ΤΟΠΙΚΑ

Με μεροκάματο -χαρτζιλίκι των 250 ευρώ. Ερχονται εξονυχιστικοί έλεγχοι στον Βόλο

με-μεροκάματο-χαρτζιλίκι-των-250-ευρώ-ερ-683079

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών επιχειρήσεις που αμείβουν το προσωπικό με μισθούς Βουλγαρίας

Στο μικροσκόπιο της Επιθεώρησης Εργασίας στον Βόλο αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ένδυσης και υπόδησης, καθώς και παροχής υπηρεσιών, μετά από καταγγελίες για υποδηλωμένη εργασία, καταστρατήγηση ρεπό και μεροκάματα – χαρτζιλίκι έναντι βασικών αποδοχών. «Πρόκειται για μία αυθαιρεσία που ουσιαστικά παραπέμπει σε «ζούγκλα»» υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακός παράγοντας του τοπικού ΣΕΠΕ, μεταφέροντας την αρνητική εικόνα που επικρατεί σε ορισμένους κλάδους στην αγορά εργασίας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στο βιβλίο καταγγελιών της Επιθεώρησης Εργασίας στον Βόλο το τελευταίο διάστημα έχουν καταχωρηθεί περιπτώσεις με επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους και νέες κυρίως κάτω των 25 ετών με μηναία σύμβαση 4ωρης απασχόλησης και 180 ευρώ αποδοχές, δηλαδή 2,25 ευρώ ημερομίσθιο. Επίσης υπάρχουν καταγγελίες για εργαζόμενους που αμείβονται για 4ωρο με 250 ευρώ, αλλά και για 8ωρο με 500 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν και οι αναφορές για επιχειρήσεις που καταβάλλουν 100 ή 200 ευρώ τον μήνα αντί για μισθό, με την υπόσχεση πως θα καταβάλλουν μελλοντικά τα υπόλοιπα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι περικοπές αμοιβών αποτελούν καθημερινότητα πλέον στους περισσότερους κλάδους του ιδιωτικού τομέα στον Βόλο. Η μείωση των μισθών για τους εργαζόμενους, που δεν καλύπτονται από κλαδική σύμβαση, μεσοσταθμικά προσεγγίζει το 30%, ενώ σε επίπεδο επιχειρησιακών συμβάσεων, εάν η αμοιβή είναι υψηλή, πάνω από την κλαδική σύμβαση, τότε η περικοπή που μπορεί να προτείνει ο εργοδότης με τη γραπτή συναίνεση του μισθωτού μπορεί να αγγίξει και το 40%, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων που πλέον αποτελούν παρελθόν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι τις περισσότερες φορές είναι υποχρεωμένοι να προσφύγουν δικαστικά ώστε να διεκδικήσουν είτε δεδουλευμένα, είτε ανάκληση περικοπών που δεν δικαιολογούνται.

Με βάση πάντως τους υπολογισμούς των σωματείων, ειδικά σε κλάδους όπως εργαζομένων που απασχολούνται σε σούπερ μάρκετ, στην εστίαση, στον χώρο του μετάλλου, του σκυροδέματος, του υφάσματος, του ξύλου, των μεταφορών, στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, οι μισθοί συνολικά έχουν μειωθεί από 20% μέχρι και 35% στις καθαρές αποδοχές, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Αυτό ισχύει για το προσωπικό που οι συμβάσεις παραμένουν ακόμη αορίστου χρόνου, διότι υπάρχουν και οι περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι υποχρεώθηκαν να ενταχθούν σε καθεστώς εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης, βλέποντας τις αποδοχές τους να κατακρυλούν από τα 1.100 ευρώ στα 500 και 600 ευρώ μηνιαίως.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου