ΤΟΠΙΚΑ

Τα «ορφανά» του ν. Κατρούγκαλου -Σε ομηρία μισθωτοί, νοσηλευτές, γιατροί & αγρότες

τα-ορφανά-του-ν-κατρούγκαλου-σε-ομηρ-680649

Σε έναν μήνα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και επιβεβαιώνονται οι φόβοι, τους οποίους εγκαίρως και επανειλημμένα είχαν εκφράσει εξαρχής στην πολιτική ηγεσία και στη διοίκηση οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Δυστυχώς αγνοήθηκαν, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί συντριπτικά οι εκκρεμότητες ειδικά στην έκδοση συντάξεων, για τις οποίες δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα πότε θα διεκπεραιωθούν. Η ενοποίηση στον ΕΦΚΑ έφερε χάος, το οποίο πληρώνουν «ακριβά» οι συνταξιούχοι.

Στον Βόλο μόνο κυρίως σε όσους εντάσσονται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και σε ορισμένους κλάδους στον ιδιωτικό τομέα, οι εκκρεμείς αποφάσεις κύριων συντάξεων είναι πολλές. Στο φιλότιμο των υπαλλήλων μάλιστα οφείλεται ακόμη και η έκδοση έστω προσωρινών αποφάσεων.

Οι νέες κύριες συντάξεις εκδίδονται με ρυθμούς χελώνας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες σε διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων και κυρίως όσων φεύγουν με διαδοχική ασφάλιση, με αποτέλεσμα συνταξιούχοι να βρίσκονται στην αναμονή το λιγότερο δύο χρόνια.

Ο Δημήτρης Μπράτης, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ αποκάλυψε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, πως στη Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα, «στον τεράστιο όγκο αιτημάτων συνταξιούχων, στρατιωτικών και πολιτικών καλούνται να ανταποκριθούν ελάχιστοι υπάλληλοι, μόλις 52» και πρόσθεσε πως ο επανυπολογισμός των συντάξεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η ρίζα … του κακού

Οι συντάξεις δεν εκκαθαρίζονται για τους εξής λόγους: Δεν έχει διευκρινισθεί με εγκυκλίους ο τρόπος έκδοσης των συντάξεων (π.χ. των γιατρών), ενώ συνεχίζουν οι συνταξιούχοι να ταλαιπωρούνται με τις διαδικασίες της διαδοχικής ασφάλισης. Ανταλλάσσεται αλληλογραφία μεταξύ δύο ταμείων ή και τριών που ενδεχομένως διέθετε ο συνταξιούχος κατά τον ασφαλιστικό του βίο για την χορήγηση βεβαιώσεων ασφάλισης προκειμένου να υπολογισθεί η σύνταξή του.

Ένα ταμείο πια (ΕΦΚΑ) καθυστερεί από υπηρεσία σε υπηρεσία. Η μία υπηρεσία του ΕΦΚΑ που πριν την ενοποίηση αποτελούσε ξεχωριστό ταμείο Κύριας Ασφάλισης κάνει δύο χρόνια να απαντήσει στην άλλη υπηρεσία του ΕΦΚΑ που απονέμει την σύνταξη. Αποψίλωσαν επίσης με προσωπικό την υπηρεσία που εκδίδει τις συντάξεις των υγειονομικών Δημόσιων Υπαλλήλων και έτσι το πρόβλημα οξύνθηκε.

Από 130 υπαλλήλους που διέθετε το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, που ήταν αρμόδιο για τις συντάξεις στον δημόσιο τομέα πριν την ενοποίηση, παραμένουν 50. Εκ των 50 υπαλλήλων με την απονομή των συντάξεων ασχολούνται μόνο 15 υπάλληλοι. «Αν και η εκκαθάριση συντάξεων είναι πιο πολύπλοκη με το Νόμο Κατρούγκαλου, οι υπάλληλοι αποδεκατίστηκαν. Πώς να βγουν οι συντάξεις; Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, επιβεβαιώνοντας τη γύμνια του συστήματος», σημειώνει ο κ. Μπράτης.

Τρία χρόνια… χωρίς σύνταξη ο υγειονομικός κλάδος

Tρία χρόνια και δεν έχουν εκδοθεί οι συντάξεις δεκάδων υγειονομικών υπαλλήλων στη Μαγνησία, που βρίσκονται σε απόγνωση.

Ο ενιαίος τρόπος απονομής συντάξεων από διαφορετικά ταμεία κύριας ασφάλισης τελικά εφαρμόζεται μόνο… για την καθυστέρηση και μείωση των συντάξεων.

Οι πολυδαίδαλες διαδικασίες συνεχίζουν να υφίστανται. Με στοιχεία του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ που συνταξιοδοτήθηκαν είναι στο περίμενε και αναγκασμένοι να ζουν με ψίχουλα καθώς δεν εκδίδονται οι οριστικές συντάξεις και ζουν με το ποσό της προκαταβολής, από 12 Μαΐου 2016 που δημοσιεύτηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Η εκκαθάριση συνεχίζεται με ρυθμούς χελώνας. Εκτός αυτών όμηροι είναι και δεκάδες γιατροί που δεν εξετάζονται τα αιτήματα απονομής των συντάξεων τους λόγω μη αποσαφήνισης της διαδικασίας (διαθέτουν δύο ταμεία κύριας ασφάλισης).

Η προκαταβολή που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι για δύο και πλέον έτη είναι το μισό του βασικού μισθού που ελάμβαναν ως εργαζόμενοι τον Οκτώβριο 2011. Δηλαδή ζουν με 500 ευρώ τον μήνα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, επειδή δεν εκκαθαρίζεται η κύρια σύνταξή τους, δεν εκδίδονται ούτε οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ βοήθημα.

Να σημειωθεί επίσης, ότι παρ’ ότι οι ασφαλιστικοί φορείς ενοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ και στην Πρόνοια δεν εντάχθηκαν στα ΒΑΕ. Έτσι νοσηλευτές και άλλα επαγγέλματα υγείας που προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ εν αντιθέσει με όσους προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου.

Τα ίδια και χειρότερα στους γιατρούς

Πιο δύσκολη η διαδικασία της συνταξιοδότησης, μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και για έναν ακόμη λόγο καθώς όσοι γιατροί ασφαλίστηκαν πρώτη φορά πριν το 1993 μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δεύτερης κύριας σύνταξης, για την οποία όμως τουλάχιστον μέχρι τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πρέπει να πληρώσουν επιπλέον υπέρογκες εισφορές ή μικρή προσαύξηση της πρώτης. Από 1/1/2017 και μετά, ο χρόνος ασφάλισης στα δύο ταμεία θεωρείται ως χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο οι ασφαλισμένοι γιατροί καλούνται να επιλέξουν κατά τη συνταξιοδότησή τους σε ποιον από τους ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο θα προσμετρήσουν τον χρόνο αυτό. Οι νέοι γιατροί, δηλαδή όσοι έχουν ασφάλιση από 1/1/1993 και μετά που είχαν έναν φορέα ασφάλισης, από 1/1/2017 και μετά συνεχίζουν να καταβάλλουν μία υποχρεωτική ασφαλιστική εισφορά και συνεπώς, όπως εξηγούν οι ίδιοι οι γιατροί, θα λάβουν μία ανταποδοτική σύνταξη σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου. Σε περίπτωση που είχαν υπαχθεί σε προαιρετική ασφάλιση, έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν την προαιρετική ασφάλισή τους προκειμένου να λάβουν δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη, εφόσον όμως πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις

Στον Καιάδα και οι χήρες

«Θύματα» επίσης είναι και οι χήρες. Έχασαν τον άνθρωπό τους και τους λένε να ξεχάσουν τη σύνταξη με τα ηλικιακά όρια, που στέλνουν τις χήρες κυριολεκτικά στον Καιάδα.

Ουσιαστικά, με τον ν. Κατρούγκαλου για πρώτη φορά καταργείται η σύνταξη χηρείας, δεδομένου ότι προβλέπει πως αν ο επιζών σύζυγος είναι κάτω των 52 ετών δεν παίρνει σύνταξη, πέραν του ότι μειώθηκε το ποσόν από το 70% στο 50% της σύνταξης, με την απώλεια για τον δικαιούχο να είναι 248 ευρώ.

Οι δε χήρες που είναι 52 ετών θα παίρνουν τη σύνταξη έως τα 55 και μετά θα την… ξαναδούν όταν θα γίνουν 67 ετών. Το πώς θα ζήσουν μέχρι τότε… δεν αφορά στο υπ. Εργασίας.

Αλαλούμ και με τους αγρότες

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και με τις νέες αγροτικές συντάξεις οι οποίες πλέον ελέγχονται και καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ.

Δεκάδες αγρότες παραμένουν απλήρωτοι αφού δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις συνταξιοδότησης, ενώ την καθυστέρηση «σιγοντάρει» και η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, που δημιουργεί, τελικά, συνταξιούχους δύο ταχυτήτων. Από τη μια οι τυχεροί, που απευθύνονται σε υπηρεσίες με στοιχειώδες προσωπικό και πληρώνονται, από την άλλη αυτοί, που «πέφτουν» σε ολιγομελείς υπηρεσίες και όγκο αιτήσεων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου