες στο Ειρηνοδικείο και να προμηθευτούν τα σχετικά πιστοποιητικά περί μη αποποίησης και πλησιεστέρων συγγενών ότι δηλαδή δεν έχει προσβληθεί η διαθήκη.

Οι δηλώσεις κτηματογράφησης που παραλαμβάνονται αφορούν στον Αγιο Δημήτριο, το Ανήλιο, τη Ζαγορά, τον Κισσό, τη Μακρυράχη, το Μούρεσι, το Ξουρίχτι, το Πουρί, την Τσαγκαράδα, τον Αγ. Γεώργιο Νηλείας, τους Αφέτες, τη Βυζίτσα, το Καλαμάκι, τα Καλά Νερά, τη Λαμπινού, τις Μηλιές, το Νεοχώρι, την Ξινόβρυση, τις Πινακάτες και τη Συκή, ενώ τη νέα χρονιά στο Κτηματολόγιο θα ενταχθούν η Νέα Ιωνία και οι γύρω από τον Βόλο περιοχές, όπως Άλλη Μεριά, Ιωλκός, Πορταριά, Μακρινίτσα και Αγριά.

Σημαντικό ρόλο στη δημοσίευση διαθηκών έπαιξε και η αύξηση αντικειμενικών αξιών σε ορισμένες περιοχές του Βόλου, καθώς οδήγησε ένα σημαντικό αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων να προχωρεί σε γονικές παροχές, δωρεές, μεταβιβάσεις ακινήτων ακόμη και αγοραπωλησίες.

Από τις αρχές του 2019 που θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των φόρων και μάλιστα σε δύο γύρους μία το νέο έτος και ακόμη μία το 2020. «Ο φόρος για μεταβίβαση ακινήτων αυτή τη στιγμή είναι χαμηλός συμβαδίζοντας με τις χαμηλές αντικειμενικές αξίες. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο ενόψει των αλλαγών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων προχώρησαν λοιπόν τώρα στη ρύθμιση των περιουσιακών τους στοιχείων ακόμη και σε πωλήσεις όσο – όσο για να ξεχρεωθούν», σύμφωνα με πληροφορίες από συμβολαιογραφικούς κύκλους.

Πάντως, όπου δεν υπάρχει αύξηση αντικειμενικών αξιών δεν υπάρχει αυξημένη ζήτηση για μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές, γονικές παροχές ή πωλήσεις ακινήτων. Όπως είναι γνωστό στη Μαγνησία υπήρξε σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις Νέες Παγασές και τις Αλυκές. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν από τα 950 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στις Αλυκές στα 1.350 ευρώ και στον Σωρό από τα 900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα 1.300 ευρώ.

Η δημοσίευση ιδιόγραφης διαθήκης γίνεται στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο με την κατάθεση αίτησης για δημοσίευση.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για δημοσίευση διαθήκης είναι η αίτηση, η ληξιαρχική πράξη θανάτου, το πρόσφατο πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών και η πρωτότυπη διαθήκη.

Το κόστος – ελάχιστη αμοιβή δικηγόρου για παράσταση σε δημοσίευση διαθήκης ποικίλλει ανάλογα με τη διαδικασία, αν πρόκειται δηλαδή για απλή δημοσίευση ή και κήρυξη της διαθήκης ως κύριας.

Οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί από συμβολαιογράφο γίνονται παρουσία μαρτύρων. Ακολούθως ο συμβολαιογράφος συντάσσει πρακτικό δημοσίευσης και το δημοσιεύσει στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο.

Στις ιδιόχειρες διαθήκες απευθύνονται στο Ειρηνοδικείο μόνοι τους οι κληρονόμοι έχοντας στα χέρια τους τη διαθήκη για τις δημοσιεύσεις.

Οι δημοσιεύσεις γίνονται κάθε δεκαπέντε μέρες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου