ΤΟΠΙΚΑ

Αναστάσιος Βολιώτης: To block chain, μπλόκο… σε νομικούς

αναστάσιος-βολιώτης-to-block-chain-μπλόκο-σε-νο-679506

Για τους κινδύνους πίσω από τη νέα παγκόσμια πλατφόρμα περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου

Block chain ή αλυσίδα κοινοποιήσεων. Μια νέα τεχνολογία, η οποία παρουσιάζεται ως μία δημόσια, μη δυνατόν να μεταβληθεί, αποκεντρωμένη σειρά δεδομένων, ομαδοποιημένων σε χρονικά αριθμημένα «τμήματα» (blocks), μας ενημερώνει το wikipedia.

Μία νέα πλατφόρμα, στην υπηρεσία της παγκόσμιας αγοράς, που έρχεται να περιορίσει χρόνους και κόστη, να ελαχιστοποιήσει τη γραφειοκρατία, να δημιουργήσει πρόσθετες συνθήκες διαφάνειας. Είναι, όμως, τόσο απλά τα πράγματα; Όχι, απαντά σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Αναστάσιος Βολιώτης. Σκαλίζοντας συχνά καταστάσεις και διαδικασίες, πριν ακόμη λάβουν ευρεία δημοσιότητα, ο κ. Βολιώτης μιλά για το block chain και τους κινδύνους που εγκυμονεί η νέα αυτή τεχνολογία, πίσω από την οποία φαίνεται ότι κρύβεται μια προσπάθεια να παρακαμφθεί ο νομικός κόσμος…

Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη εξηγεί το τι έρχεται, τι μπορεί να προκαλέσει, ενώ μιλά και για άλλα επίκαιρα ζητήματα, με κυρίαρχο το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Αρχικά, κ. Βολιώτη, μια γενική ερώτηση. Αν βλέπετε, δηλαδή, να γίνεται προσπάθεια περιθωριοποίησης του ανθρώπου ως εργαζόμενου.

Διακατεχόμαστε από την αγωνία για την κρίση που διέρχεται η προστασία των ατομικών – πολιτικών δικαιωμάτων του ανθρώπου στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, για τον επαπειλούμενο κίνδυνο της απίσχνασης των κοινωνικών δικαιωμάτων και της πλήρους αποδόμησης του κοινωνικού κράτους δικαίου, για την υποτίμηση της ανθρώπινης εργασίας, εν σχέσει προς τα άλλα μέσα παραγωγής, γενικώς δε για τη συστηματική περιθωριοποίηση του ανθρώπου ως εργαζομένου. Για όλα τα παραπάνω δεν αγωνιούμε μόνο, αλλά κυρίως ελπίζουμε να βρούμε τον δρόμο της τόλμης να αντιδράσουμε στις τάσεις και τις πρακτικές που έχουν ως επακόλουθο την υποτίμηση του ανθρώπινου παράγοντα στην παραγωγική διαδικασία και τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης που μειώνουν την αξία του εργαζόμενου ανθρώπου.

Ο νομικός κόσμος κινδυνεύει από τη νέα τεχνολογία και περιθωριοποιείται ακόμη περισσότερο;

Γίνεται πανευρωπαϊκά μια προσπάθεια να αφήσουμε πίσω το «αναχρονιστικό δίκαιο» (έτσι το αποκαλούν) και να εισέλθουμε σε ένα νέο κόσμο, αυτόν που αποκαλούν «έξυπνα συμβόλαια». Ισχυρίζονται ότι εμπόδιο στον δρόμο της προόδου είναι όλος ο νομικός κόσμος, διότι δήθεν αυτός είναι αιτία της καθυστέρησης στην υλοποίηση των σχεδίων του κάθε ατόμου, της κάθε εταιρείας και γιατί ακόμη αυτού του ίδιου του κράτους πέραν του ότι δαπανώνται πολλά χρήματα για σκοπούς μη παραγωγικούς.

Μπορείτε να μας αναφέρετε ποιοι ακριβώς από τον νομικό κόσμο θίγονται;

Αναμφισβήτητα στόχος της προσπάθειας αυτής φοβάμαι ότι είναι η βαθμιαία κατάργηση των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των υποθηκοφυλάκων και αυτών ακόμη των ασχολουμένων με τα κτηματολόγια. Μακάρι να διαψευσθώ ότι έχουν καταλήξει αυτοί που επεξεργάζονται το πρόγραμμα της block chain ότι τα παραπάνω επαγγέλματα είναι η αιτία της μη προόδου και είναι η αιτία της διατήρησης του «αναχρονιστικού δικαίου» όπως το βιώνουμε σήμερα.

Τι ακριβώς είναι αυτό το πρόγραμμα blockchain;

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είναι ουσιαστικά μία σειρά καταχωρήσεων που αφορούν σε συναλλαγές, σε ένα δημόσιο κατάστιχο. Κάθε καινούργια ομάδα καταχωρήσεων συνδέεται με τα προηγούμενα δημιουργώντας μία «αλυσίδα» καταχωρήσεων. Δημιουργείται, δηλαδή, μια αλυσίδα από υπολογιστικά φύλλα στα οποία καταχωρούνται οι συναλλαγές, αντί να εκτελούνται και να τηρούνται από έναν κεντρικό οργανισμό, μία εταιρεία ή μία δημόσια αρχή.

Μήπως με το σύστημα αυτό διευκολύνεται η διαφάνεια και εξοικονομούνται εκατομμύρια;

Οπωσδήποτε η δημόσια πρόσβαση στο block chain διευκολύνει τη διαφάνεια στις συναλλαγές και τη διάχυση της πληροφορίας. Στο ίδιο πλαίσιο διευκολύνεται η ελεγκτική διαδικασία. Θα ήταν παράλειψη αν δεν σας έλεγα ότι με το σύστημα αυτό θα ελαχιστοποιείται ο χρόνος πολλών διαδικασιών, που αυτές πολλές φορές κοστίζουν και σε χρόνο και σε χρήμα. Η νέα αυτή τεχνολογία, παρά τα όσα θετικά φαίνονται εκ πρώτης όψεως, φοβάμαι ότι θα οδηγήσει στην εξαφάνιση των ενδιαμέσων, που κυρίως προέρχονται από τον νομικό κόσμο μια και θέλουν να μειωθούν τα κόστη στις συναλλαγές, τα λάθη και η φερόμενη ταλαιπωρία. Με την παράκαμψη των νομικών, όμως, είναι βέβαιο το κύρος της συναλλαγής και η μη δημιουργία προβλημάτων ακυρότητας και νομιμότητας;

Θα πρέπει να σημειώσω ότι το σύστημα αυτό δεν αφορά μόνο στις πράξεις που αφορούν στην ιδιοκτησία, αλλά και σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας με έμφαση τον τομέα του χρηματοπιστωτικού, των μεταφορών, της παροχής ενέργειας, και γιατί όχι και της εκπαίδευσης.

Αυτό το σύστημα, που λέτε ότι προγραμματίζεται ότι θα εισέλθει στην ελληνική κοινωνία, μήπως παρέχει περισσότερες εγγυήσεις στον πολίτη;

Πράγματι με αυτό το σύστημα παρακάμπτονται όλες οι Δημόσιες Αρχές που μέχρι σήμερα παρείχαν εγγύηση για την ορθή εκτέλεση των συναλλαγών, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι αυτό το ίδιο το σύστημα αυτοπροστατεύεται από δόλιες ενέργειες και ανθρώπινα σφάλματα. Για παράδειγμα το ίδιο το σύστημα δεν αποκλείει την κλοπή, αλλά και αυτήν την αλλοίωση των στοιχείων από χάκερ, αλλά και γιατί όχι από τους ίδιους τους δημιουργούς του. Τη στιγμή που δεν μπορούμε στην πατρίδα μας να ελέγξουμε απλά πράγματα, θα κατορθώσουμε σε χρόνο ρεκόρ να προστατευθούμε από τους κινδύνους που εγκυμονεί η νέα τεχνολογία;

Σε άλλο θέμα. Στις μέρες μας πάλι συζητείται η αναθεώρηση του Συντάγματος. Κατά τη γνώμη σας τίθεται θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος;

Πρωταρχικό για μένα ζήτημα είναι η τήρηση και εφαρμογή του Συντάγματος. Θα πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζονται οι παραβιάσεις του ισχύοντος Συντάγματος. Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα είναι ότι το ίδιο το Σύνταγμα δεν προβλέπει επαρκείς εγγυήσεις τήρησης αυτού, αφού πολλά από όσα συντελούνται δεν υπόκεινται καν σε δικαστικό έλεγχο και κυρίως δεν κατοχυρώνεται επαρκώς η δικαστική ανεξαρτησία. Μία αναθεώρηση οπωσδήποτε θα ήταν χρήσιμη, αλλά με ποιο περιεχόμενο, τι θα πρέπει να προηγηθεί, πώς θα την επιχειρήσουμε και τι θα αποφασίσουμε να ανατρέψουμε είναι στις προϋποθέσεις μιας γενναίας αναθεώρησης για ένα σύγχρονο Σύνταγμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Σύνταγμά μας του 1975 ήταν το πλέον δημοκρατικό και ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης της τότε εποχής.

Προσφάτως έχουμε αλλαγή στο πρόσωπο του υπουργού Δικαιοσύνης. Ποιες προτεραιότητες θεωρείτε ότι πρέπει να θέσει ο νέος υπουργός για τα προβλήματα στον χώρο της Δικαιοσύνης;

Η ενίσχυση της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, η απόλυτη διαφάνεια και έγκαιρη απονομή Δικαιοσύνης, καθώς και η πλήρης ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας από την εκτελεστική και ο περιορισμός των άρθρων όλων των Κωδίκων γενικώς θεωρώ ότι πρέπει να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες κάθε ειλικρινούς προσπάθειας για την ουσιαστική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης.

Πώς λοιπόν θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκδίκασης των υποθέσεων;

Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας με ριζοσπαστική απλούστευση των δικονομικών διαδικασιών, η ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων, η πλήρης μηχανοργάνωση των Δικαστηρίων, η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχουν η σύγχρονη τεχνολογία και η κτιριακή σύγχρονη υποδομή αποτελούν τα πρωταρχικά κλειδιά για την επίλυση του όλου ζητήματος, που πράγματι είναι το κεφαλαιώδες πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Πώς θα βλέπατε την πλήρη ανεξαρτητοποίηση δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας με την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης;

Η αναγκαιότητα μεταβολής του τρόπου επιλογής των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποτελεί κοινή παραδοχή και αίτημα για το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχω διαβάσει πρόταση σοβαρή για να απαντηθεί το ερώτημα που μου θέσατε. Εγώ πιστεύω ότι καλόν θα είναι η επιλογή να γίνεται από τη Βουλή με ευρεία διακομματική πλειοψηφία των 2/3 των μελών της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου