ΤΟΠΙΚΑ

«Αντέχουν στις θύελλες σαν το κατάρτι»

αντέχουν-στις-θύελλες-σαν-το-κατάρτι-679518

Συγκλονιστική επιστολή της καρκινοπαθούς Κωνσταντινιάς Νάνη για την προσφορά και το έργο των δύο ογκολόγων της Μονάδας Χημειοθεραπείας «Χαρ. Τσιμά»

Κατάθεση ψυχής που συγκλονίζει, διότι αποτελεί προσωπικό βίωμα, μίας γυναίκας που νοσεί από καρκίνο και δίνει τη μάχη της αποθεραπείας, αποτελεί η επιστολή της καθηγήτριας Κωνσταντινιάς Νάνη, που δημοσιεύει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Στην επιστολή αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο καθημερινός αγώνας που δίνουν στη Μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου οι δύο ογκολόγοι γιατροί κ.κ. Γιώργος Ρήγας και Πρόδρομος Μιχαηλίδης προκειμένου να συνδράμουν στους ασθενείς, πολλές φορές κόντρα σε αντίξοες συνθήκες, όχι μόνο στον ιατρικό τομέα, αλλά και στο καθαρά ψυχολογικό κομμάτι, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε καρκινοπαθή.

Οι χαρακτηρισμοί που αποδίδει η κ. Νάνη στους δύο γιατρούς για να φιλοτεχνήσει τον χαρακτήρα και την ιατρική τους επιστημοσύνη δείχνουν πράγματι το συναισθηματικό «δέσιμο» και τη «χημεία» που υπάρχει μεταξύ των δύο προαναφερθέντων γιατρών και των ασθενών της Μονάδας, ενώ το ίδιο φαίνεται ότι συμβαίνει και με το υπόλοιπο προσωπικό, καθώς η ίδια δεν φείδεται καλών λόγων επίσης για τις νοσηλεύτριες και όλους όσοι απαρτίζουν το στελεχιακό δυναμικό της.

Ολόκληρη η επιστολή της Κωνσταντινιάς Νάνη, καθηγήτριας φιλολόγου, που υπογράφει ως υπό θεραπείαν ασθενής, έχει ως εξής:

Στη Μονάδα Χημειοθεραπείας, επικεφαλής του Ογκολογικού Τμήματος, βρίσκονται οι δύο ογκολόγοι γιατροί κ.κ. Ρήγας Γεώργιος και Μηχαηλίδης Πρόδρομος.

Είναι η ενσάρκωση των αρετών ο γενναίοι Ελληνες γιατροί, πιστοί στον Ορκο του Ιπποκράτη, που με μοναδικό θάρρος, αυταπάρνηση, σπάνιοι στην ανθρωπιστική προσφορά, στη διακριτικότητα και ανιδιοτέλεια, δίνουν καθημερινά με τους ασθενείς στη μάχη κατά του καρκίνου.

Οι ογκολόγοι γιατροί, όταν βλέπουν τους ασθενείς να λιποψυχούν ή να βρίσκονται σε άσχημη ψυχική κατάσταση, μπαίνουν οι ίδιοι στη θέση τους για τον καθένα χωριστά σ’ αυτόν τον τιτάνιο αγώνα. Το ευλογημένο χέρι του κ. Μιχαηλίδη στον ώμο των ασθενών και το χαμόγελο του κ. Ρήγα, διώχνουν μακριά τον φόβο και τον πανικό. Η συμπεριφορά τους αυτή μου θυμίζει την ιδιοφυή στρατηγική του Μ. Αλέξανδρου.

Όταν ο στρατός του δεν μπορούσε ν’ ακολουθήσει για να κυριέψει μια πολιτεία ή κάστρο, καθώς ήταν κουρασμένος και αρνιόταν, έπεφτε ο ίδιος μόνος του στον εχθρό και τότε βλέποντάς τον το στράτευμα ακολουθούσε και πετύχαινε τον στόχο του.

Στο τμήμα αυτό και στην εβδομαδιαία νοσηλεία μου, έμαθα και νιώθω ότι δεν είναι άτομο ανεξάρτητο, αλλά μέλος μιας ομάδας και το σπουδαιότερο ότι για τη νίκη κατά του καρκίνου ένα στοιχείο είναι απαραίτητο: «Οι Αρχηγοί», Ογκoλόγοι, Γιατροί κ.κ. Ρήγας Γεώργιος και Μιχαηλίδης Πρόδρομος.

Εμαθα, με τη συνεχή νοσηλεία στη μονάδα αυτή, καλύτερα τον εαυτό μου, τον διπλανό μου, αλλά και όλη την οικογένεια των καρκινοπαθών.

Εδώ, ακολουθώντας τις υποδείξεις των γιατρών, μάχομαι για τη νίκη κατά του καρκίνου και αυτό για μένα είναι το ανώτατο χρέος. Να είναι δυνατή και να κάνω το χρέος μου. Αν πετύχω ή αν αποτύχω, αυτό έχει μονάχα πρακτική και όχι ψυχική αξία.

Στη μονάδα αυτή της χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου, οι ογκολόγοι γιατροί δεν περιμένουν καμία ανταμοιβή, είναι ελεύθεροι πολεμιστές, ικανοποιούν εσωτερικές επιταγές και έχουν βρει την ανταμοιβή μέσα τους. Η λαχτάρα ν’ αρέσουν στους άλλους, δεν ισχύει για τους γιατρούς αυτούς, γιατί η λαχτάρα αυτή «τρικυμίζει και δηλητηριάζει τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου». Αυτά τα περήφανα λόγια του μεγάλου Θιβετιανού ασκητή, του Μιλαρέπα, φτερώνουν με λευτεριά τις καρδιές των δύο Γιατρών, ζουν και τα κάνουν πράξη στην καθημερινότητά τους.

Μοναδικές ιδιοσυγκρασίες με σθένος, αποφασιστικότητα, ασύγκριτη πίστη στον εαυτό τους και στις αρχές τους, διαθέτουν ο καθένας τους, με την επιστημονική τους κατάρτιση, την ψυχική ραχοκοκαλιά που αντέχει στις θύελλες σαν το καλοχτισμένο κατάρτι.

Είναι αξιακές πυξίδες που δεν τρελαίνονται από τις κολακείες, ούτε τις αποδοκιμασίες. Εχουν ψυχική αυτάρκεια που τους διατηρεί ψύχραιμους σ’ όλες τις εκδηλώσεις της ζωής τους. Δίπλα στους Γιατρούς η έμπειρη και πετυχημένη ομάδα νοσηλευτικού προσωπικού: Η προϊσταμένη του Τμήματος κ. Λάμπρου Χρύσα, οι νοσηλεύτριες κ.κ. Αθανασία Κουτίνα, Λοντούδη Αγορίτσα, Δερβίση Ζωή, Παληού Ελπίδα και η Γραμματέας του Τμήματος κ. Καραλή Κατερίνα. Είναι οι Μάνες και οι Αδελφές, αφοσιωμένες στο έργο τους. Ακόμη και στις δύσκολες – αχάριστες συμπεριφορές, είναι έξοχες, με απέραντη καλοσύνη, γενναίες με ψυχικές και ηθικές δυνάμεις ατελείωτες.

Θα πρέπει ν’ αναφέρω και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για τη γρήγορη διεκπεραίωση των παραπεμπτικών για τις εξετάσεις του αίματος των καρκινοπαθών. Την προϊσταμένη του Τμήματος κ. Τσιτούνα Γεωργία και τις κ.κ. Θεοδώρου Ελένη και Αγγελική Μπαρμπάτσαλου. Προς όλους σας νιώθω συγκίνηση, εκτίμηση, σεβασμό και αναγνώριση του έργου σας, αγάπη και απέραντη ευγνωμοσύνη.

Σας ευχαριστώ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου