ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Μαθήματα κολύμβησης σε μαθητές Δημοτικών σε Βόλο και Ν. Ιωνία

μαθήματα-κολύμβησης-σε-μαθητές-δημοτ-683204

Για τρίτη χρονιά υλοποιείται φέτος το πρωτοποριακό πρόγραμμα εκμάθησης

Ξεκίνησε και επίσημα από την περασμένη Τρίτη το πρόγραμμα διδασκαλίας και εκμάθησης κολύμβησης στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, που για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται τόσο στο κολυμβητήριο του ΕΑΚ Βόλου «Ιάσων Ζηργάνος», όσο και στο «Βασίλης Πολύμερος» της Ν. Ιωνίας.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Φέτος, έπειτα από δύο χρόνια που την ευθύνη για την πραγματοποίησή του έφερε η ομάδα Φυσικής Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τη σκυτάλη πήρε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που σε συνεργασία με εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας ανέλαβαν την οργάνωση και εφαρμογή του προγράμματος.

Με τη συμμετοχή, την τρέχουσα χρονιά, 45 σχολείων από όλη τη Μαγνησία και με 1.000 και πλέον μαθητές να παίρνουν μέρος, το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα της διδασκαλίας και εκμάθησης κολύμβησης, που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2019, παρουσιάζει αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρά το γεγονός ότι οι μισοί περίπου μαθητές που μετέχουν δεν γνωρίζουν τα στοιχειώδη για την κολύμβηση, τα οφέλη από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, με τους μαθητές να μυούνται στο άθλημα μία φορά την εβδομάδα. Εξάλλου, η εκμάθηση κολύμβησης σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων καθίσταται ουσιώδης, σε αντίθεση με τα θλιβερά ποσοστά πνιγμών σε μια χώρα, που περιβάλλεται από θάλασσα.

Τα πρώτα σχολεία του Βόλου, με τη συμμετοχή μαθητών της Γ’ Δημοτικού στους οποίους απευθύνεται το πρόγραμμα, εγκαινίασαν την περασμένη Τρίτη την παρουσία τους, ενώ χθες στο κολυμβητήριο «Ιάσων Ζηργάνος» βρέθηκαν μαθητές του 32ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, μαζί με τους συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής. Η πισίνα γέμισε χαμόγελα, κέφι και ενθουσιασμό, ενώ οι μικροί κολυμβητές άκουγαν προσεκτικά τις οδηγίες των γυμναστών τους.

Στην πισίνα του κολυμβητήριου του ΕΑΚ, όπου και παρακολούθησε μέρος της προπόνησης των λιλιπούτειων μαθητών βρέθηκε και ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Πολύζος που τόνισε τη σπουδαιότητα της υλοποίησης του προγράμματος κολύμβησης: «Είναι η τρίτη χρονιά φέτος που εφαρμόζεται το πρόγραμμα κολύμβησης στα Δημοτικά Σχολεία, ενώ είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότερα σχολεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όλο και περισσότεροι μαθητές. Φέτος, τα σχολεία μας φτάνουν τα 45 και οι μαθητές έχουν ξεπεράσει τους 1000, που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι μαθητές κυρίως της Γ’ Δημοτικού. Είναι ένα πρόγραμμα που προάγει την κολυμβητική επάρκεια, τα παιδιά μαθαίνουν κολύμβηση για να αποφεύγουν δυσάρεστες συνέπειες στην επαφή τους με το υδάτινο στοιχείο, προάγει την κοινωνικοποίηση του παιδιά και τα ενθαρρύνει να μάθουν να κολυμπούν. Τα παιδιά κάθε χρόνο ανταποκρίνονται με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και είναι έτοιμα να μπουν στην πισίνα».

Από την πλευρά του ο συντονιστής του προγράμματος, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Βασίλης Κατσικόπουλος υπογράμμισε ότι η σοβαρή δουλειά που γίνεται από τους διοργανωτές του προγράμματος έχει οδηγήσει σε αυξημένο ενδιαφέρον των σχολείων: «Η Πρωτοβάθμια αναλαμβάνει πρώτη φορά τη διοργάνωση, ενώ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια υπάρχει αυξητική τάση στον αριθμό των σχολείων που συμμετέχουν. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γι’ αυτό και παρατηρούμε πως η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχει κάνει πολύ σοβαρή δουλειά αναφορικά με τη διοργάνωση. Βασικοί φορείς και υποστηρικτές του προγράμματος είναι το Υπουργείο Παιδείας, το Γραφείο Φυσικής Αγωγής και η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας, που έχει και την εποπτεία. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η κολύμβηση είναι πλέον μάθημα, είναι απαραίτητο και ελπίζουμε ότι με την πάροδο των χρόνων θα έχουμε όλα τα σχολεία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου